-
Allah belaný versin. Senim yüzünden seans günlerinden nefret ediyorum.
-
tebrikler sayýn ismettarhan bey.. güzel ve etkileyici yazýnýzý soluksuz okudum..
-
Ýsmet Bey Rusya ya yaptýrýmlarýn baþladýðý dönemde, bir Rus iþ insaný çýkýp acaba böyle bir yatýrým yapar mý sorusunu aklýma getirmiþti.
Yani her kim talip olacaksa Arena yý komple satýn alsa daha akýllýca olur bana göre.Zira þu an Arena 76 mly usd deðerinde iþlem görüyor piyasada.
-
3-5 kuruþu geçmesin ancak, ederleri o kadar..
-
alacak olan 3-5 kuruþ daha fazla versinler þu aç köpeklere..
-
Senin gibi kaðýdýnda sende iþlem yapan grubunda bu gruba sesini çýkarmayan yönetiminde ALLAH BELASINI VERSÝN..
-
galiba suç bizde, aslýnda bi b.ka yaramayan þirketi biz gözümüzde büyütmüþüz..
-
Bugün Ýndes bilançosu da geldi. Bizdeki asýl sorunun ne olduðunu göstermek için bazý karþýlaþtýrmalar yapmakta fayda var.
Bizim büyüme konusunda sorunumuz yok aslýnda. Sektörün kendisi USD bazýnda çok büyümediði için , þirket yönetimi organik olarak büyüme saðlayamayýnca , Brighstar'ý alarak inorganik büyüme saðlamaya çalýþýyor.
Geçen son 2 sene 650 milyon USD civarý olan ciroyu Brighstar sonrasý 1 milyar USD'a çýkarmayý planlýyorlar. Bu hedefe de ulaþacak gibi duruyoruz. Yýlýn ilk yarýsý 435 milyon USD ciro yapýldý. Bu sektörde yýllýk cironun %40'ý ilk yarý yýl , %60'ý ise ikinci yarý yýlda yapýlýr.
Bu durumda yýlýn kalan kýsmýnda 565 milyon USD ciroya ulaþýlabileceðini düþünüyorum. Ulaþamasak da 950 milyon USD civarýnda kalýnabilir piyasanýn durumuna göre.
Bizim asýl sorunumuz , bu sene aþýrý artan yönetim / satýþ / pazarlama giderleri ile yine çok yükselen finansal giderler. Finanasal gideri bu piyasada azaltmanýn tek yolu kullanýlan kredi miktarýný düþürmek. Aksi takdirde piayasada %40-45 seviyesine çýkmýþ bir faiz ile borçlanmaya devam ederseniz finansal giderinizi düþüremezsiniz.
Geçen sene Brighstar alýnýrken yaklaþýk 350 milyon TL karþýlýðý USD ve TL kredi kullanýldý. TL kýsmý uzun vade kullanýldý ve faiz oraný %17,8 . Ýnsan bu oraný görünce keþke tamamýný uzun vade TL kullansalardý diyesi geliyor.
Hatta sadece Brightstar ücreti de ðil iþletme sermayesi için de keþke bu orandan uzun vadeli kredi alsalarmýþ 1,5 milyar TL civarý.
Ýþletme sermayesi için kullanýlan kredinin tamamý kýsa vade ve faiz oranlarý artýnca ortalama faiz neredeyse %30-35 seviyesine çýkmýþ durumda. Geçen sene %17-18 civarý uzun vadeli kredi kullanýlsaydý çok daha ekonomik olurmuþ. Neyse olana çare yok.
Peki bu finansal gideri düþürmenin yolu nedir ? Ya daha az mal satýp küçüleceksiniz ve tahsilata aðýrlýk verip borcu azaltacaksýnýz , yada þirkete yeni kaynak saðlayacaksýnýz.
Daha az mal satma ve küçülme fikrini kimse desteklemez. Bu durumda yeni kaynak opsiyonu ön plana çýkýyor.
Yeni kaynak bulmanýn da 3 yolu var
1- Eðer düþük maliyetli uzun vadeli kredi bulursanýz yada þirket tahvili ihraç ederseniz bu para bulunabilir ama mevcut durumda bu imkansýz.
2- Bedelli sermaye artýþý. Bunun da yapýlacaðýný sanmýyorum.
3- Ýþtirak yada duran varlýk satýþý. Þirketin duran varlýðý yok. Sadece yatýrým anaçlý 1 gayrimenkulü var sanýrým 15 milyon defter deðeri ile duran ama o zaten diþin kavuðuna yetmez.
Bu durumda en mantýklý ve yakýn opsiyon iþtirak satýþý. Zaten Paynet de satýþta. Finansal gideri düþürmenin tek yolu Paynetin tamamen yada kýsmen satýlmasý. Baþka bir yol yok.
Paynet satýlýrsa o zaman gelen taze para ile yüksek faizli krediler azaltýlýrsa o zaman bu kadar finansal giderimiz olmaz ileride.
Þirketin 2. en büyük sorunu da yönetim / pazarlama / satýþ gideri demiþtik.
Þimd bu kalemleri en büyük rakibi Ýndex bilgisayar ile karþýlaþtýralým
Ýndex yönetim satýþ pazarlama gideri / Ciro %1
Arena yönetim satýþ pazarlama gideri / Ciro % 2 ,65
Ýndex personel sayýsý 466 , Arena personel sayýsý 407
Ýndex ciro / 1 personel 21,7 milyon TL
Arena ciro / 1 personel 15,9 milyon TL
Ýndex EFK marjý % 4,3
Arena EFK marjý % 2,56
Ýndex net kar marjý %2,3
Arena net kar marjý % 0 , 88
Þimdi yukarýdaki rakamlar aslýnda bazý detaylarýn sonuçlarý. Yani mesela bu sene Brightstar alýmýndan dolayý 21 milyon ekstra bir danýþmanlýk ücreti ödendi. Bu seneye mahsus bu gideri düþersek oranlar biraz daha birbirine yaklaþýr.
Ama özellikle personel baþýna ciro istatistiðinin mazareti yok bence. Ýndeks bize göre daha verimli çalýþýyor demek ki. Burada acilen bir düzeltme lazým.
Ayrýca diðer istatistiklerde de mutlaka bir çalýþma yapýlmasý gerektiði çok açýk.
Evet þirket büyüyor ama karlýlýktan fedakarlýk ederek büyürseniz boþa kürek sallamýþ gibi olursunuz. O yüzden bu sene 2. çeyrekte , 1. çeyreðe göre 800 milyon daha fazla satýþ yapýlmasýna raðmen net kar sadece 1,5 milyon lira artmýþ görünüyor. Yani ekstra 800 milyon liralýk satýþtan cebe giren birþey yok. Hatta KKM hesabýndan 25 milyon gelmese zarar bile edilmiþ diyebiliriz.
Þirketin bu 2 kaleme acilen çare bulmasý lazým. Finansal gideri azaltmanýn tek yolu Payneti acilen satýp banka kredilerini düþürmek.
Yönetim / pazarlama / satýþ giderlerinin bir kýsmý otomatik olarak düþecek bu danýþmanlýk ücreti ödemesi bitince ama yine de burada da verimlilik artýþý þart. Ödenen maaþlarda ya rakiplere göre çok abartý bir durum var yada verimli olmayan bazý operasyonlar var. Buna da çözüm bulmak baþta CEO olmak üzere tüm yönetim ekibinin.
Tüm bu olumsuzluklara ve düzelmesi gereken durumlara raðmen , 3. çeyrek cirosu 4 milyar TL2nin üzerinde olacaðý için , maliyetler ayný kalsa bile net karýn artacaðý aþikardýr. 4. çeyrekte de ciro 5 milyara yaklaþýr. O zaman daha da fazla net kar elde edilecektir.
Yani bu seneyi 130-150 milyon TL net kar ile kapatmak mümkün ama dediðim opearasyonlar yapýlýrsa seneye 250-300 milyon lira arasý bir operasyonel net kar çok daha olasý görünüyor.
Tabi Paynet satýlýrsa bu seneyi çok daha fazla bir kar ile kapatacaðýz. O konu tamamen baþka hikaye.
Bu arada sayýn Ýsmettarhanýn yönetim ile ilgili sözlerinin tamamýna katýlýyorum. Çok deðerli katkýlarda bulunuyor kendisi. Teþekkür ediyorum ve devam etmesini rica ediyorum bu tür güzel yazýlarýna.
Gönderi Kurallarý
- Yeni konu açamazsýnýz
- Konulara cevap yazamazsýnýz
- Yazýlara ek gönderemezsiniz
- Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer Ýmleri