Sayfa 2143/2535 İlkİlk ... 1143164320432093213321412142214321442145215321932243 ... SonSon
Arama sonucu : 20278 madde; 17,137 - 17,144 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
    Ben İris hanımın twitini referans aldığım için paylaşmadım. İris hanım sözünü esirgemeyen dobra birisi olduğu için
    benim görüşüme tercüman olduğu için paylaştım. Enflasyonu düşük açıklamak da yüksek açıklamak da halkın zararınadır diyor ve ben de altına imzamı atıyorum. İris hanımın trader olmasının ve hele hele sıcak paranın konumuzla hiiiiç alakası yok.

Kaldı ki kişinin ünvanı prof bile olsa dediklerine iman etmem, akıl süzgecimden geçiririm. Öyle olmasam ben de herkes gibi Özgür Demirtaş ve Veysel Ulusoy fanatiği olurdum.

Muhalifliğinden şüphe etmediğim, işçinin, emeklinin hakkını savunan Prof Aziz Çelik hoca Enag a enflasyon hesaplamada kullandıkları metod ver veri tabanını sordu, Veysel hoca engelledi. Yine çok iyi bir ekonomist olan istatistik hesaplamalar konusunda gerçekten uzman olan Doç Orhan Karaca da benzer şeyi sordu, Veysel hoca işinize bakın karışmayın dedi, Orhan hoca da ''İşimiz bu'' dedi.
    Üstelik Prof Veysel Ulusoy seçimden önce ''Dolar alın'' diye twit attı.
    Şimdi bu şartlarda ENAG ı ve açıkladığı enflasyonu nasıl ciddiye alalım.

Sizin de beğenmiyorsanız ENAG ı mahkemeye verin demeniz de çok anlamsız. ENAG ın verisi resmi bir veri değil ki, neye dayanarak mahkemeye vereceğiz? Düşünce özgürlüğü kapsamında enflasyonla ilgili görüşümüzü açıklıyoruz der, geçer.

Bu arada yazdıklarımın TÜİK le de hiç bir ilgisi yok.

Siz ''ENAG'ı şeffaf olmadığı kalem kalem enflasyon sepetindeki fiyat değişimlerini yayınlamadığı için ben de eleştiriyorum,ama TÜİK de yayınlamıyor.''
    diyorsunuz. Enag da Tüik de fiyat değişimlerini yayınlamıyorsa nasıl oluyor da ENAG ı güvenilir kabul edebiliyorsunuz?
    Buradaki insanlar size hoca diyor, eğer akademisyenseniz herhangi bir veride bilimsel metot aramaz mısınız?
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku

-Yukarıda da yazmıştım.Fed ve AMB tüketicilerin enflasyon beklentisini dikkate alarak para politikasını kurguluyorlar.ABD ve avrupadaki yayınlanan yıllık enflasyon rakamları ile ,tüketicilerin hissetikleri ve bekledikleri yıllık enflasyon beklentileri birbirine çok yakın.

https://tradingeconomics.com/united-...n-expectations

https://tradingeconomics.com/united-.../inflation-cpi

ABD'de bu %3.3 ve %3.4,neredeyse aynı.

https://tradingeconomics.com/euro-ar...n-expectations

https://tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi

Euro bölgesinde ise %2.4 ve %3.0 aradaki fark 0.6 puan

Arada büyük farklar yok,bu araştırmalar bağımsız kurumlar tarafından yapılıyor.Bizde ise Tüik'in enflasyon verisi ile KONDA-KOÇ Üniversitesinin bağımsız araştırması arasında devasa bir fark var:

https://tebadata.com/wp-content/uplo...2024-final.pdf

https://tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi

Nisan sonu itibariyle TÜİK'in yıllık enflasyon rakamı %69.8,tüketicilerin son 1 yılda olduklarını düşündükleri yaşanan ortalama enflasyon %119 ki ENAG verisine oldukça yakın...Türkiyedeki tüketicilerin yıl sonu itibariyle gerçekleşmesini beklediikleri yıllık enflasyon ise %96.

-ENAG ile ilgili haklı eleştiriler var ama diğer taraftan yayınladığı rakam da, halkın yaşadığı enflasyon ile örtüşüyor.Yukarıda yazdığım ifadeyi yeniden buraya ilave edeyim. Hükümet her yıl ücretlere TÜİK enflasyonu oranında hatta bazan daha da yüksek zam yaparken,ücretlilerin satınalma gücü nasıl yarı yarıya düştü.Demek ki,TÜİK'in enflasyon verileri gerçeği yansıtmaktan çok uzak.
    Şu soruya dürüstçe cavap verelim;son 5 yıl içinde maaşları TÜİK enflasyon verisiyle ayarlanan ücretlilerin satın alma güçlerinde gözle görülecek ölçüde büyük bir erime var mı,yok mu!...

Ben ENAG'ı güvenilir kabul ediyorum diye bir şey yazmadım.Nasıl hesaplama yaptıklarını da bilmiyorum ama yayınladığı enflasyon verisinin gerçek enflasyona yakın olduğuna dair bilimsel bulgular var.Bunlardan birisi ülkenin en prestijli kurumlarından KONDA-Koç Üniversitesinin yapmış olduğu tüketicilerin ,gerçekleşen enflasyon ve yıllık enflasyon konusundaki saha çalışması.Bilimsel ,istatistik kurallarına uyan bir çalışma.
    Avrupa ve amerikada yapılan aynı tür saha çalışmalarında elde edilen sonuçlar yıllık gerçekleşen enflasyon rakamlarıyla çok yakın ve örtüşüyorlar,ülkemizde de istatistiksel olarak örtüşmeleri gerekir ama TÜİK yıllık enflasyon verisiyle arada devasa bir fark varken,enag verisiyle çok yakınlar.

https://www.bloomberght.com/hanehalk...kliyor-2353727

Hanehalkı Mayıs'ta yüzde 113 enflasyon bekliyor

Koç Üniversitesi ve Konda'nın düzenlediği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) sonuçlarına göre hanehalkı Mayıs ayı enflasyon beklentisi yüzde 113 olsdu. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 92'ye geriledi.

Raporun orjinali:
    [/U]
    https://tebadata.com/wp-content/uplo...mayis-2024.pdf
    [/U]

TÜİK'in enflasyon verisininin doğru olmadığına dair bir diğer bulgu:gsyih deflatörü ile enfflasyon verisi arasındaki tutarsız ilişki:

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Önce bu başlığın takipçilerine (bilmeyenler için) enflasyon ve gsyih deflatörü hesaplamasındaki farklarla ilgili özet bir bilgilendirme yapalım:

Deflatör terimi "parasal terimlerle (nominal) ifade edilmiş olan bir iktisadi büyüklüğün
    (örneğin ücretler, hammadde fiyatları, maliyetler...) değerinin gerçek değere (reel)
    çevrilmesinde kullanılan fiyat endeksi" olarak tanımlanmaktadır.Deflatör, cari fiyatlarla ölçülen millî gelir verisinin barındırdığı enflasyondan arındırmak için kullanılır.
    Reel millî gelir hesaplamasında kullanılan deflatör, bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarını içeren en geniş anlamdaki enflasyon oranını yansıtan karma bir veridir.

Millî gelir hesabında kullanılan fiyatlardaki artış seviyesi olan GSYH deflatörü ile TÜFE verisi arasında bazı temel farklar mevcut,bunlar nelerdir:

-TÜFE belirli bir mal ve hizmet sepeti üzerinden hesaplanırken(406 kalem mal ve hizmet fiyatı), GSYH deflatörü ekonomide üretilen tüm mal ve hizmetlerin fiyatları üzerinden ölçülür.

- TÜFE sadece tüketiciler tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarını yansıtırken, GSYH deflatörü, devlet ve firmalar tarafından satın alınanları da yansıtır.

-TÜFE ithal edilen mal ve hizmetleri de kapsarken, GSYH deflatörü (GSYH'nin tanımı gereği) sadece yurt içinde üretilen mal ve hizmetleri içerir.

Normalde GSYH deflatörü ile ,tüketici / üretici enflasyon verilerinin(GSYH deflatörü ile TÜFE-ÜFE enflasyonu ortalaması) uzun vadede paralel seyretmesi beklenir.Geçmiş uzun yıllar istatistiksel verilerinde, bu şekilde çok yüksek korelasyon vardır.Ancak son dönemde GSYH deflatörü ile TÜFE-ÜFE enflasyonu ortalaması arasındaki farkın giderek açıldığı görülüyor.

https://hizliresim.com/5metckl

(Grafik Haluk Bürümcekçi'den alınma)

Tartışmalar genel olarak enflasyon(TÜFE) verisi üzerinde yoğunlaşıyor,ÜFE ve GSYİH deflatörü verileri üzerinde eleştiriler az.Şimdi son rakamlara bakalım:

2024 Ocak-Mart döneminde deflatör %79.75 iken TÜFE % 66.81, Yİ-ÜFE 47.65'dir. Deflatör (TÜFE+ÜFE) ortalamasından 25 puan daha yüksektir.

ÜFE ve deflatör verilerini doğru kabul edersek;(TÜFE+47.65)/2=79.75 denkleminin eşitliğinin sağlanması için Mart sonu itibariyle TÜFE'nin yıllık %111.85 civarında olması gerekir ki,bu rakam ülkemizin 2 prestijli kurumu Koç Üniversitesi ve KONDA'nın tüketiciler arasında yaptığı "yaşanmış enflasyon" ile ilgili saha araştırması ile de örtüşüyor.

Bu rakam uyuşmazlığının 2 farklı sebebi olabilir:

1.TÜİK'in ölçümleri dürüst değil.

2.TÜİK rakamlarla oynamıyor ,ama enflasyon sepeti yanlış olduğu için ölçüm de yanlış çıkıyor. Bu sonuca nereden varıyoruz.Çünkü ülke ekonomimizde hizmetlerin payı %58 ve GSYİH deflatöründe de ağırlığı bu şekilde ,halbuki TÜİK'in enflasyon sepetinde hizmetlerin ağırlığı sadece %28.9; enflasyondaki katılık ve yüksek oranlı fiyat artışları da ,özellikle hizmetler sektöründen kaynaklanıyor.

Burada yayınladığı verinin doğru olduğunu ispat etmesi gereken,şeffaf olması gereken, ENAG değil TÜİK.Çünkü sadece memur ve emeklilerin ücretlerinde yapılan enflasyon ayarlaması TÜİK verisine göre yapılmakla kalınmıyor,özel sektörde de TÜİK verisi referans alınıyor.

Diğer taraftan TÜİK tabii ki ENAG'ı "yayınladığı veriyle benim güvenirliğimi ve prestijimi zedeliyor" diye mahkemeye başvurma hakkına hukuken sahip.Yayınladığı verinin doğru olduğuna güvense çoktan mahkemeye başvurmuş olurdu.
    Peki ENAG niye şeffaf degil; belki de elini açık etmek istemiyor,-akıl yürütme ile-,"TÜİK mahkemeye başvursa da onu rezil etsem" diye bekliyor.

Son olarak;Şu soruya dürüstçe cavap verin lütfen:Son 5 yıl içinde maaşları TÜİK enflasyon verisiyle ayarlanan ücretlilerin satın alma güçlerinde gözle görülecek ölçüde büyük bir erime var mı,yok mu!...
    Son düzenleme : deniz43; 03-06-2024 saat: 20:20.

2.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku

Son olarak;Şu soruya dürüstçe cavap verin lütfen:Son 5 yıl içinde maaşları TÜİK enflasyon verisiyle ayarlanan ücretlilerin satın alma güçlerinde gözle görülecek ölçüde büyük bir erime var mı,yok mu!...
    Kusura bakmayın ama konuyu çok dallandırıyorsunuz, ilgili ilgisiz çok detay veriyorsunuz, konunun özünden sapıyorsunuz.

Halbuki benim söylediğim şey çok net. Enflasyonun düşük ölçülmesi kadar yüksek açıklanması da halkın zararınadır. Hükûmet çalışana, emekliye TÜFE oranına göre zam yapıyor. Ev sahipleri kiracıdan ENAG oranında zam talep ediyor.

Tüik i madde fiyatlarını açıklamıyor diye herkes eleştiriyor zaten, ben de Tüik i savunmuyorum. Tüik eleştiriliyor diye ENAG ne dese kabul mü edeceğiz?

Ben TÜFE oranı hesaplamıyorum, benim kendi market sepetim var onun fiyat değişimlerini takip ediyorum. Sepetimin içinde kira, ulaşım gibi kalemler yok. Ama benim kendi sepet enflasyonum yatırım kararlarımda bana çok yardımcı oluyor.

Sorduğunuz soruya gelince; 5 yıllık TÜFE ile benim market enflasyonum arasında çok fark var. Ne kadar fark olduğunu söylemeyeceğim, onda benim 5 yıllık emeğim var
    Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.

3.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    ..
    (Grafik Haluk Bürümcekçi'den alınma)

Tartışmalar genel olarak enflasyon(TÜFE) verisi üzerinde yoğunlaşıyor,ÜFE ve GSYİH deflatörü verileri üzerinde eleştiriler az.Şimdi son rakamlara bakalım:

2024 Ocak-Mart döneminde deflatör %79.75 iken TÜFE % 66.81, Yİ-ÜFE 47.65'dir. Deflatör (TÜFE+ÜFE) ortalamasından 25 puan daha yüksektir.

ÜFE ve deflatör verilerini doğru kabul edersek;(TÜFE+47.65)/2=79.75 denkleminin eşitliğinin sağlanması için Mart sonu itibariyle TÜFE'nin yıllık %111.85 civarında olması gerekir ki,bu rakam ülkemizin 2 prestijli kurumu Koç Üniversitesi ve KONDA'nın tüketiciler arasında yaptığı "yaşanmış enflasyon" ile ilgili saha araştırması ile de örtüşüyor.

Bu rakam uyuşmazlığının 2 farklı sebebi olabilir:

1.TÜİK'in ölçümleri dürüst değil.

2.TÜİK rakamlarla oynamıyor ,ama enflasyon sepeti yanlış olduğu için ölçüm de yanlış çıkıyor. Bu sonuca nereden varıyoruz.Çünkü ülke ekonomimizde hizmetlerin payı %58 ve GSYİH deflatöründe de ağırlığı bu şekilde ,halbuki TÜİK'in enflasyon sepetinde hizmetlerin ağırlığı sadece %28.9; enflasyondaki katılık ve yüksek oranlı fiyat artışları da ,özellikle hizmetler sektöründen kaynaklanıyor.
    hocam, tüfe ile yi-üfe ortalamasını alıp bunun deflatöre eşit olması gibi bi sonuca nasıl vardığını merak ettim.. böyle bi eşitlik yok, deflatör farklı bi ölçüme dayanıyor, büyümeyi ölçmeyi amaçladığı için hizmetler sektörü ağırlıklı, tüfe ise bi mal sepeti, aralarında bi miktar fark olması normal.. zafer hoca açıklamış

enag deflatör hesaplamıyor, ama hesaplasaydı herhalde açıkladığı tüfe rakamından daha düşük olması beklenemezdi, çünkü hizmet fiyatları mal sepetinden daha hızlı artıyor, enag tüfe sepetini yani mal sepetini yüzde 127 diye açıkladığına göre, deflatör de ölçüyor olsaydı açıklayacağı deflatör yüzde 150 den aşağı olmazdı.. buna göre, enag gdp büyümesini en az yüzde 30 eksi büyüme olarak hesaplıyor

Alıntı Originally Posted by Ozan Erol Yazıyı Oku
    hocam, tüfe ile yi-üfe ortalamasını alıp bunun deflatöre eşit olması gibi bi sonuca nasıl vardığını merak ettim.. böyle bi eşitlik yok, deflatör farklı bi ölçüme dayanıyor, büyümeyi ölçmeyi amaçladığı için hizmetler sektörü ağırlıklı, tüfe ise bi mal sepeti, aralarında bi miktar fark olması normal.. zafer hoca açıklamış

enag deflatör hesaplamıyor, ama hesaplasaydı herhalde açıkladığı tüfe rakamından daha düşük olması beklenemezdi, çünkü hizmet fiyatları mal sepetinden daha hızlı artıyor, enag tüfe sepetini yani mal sepetini yüzde 127 diye açıkladığına göre, deflatör de ölçüyor olsaydı açıklayacağı deflatör yüzde 150 den aşağı olmazdı.. buna göre, enag gdp büyümesini en az yüzde 30 eksi büyüme olarak hesaplıyor
    https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...e-kadar/746723

https://x.com/zafyuks1/status/1796485245614895459

5.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    .. birisi ülkenin en prestijli kurumlarından KONDA-Koç Üniversitesinin yapmış olduğu tüketicilerin ,gerçekleşen enflasyon ve yıllık enflasyon konusundaki saha çalışması.Bilimsel ,istatistik kurallarına uyan bir çalışma.
    Avrupa ve amerikada yapılan aynı tür saha çalışmalarında elde edilen sonuçlar yıllık gerçekleşen enflasyon rakamlarıyla çok yakın ve örtüşüyorlar,ülkemizde de istatistiksel olarak örtüşmeleri gerekir ama TÜİK yıllık enflasyon verisiyle arada devasa bir fark varken,enag verisiyle çok yakınlar.
    ..
    konda- koç üni tarafından yapılmaya başlanan olan anket orijinal bi buluş değil, aynısını yıllardır tüik de yapıyor- hissedilen enflasyon adı altında ve tüik ölçümlerinde de halkın hissettiğini söylediği enflasyon tüik enflasyonun 30 puan üstünde.. aşağıdaki haber linkinde bahsediliyor

https://tr.euronews.com/2024/01/31/o...-abde-durum-ne

euronews AB komisyonu tarafından fonlanan bir yayın organ, AB komisyonu tarafından açıklanan rakamlara göre- AB bölgesinde ölçülen enflasyon yüzde 5.7, ama halkın hissettiği enflasyon yüzde 17.6.. resmi rakamın nerdeyse üç katı halkın hissettiği

halkın hissettiği enflasyon ile resmi enflasyon rakamları arasında ciddi farklar olması ne bize özgü ne bugünlere özgü, her zaman böyleydi.. bu nedenle koç-konda anket çalışmasının enag rakamlarına bir kanıt gibi gösterilmesi anlamsız

uzmanlık alanı makro-ekonomi olmayan kişilere itibar edilmemesi gerektiğine katılmıyorum.. prof. ünvanı taşıyan kamuoyunun önünde yer alan bir çok kişinin- kredilerin mevduattan verildiği" gibi en basit konularda dahi çağdışı bilgilere sahip olduğunu gördük hepimiz son bir kaç yılda.. kaldı ki, ekonomi profesörü title sahibi olanların siyasi saiklerle fikir ileri sürmediğini söyleyemeyiz.. mesela refet gürkaynak cehape kadrolarında yer alan biri, böyle birinin seçimlere gidilen süreçte beklentileri bozmak- ekonomik istikrar algısını sabote etmek- halkı dolarize olmaya teşvik etmek gibi saiklerle kamuoyu oluşturmaya çalışmadığını söyleyemeyiz..

Alıntı Originally Posted by Ozan Erol Yazıyı Oku
    konda- koç üni tarafından yapılmaya başlanan olan anket orijinal bi buluş değil, aynısını yıllardır tüik de yapıyor- hissedilen enflasyon adı altında ve tüik ölçümlerinde de halkın hissettiğini söylediği enflasyon tüik enflasyonun 30 puan üstünde.. aşağıdaki haber linkinde bahsediliyor

https://tr.euronews.com/2024/01/31/o...-abde-durum-ne

euronews AB komisyonu tarafından fonlanan bir yayın organ, AB komisyonu tarafından açıklanan rakamlara göre- AB bölgesinde ölçülen enflasyon yüzde 5.7, ama halkın hissettiği enflasyon yüzde 17.6.. resmi rakamın nerdeyse üç katı halkın hissettiği

halkın hissettiği enflasyon ile resmi enflasyon rakamları arasında ciddi farklar olması ne bize özgü ne bugünlere özgü, her zaman böyleydi.. bu nedenle koç-konda anket çalışmasının enag rakamlarına bir kanıt gibi gösterilmesi anlamsız

uzmanlık alanı makro-ekonomi olmayan kişilere itibar edilmemesi gerektiğine katılmıyorum.. prof. ünvanı taşıyan kamuoyunun önünde yer alan bir çok kişinin- kredilerin mevduattan verildiği" gibi en basit konularda dahi çağdışı bilgilere sahip olduğunu gördük hepimiz son bir kaç yılda.. kaldı ki, ekonomi profesörü title sahibi olanların siyasi saiklerle fikir ileri sürmediğini söyleyemeyiz.. mesela refet gürkaynak cehape kadrolarında yer alan biri, böyle birinin seçimlere gidilen süreçte beklentileri bozmak- ekonomik istikrar algısını sabote etmek- halkı dolarize olmaya teşvik etmek gibi saiklerle kamuoyu oluşturmaya çalışmadığını söyleyemeyiz..
    KONDA-KOÇ saha araştırması ile geçmiş enflasyon da sorulmuş ama benim altını çizdiğim tüketicilerin yıllık enflasyon beklentisi.KONDA-KOÇ'un yaptığı bu çalışmayı ,örneğin ABD'de hem New York Fed hem de Michigan Üniversitesi yıllardır yapıyor.Koç Üniversitesi de Michigan Üniversitesinin metodolojisini kopya ederek bu saha çalışmasını yapıyor.Hem New York Fed'in hem de Michigan Üniversitesinin tüketiciler arasında yaptığı ankette, tüketicilerin yıllık enflasyon beklentisi son yayınlanan yıllık TÜFE 'ye çok yakın,paralel gidiyor,örtüşüyor ve Fed de para politikasını kugularken tüketicilerin bu beklentilerini dikkate alıyor.Çünkü tüketicilerin enflasyon beklentilerinin piyasa fiyatlamaları üzerinde büyük etkisi oluyor .

7. Deniz Hocaya saygisizlik olmasın diye yazıp yazıp sildim. Biraz vicdan. Bu işin siyaseti yok. Kul hakkı var burada. Yapmayın. Kimse devletten büyük degil.

Emin olun burada yazan insanlar iktidar kim olursa olsun bir yanlış varsa yazar bunu.

Elini cebime, iki evladimin rizkina uzatan kim olursa olsun aynı tepkiyi veririm. Yerin dibine batsın siyaseti.

8. Deniz Hoca'ya saygisizlik kabul edilemez.

Konunun dikkatle takip edildigine eminim.

Hele bir sure daha izleyelim.

Sayfa 2143/2535 İlkİlk ... 1143164320432093213321412142214321442145215321932243 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •