Artan

1.870,00 10 18:10
20,58 9.99 18:10
109,00 9.99 18:10
175,20 9.98 18:10
37,72 9.97 18:10
Artan Hisseler

Azalan

58,95 -10 18:10
77,45 -9.99 18:10
14,16 -9.98 18:10
295,75 -9.97 18:10
188,00 -9.96 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

10.787.267.614,30 18:10
9.287.381.165,28 18:10
8.575.062.101,50 18:10
7.696.162.111,50 18:10
7.236.483.626,34 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 22/30 İlkİlk ... 122021222324 ... SonSon
Arama sonucu : 233 madde; 169 - 176 arası.

Konu: Borsa Felsefesi, Borsacı Kafası.

1. Refleksivitenin temel analize konu rasyolara ilişkin şekillendirici etkisine bugün örnek vermişim farkında olmadan
    2024 Borsa 440 milyar$'a ulaştığında F/K 10, aynı değere 2 ay önce ulaştığında 20

Gelelim Soros abimize. Kendisi 90'lı yıllarda fırtına gibi eserken, dünya genelinde finansal krizler ülke ülke dolaşıyordu. Alan Greenspan'ın Trübülans çağı dediği dönemde büyük ABD ve İngiliz bankaları ile Soros gibi Hedge fon yöneticileri gelişmekte olan ülkelere sıcak para yağdırıp gayrimenkul ve menkul piyasalarının kısa sürede balonlaşmasına neden oluyor, ardından bu ülkelerde alışılageldik siyasi krizler ortaya çıktığında hep beraber topukluyorlardı. Arkalarında büyük bir yıkım bırakarak tabi... Son örneği 2001 Türkiye ve Arjantin krizleridir.

Latin Amerika ve Asya ülkeleri 2000'den beri sıcak para akımlarını çok dikkatli kontrol ediyorlar, zaten ekonomileri de artık çok güçlü ve finansal kırılganlık azaldı. Avrupa Birliği doğudaki kırılgan ülkeleri korumaya almış oldu. Geri kalanlar ya küresel sisteme tam entegre değildi veya kaynak zengini, düşük nüfuslu ülkeler. Bizim gibi ortada kalan istisnalar için de durum hiç iç açıcı değil ama bunu başka yerde tartışırız.
    Dolayısıyla şimdi risk, Soros'un 90'larda tanımladığı finansal risklerden jeopolitiğe kaymış oldu. Belki kökenlerinde ekonomik ve finansal nedenler var ama krizlerin ortaya çıkma şekilleri artık silahlı çatışmalar ve ticaret savaşları şeklinde. Değişime uğrayan temellerin yeni algılara ve bozulmaya bu şekilde neden olduğu tartışılabilir?

İlave: ülkeler arası swap işlemlerini hatırlatmayı unutmuşum. Bu yeni devrim sayesinde global finans artık birbirine daha bağımlı ve 2008 krizinden itibaren tam bir küreselleşme hali söz konusu oldu.

2. Yapay zeka trendi ile ilgili uyarı yapma cesareti göstermen bile takdire değer, üstelik şu dönemde!
    Sektörün enerji ihtiyacıyla yapılan sağlama bile tutmuyor.

3. Her şeyin yolunda gitme ihtimali madem düşük, o zaman neden bu kadar çok insan devasa miktarlarda spekülatif yatırımlar yapıp kumar oynuyor? George Soros bu soruyu zaten cevapladı. "Fiyat hareketi, temele dayanmayan algıların bir yan ürünüdür.". Refleksivite teorisi yürürlüktedir. Gerçekliği temele göre değil, temeli okumamızı çarpıtan algılara göre değiştiriyoruz. Şu anda yıllık toplam 50 milyar dolar gelir elde eden ve mevcut sermaye harcamalarını haklı çıkarmak için 5 yıl içinde 2 trilyon dolar (en düşük tahminlerle) gelire ihtiyaç duyan bir iş sektöründen bahsediyoruz. Yapay zeka müşteri gelir tabanı, dünyanın en büyük 6 şirketinin gelirlerinin toplamını aşabilecek mi? Muhtemelen aşırı yatırım aşırı değerlemeye yol açmış olacak ve standart Misesçi döngüsü ile karşı karşıya kalacağız yani çöküşle sonuçlanan bir patlama, kötü yatırımın tasfiye edilmesi ayarlanması ve yeniden tahsis edilmesi. Yatırım bir popülerlik yarışı değildir. Başkasını "yenme" yarışı da değildir. Hedef ve amaçlara ulaşmada riskleri ve ödülleri içeren bir dizi karardır.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den aldığım AKBNK'ları 11 Aralık'ta 69.25 den verdim. 2.5 ayda %12 kar elde ettim. Artık ful nakitteyim.

4. -Ticaret savaşlarına ilişkin kaygılar daha uzun vadeli etkileriyle karşımıza çıkacak gibi gözüküyor.
    -FED başkanı Powell'ın dünkü açıklaması piyasada pek umursanmadı gibi. Parasal sıkılaştırma dikkatle takip edilen bir husus ancak burada vurguladığım varlık fiyatlarında doygunluk görüntüsü bu tip haberlerin etkisini azaltıyor olabilir.
    -Borsanın önemli bir eşik noktasına dayandığı söylenebilir. Bu tip durumlarda bekle gör veya stop loss noktasına yakın olduğu için al taktiği benimsenebilir. Özellikle ekonomi programına olan güvenin azalması, programın da hedeflerine ulaşamaması insanlarda bir değişim olur mu düşüncesini yaratıyor olabilir. Kurlar, siyaset vs. hiç yorumda bulunmayalım çünkü tamamen sürpriz.
    -Bilanço dönemi yaklaşıyor, bence son haftalardaki satışlar da bilanço fiyatlaması. Pozisyon değişimleri hareketliliğe neden olacaktır. Karlılık konusunda bankalar, sigortalar ve finans sektörü avantajlı gibi? Ülkenin sanayi yıldızları zorlanmaya devam ediyor. Finans sektörünün yıl sonu karlılık beklentileri göz önüne alınarak yapılan F/K hesaplamaları, değerlemelerde iskontoya işaret ediyor. Yurtdışı benzerlerine göre de uyumlu değerler görülüyor. 2026 başında konuşulmaya başlanacak temettüler ise ekstrası olur. Arka sayfada F/K seyriyle ilgili tespitlerim baskının kaynağını açıklamaya yetiyor.

Bir arkadaş bana kelin tarağı olsa demişti, gümüş bir kaşağı da fena olmazmış.

5. Hocam şu yorumumu buraya da geçeyim:

Çetelerin savaşının ortasında kaldık. Hukuğa aykırı yollardan paralar kazanıp bunları borsa yolu ile aklamaya çalışanlar paralarına el konulmasın diye fiyata bakmadan ellerindeki malları boşaltma cihetine gitti. Arka arkaya yapılan operasyonlar çeteleri acilen satış yapmak zorunda bıraktı. Bu fırtınada kaldıraçlı malda yakalananların zorunlu satışları da işin tuzu biberi oldu. Olay budur, böyle bir gelişmeyi öngörebilmek mümkün değildi, perfect storm'un göbeğinde kaldık ama bu geçicidir.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den aldığım AKBNK'ları 11 Aralık'ta 69.25 den verdim. 2.5 ayda %12 kar elde ettim. Artık ful nakitteyim.

6. Buraya yazmasaydınız cevap vermezdim sn.TH hocam ama öne sürdüğünüz gerekçeyle borsanın durumunun alakası yok. Sadece bankaların kendi hisseleri üzerindeki hakimiyetinin yanına bile yaklaşamayacak bir istisnadan söz ediyorsunuz. Borsa en son buralara geldiğinde İmamoğlu meselesi, Tüsiad başkanına kelepçe ve en önemlisi israilin iranı felç eden harekatı söz konusuydu. Bunların hiç biri yokken buraya geri dönüyorsak burada değerlere odaklanmamız lazım. Geçen yıl ortasındaki değerlere çıkarken karlılık yarı yarıya düştü. şirket karları geçen yıl kadar olsa endekse 15 binleri geçmiş olacaktı gibi yorumlanabilir de. İspatlanamayacak şeyler zaten dikkatte de alınamaz, bir başka önemli konu piyasanın likiditesidir. Burada bir sorun varlıklarda satışa neden olabilir. Bakın bankalar tahsil etmekte zorlandığı alacaklarını nasıl iskontoyla elden çıkarıyor.

7. Dünyanın heryerinde daha doğrusu doğu medeniyetlerinde kuyumcuların önünde kalabalıklar oluşuyor. Kimi almak kimi izlemek için duruyor. Altın alanlar borsacılara benzemez, fiyat yükseldi diye elden çıkarmaya çok istekli değillerdir sanırım. Çoğu 10 yıl sonrayı öngörerek tutma taraftarıdır. Rezervin %75 ini tutan merkez bankaları da fiyata duyarlı davranmıyorlar ayrıca kararları bürokratik bir süreç nedeniyle aylar içinde ortaya çıkıyor.

Altının bu haliyle hem mücevherat hem saklama amaçlı dolaşım hızı çok yavaşlar. Fiyatta belirleyici olacak önemli faktörlerden biri dolaşım hızı.

8. Bu altın çılgınlığı hayra alamet değil. Şu aşamadan sonra uzak durmak gerekir diye düşünüyorum. Doların, altın karşısında bu kadar erimesi, rezerv para olma gücünü daha da hırpalar. Eğer söylendiği gibi dijital para gibi başka bir oluşuma gidip, elindeki altınları yüksek fiyattan satıp, borç azaltma gibi bir manipülasyon düşünüyorlarsa daha da dikkatli olmak gerekir. Yazdığınız gibi bu altının dolaşım hızını bir süre sonra iyice yavaşlatır. Dünya ekonomisi sıra dışı dönemler yaşıyor. Sonuç her an daha da sarpa sarabilir. Çin'in nadir element silahını çekmesi oldukça riskli bir durum. Bireysel olarak bende çok karmaşada kaldım. Borsada kalmak, üstelik %60 Tüpraş'ta beklemek beni de endişelendiriyor. Ülke de özel mülkiyet güvencesizliği ile ilgili çok örnek yaşanmaya başladı. Normallaşirse, aleni uygulanmaya başlar. Hükümetin Koç'larla Tüpraş görüşmesi bir sürü yanıtsız soru getiriyor. Yurt dışı yatırım konusunda hiç bilgim de olmadığı için alternatif bir liman da bulamıyorum. Sizin bu dönemdeki hareket tarzınızı merak ettim doğrusu.

Sayfa 22/30 İlkİlk ... 122021222324 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •