Originally Posted by 
taki

Merhaba arkadaslar, bildiğiniz gibi bu yazılarımız Yatırım Tavsiyesi Değil, bilgi paylaşımıdır. 
BOTAŞ: Türkiyeâ��de doğalgaz ithalat ve satışında tek yetkili devlet firması ( Doğalgaz üreticileri de  doğal gazı ya anlaşmalı sanayi şirketlerine yada  BOTAŞâ�� a satar. Eskiden Şeker Fabrikalarının etil alkol üretimini  zorunlu olarak TEKEL e sattığı, Tekel in de 
alkol ihtiyacı olan firmalara kapasite oranında  etil alkol sattığı gibi.)
Elektrik  enerjisi, su dan, gazdan, kömürden, rüzgardan, güneşten, termal sulardan v.s  elde edilir.
Doğal gaz  ile elektrik üretim maliyeti yüksek olduğu için zamanla  doğal gaz ile elktrik üreten santraller üretimlerini durdurmuş, sanırım  Türkiye elektik üretiminin  % 20 si doğal gaz ile üretim yapan santrallerden elde edilmektedir.  En yüksek oran % 35 ile kömüre dayalı santralden elde edilen elektrik.
Fiyatlar doğal gaz maliyetlerine belirlendiği  ve doğal gaz fiyatlarının yüksek olmasından dolayı,  diğer enerji kaynakları ile üretim yapan firmaların kar marjı yüksek olmaktadır.
Bir çok firma gibi AKSEN de  doğalgaz  kaynaklı santralleri yüksek maliyetler sebebiyle kapatmış ( Antalya hariç) diğer ülkelere  kurmuştur. Diğer ülkelerde ilgili devlet otoritesi ile yapılan elektrik üretim fiyatı anlaşması dövize dayalı olduğu için maliyetlerdeki artışlardan etkilenmemektedir. 
Kısa zamanda borçla hızlı büyümeye çalışırken firma 2016 yıl sonu bilançolarına göre   613 milyon sermayesine karşın , sermayesinin yarısını kaybetmiş şirketin ÖZSERMAYESİ  390 milyona düşmüştür. Daha sonraları bir kısım fabrikaları kapatmış bir kısmını satmış, borc idaresi derdine düşmüştür. Öyleki 2015 yılında borç 860 milyon ABD doları iken  2019 yıl sonunda borç 529 milyon ABD dolarına inmiş.  2020/  3 ay sonunda kalan borç   490 milyon ABD dolarına,  2020/6 sonunda  442 milyon ABD dolarına indirmiş. Bu 442 milyon  ABD doları borcun da ortalama yarısı TL yarısı da döviz dir.
Şirketin geçmişi  başarılı değil, bu sebeple  10 yıldır yatırımcısı zararda.Bu unutulamaz.
Ama 2019  ilk üç aydan sonra  toplam 6 dönem istikrarlı bir  finansal tablosu var gibi ?.
2018 yıl sonunda  KAR: 26 milyon,   OZ SERMAYESİ: 1. milyar 626 milyon, 
2019 1 Çeyrek Sonunda  KAR: 51 milyon,    OZ SERMAYESİ: 1. milyar 848 milyon,
2019 2 Çeyrek Sonunda  KAR: 108 milyon , OZ SERMAYESİ: 1. milyar 962 milyon, 
2019 3 Çeyrek Sonunda  KAR: 175 milyon,  OZ SERMAYESİ: 1. milyar 971 milyon, 
2019 4 Çeyrek Sonunda  KAR: 329 milyon,  OZ SERMAYESİ: 3. milyar 490 milyon, 
2020 1 Çeyrek Sonunda  KAR: 74 milyon,    OZ SERMAYESİ: 3. milyar 612 milyon,
2020 2 Çeyrek Sonunda  KAR: 222 milyon ,  OZ SERMAYESİ: 3. milyar 910 milyon, 
Pandemi enerji tuketımıni  fazla etkilemedi.şirketin doviz borcu var ama  yurt dısı gelirleri de dovize dayalı. Firmanın açıklamalarına göre  2020 yılında kurulu kapasiteden dolayı   devletten alınacak paranın 130 milyon olduğunu da  hesaba katarsak
2020 3 Ceyrek sonunda fınansal verıler ( kar- borc- ozsermaye ) ne olur ?

Yer İmleri