Artan

277,75 10 18:10
54,45 10 18:10
291,50 10 18:10
11,78 9.99 18:10
39,64 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

19,17 -10 18:10
42,00 -9.99 18:10
58,85 -9.95 18:10
7,81 -9.92 18:10
100,00 -9.83 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

8.423.783.298,90 18:10
8.279.675.248,75 18:10
7.897.836.716,17 18:10
7.784.719.756,22 18:10
7.554.836.368,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 216/656 İlkİlk ... 116166206214215216217218226266316 ... SonSon
Arama sonucu : 5245 madde; 1,721 - 1,728 arası.

Konu: DURDO - Duran Doğan Basım

1. Merhaba arkadaşlar hayırlı kandiller ,

Birkaç aydır yazmıyorum ama forumda her yazılanı da takip ediyorum. Bunun kendime göre sebepleri var, firmamızda teknik ve temel analizini aylardır, yıllardır yapmaya çalıştık başarılıda olduk başarısızda.

Ama son aylarda hissemizde teknik analizin önüne temel veriler geçtiği için piyasada alımlar fiyata bakılmaksızın yapılmaya başlandığı için teknik olarak söylenecek çok fazla bir şey kalmadı. O yüzden tekniğe değil temel bakmakta fayda var diye düşünüyorum.

Bu konuda Keko nun yaptığı çalışmaların hakkını vermek lazım çok emek harcıyor, yaptığı analizlerin %90 a katılırım , kalemi ve analizi düzgün bir arkadaşımız % 10 katılamadığım nokta ise yorum farkıdır.

Aynı şeyler tekrarlamaktan ise en çok kafamız takılan konunun dolar kuru olduğunu gördüm. Ben ise bu konuya gereksiz bir önem verildiğini düşünüyorum.

Sebebi ise;

Firmamız son bilanço ile şunu gösterdi ki yurt içi satışlar azalmaya, yurt dışı satışlar ise artmaya devam edecek yenı makine ile bu ivme daha artacak ve kar marjı yüksek kaliteli ürünler ile devam edecek.

Firmaya hammaddesini Almanya , Çin , Kahramanmaraş ta bir firmadan tedarik ediyor. Yurt dışına satılan malı hammaddesi yurtdışından geldiğine göre

100 dolara ithal ettiği hammadeyi mamül haline getirip yurt dışına 120 liraya sattığın farz edelim.

Yine 100 dolara hammadde alacak yine yurt dşına satarak yine 20 dolar kar elde edecek. Bu elde ettiği karı ile türkiyedeki yada yurt dışındaki döviz borcunu ödeyecek yani doların yükselmesi veya artması firmayı çok etkilemeyecek.

Eğer şöyle olsaydı yurtdışından 5-TL kur üzerinden 100 dolara hammadde alsaydı. Mamül haline getirip, yurt içi piyasaya 120 TL satsaydı. 20 TL kar elde ederdi.

Daha sonra ülkede dolar kuru yüzde 20 artsa ve 6-TL olsa bütün kar uçtu arkadaşlar çünkü yurt içinden 100 dolar dolar temin edip hammadde almak için %20 daha fazla TL vermek zorunda ve buda karımızı bitirirdi.

Hammaddeyi yurt dışından alıp yurt içinde satan firmalar dövizde yaşanan kur atışını yurt içinde sattığı mal fiyatına yansıtamadığı için kur riski taşır birde üstünde döviz borcu var ise iflasa kadar yolu olabilir. Şirketin sermayesine yaptığı işe göre değişir bu.

Benim için önemli olan burada yurt dışını sattığı üründen yaptı kardır, işte bu kar bizi ayakta tutacak ve döviz borcumuzu ödememizde yardımcı olacak yani bankaya ödeyeceği döviz borcu üretimden gelen kar ile olacak.

Firma döviz ile aldığı hammaddeyi döviz ile satıyor, burada firmaya hiçbir baskı yapması söz konusu olmamalı, yanlış düşünüyorsam düzeltin lütfen.

2. Şu meşhur dünya harikası yeni makinemize gelince son çeyreğe kattığı karlılık ortada keko üstad defalarca anlattı bunu.

Bende sektörde çalışmış biri olarak kendi yorumumu ise;

Bu makine 2018 son çeyrekte başladı faaliyete ve dünyada bır kaç tane turkıyede ise 1 tane olduğu söylendi, makineyi gelir gelmez tam kapasite ile çalıştıracaklarını düşünüyorsanız yanılırsınız. Bu tür makineler geldiğinde başında patronu, müdürü hatta rakip firmaların patronlarının hayırlı olsun ziyaretı bitmez, başında insan eksik olmaz. Yenı gelen makineler firmada gece vardiyası var ise gece de çalıştırılmaz, gündüz vardiyasında çalıştırılır ve en az 3 ile 6 ay sürer işçiye güvenilmez gündüz makine başında yurt dışından gelmiş montör ve ekibi firma ustalarına makineyi ögreterek çalıştırılır.

Buna rağmen 2018 son çeyrekte yaptığı katkıyı rakamlar ortaya koyuyor. 2018 - 12 aylık brüt karı ile 2018-9 aylık brüt karından çıkartın son çeyreğe bır bakın derım ama bu başlangıç olduğunu unutmayın henüz yolun başındayız.

7,50-TL mal alan arkadaşlar var galiba burada onlarında kazanacağı gün yakın ama kendilerini özeleştiriye davet ediyorum. 6 liradan 7,50-TL kısa surede gelmiş bir kağıdı zirveden alıp ve burada yazılanlardan etkilenip aldım demek başka ınsanlara suç yüklemek yerine kendi özeleştirilerini yapmaları ve nerde hata yaptıklarını düşünmeleri daha doğru olur bunu yaparlarsa bundan sonra yapacakları tercihlerde daha doğru kararlar verebilirler.

Durdo da uzun süredir beraberiz, bu beraberlik taşlar yerine oturan kadar devam edecek kendi adıma söylüyorum bunu tabi. Teknık yok artık temelin peşini bırakmayın.

Sevgi ve sağlık ile kalın

3. Hammaddeyi yurt dışından alıp yurt içinde satan firmalar dövizde yaşanan kur atışını yurt içinde sattığı mal fiyatına yansıtamadığı için kur riski taşır birde üstünde döviz borcu var ise iflasa kadar yolu olabilir. Şirketin sermayesine yaptığı işe göre değişir bu.

aklıma gelmişken bu duruma ornek firma diriliş tekstil lutfen ınceleyın.firma üretime ara verdı ıthal mamul alıp yurt içi satışı yapıyordu ve dovız borcu var.

Üretim yaptıkça zararı arttı ve uretıme ara verdı.

4. İSMAİL kardeş verdiğin bilgiler için teşekürler..
    ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et

5.  Alıntı Originally Posted by keko Yazıyı Oku
    İSMAİL kardeş verdiğin bilgiler için teşekürler..
    rica ederim dilimiz döndüğünce

6. 2018 yılı üçüncü çeyrekte 85 milyon olan döviz açığı son çeyrekte doların %12 düşerek toplamda 10 milyonluk bir eksiltme yapması gerekiyordu...son çeyrekte döviz bazlı borcuna baktığımızda bu miktarın yine 85 milyon küsürlarda olduğunu gördük...eksilmemesinin nedeni kap ta açıklama gereği duymadıkları (ki cironun belli bir miktarına ulaşırsa açıklama yapmaları gerekir...ulaşmazsa gerekmez ) son çeyrek içinde aldıkları son model kesim makinasının yine döviz cinsinden borçlanılmasıdır..

yani kabaca bu kesim makinası 10 milyon tl değerindeymiş...döviz 5,3 tl den son çeyreği kapattığına göre aşağı yukarı 1,9 milyon dolar üzerinden bu makinayı almışlar demektir..
    ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et

7. durdonun diğer ambalaj şirketlerinden ayrı bir özelliği de durdonun müşterilerinin büyük bir çoğunluğu yurtdışı elit üreticilerdir...diğer firmalar yurtiçinde kriz nedeniyle satışlarda zorlanırken durdo ürettiği kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler ile hem cirosunu hem de kar marjını artırıyor...

bürüt kar marjı 2018 yılı üçüncü çeyreklerde %27 lerde iken son çeyrekte %34 lere çıktığını hatırlıyorum...bu marjı mevsimsel olarak biraz da durgun olduğu son çeyrekte başarması ,en iyi ciro ve karı yaptığı ilk çeyreklerde daha da artırması potansiyeli yüksektir..

o yüzden de 2019 yılı ilk çeyrek bilançosu yeni bir binanın temeli gibi olacak..sonraki çeyreklerde bir miktar ciro ve karını artırarak yoluna devam etmesini bekliyorum...

8. şu anda piyasanın kafası çok karışık görünüyor...dün doları 5,58 lerden 5,45 lere kadar sattı....bu gün ise tekrardan 5,60 lara çıkardı...ben buna pek anlam veremedim...bakalım piyasa ne zaman sakinleşecek...

Sayfa 216/656 İlkİlk ... 116166206214215216217218226266316 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •