Tmsf Başkanı nın bugünkü açıklamalarının satır arasında, 31 aralık 2020 itibariyle koza grubu özkaynak toplamının 11,02 milyar a ulaştığını söylemiş.
Aslında bu açıklamasından yola çıkarak son çeyrek karını hesaplayabilecek ipucu vermiş. Bu tür açıklamalar spk ilkelerine göre yapılmaması gereken türden açıklama ama İki tarafta kamu olunca beyanat verirken gerekli özen gösterilmiyor.
Özkaynaklar toplamı, çok özel durumlar ( emisyon primleri oluşumu, bedelli sermaye artırımı, Kar dağıtımı, taşınmaz ve varlıkların yeniden değerlemeleri vb...) hariç sadece kar veya zarar Tutarı kadar değişir. Kozal da bu özel işlemler olmadığına göre, son çeyrek karı kadar özkaynaklar artmış olur.
Bu durumda, 30 Eylül 2020 tarihli grup özkaynak toplamı temin edilebilirse, 11,02 mlyr ile mukayese edilerek son çeyrek karı görülebilir diye düşünüyorum.
Her ne kadar kimse son çeyrek karını önemsemiyorsa da, hatta bazı kurumlar 580 mln gibi önceki çeyrek civarında geleceğini öngörse de, ben daha iyi performans gösterceğini ve son çeyrekte 700 mln civarında net kar geleceğini, yıllıkta ise 2,15 mlyr net kara ulaşacağını bekliyorum.
Son 1 aydaki Bu yükselişler ve hareketler, her ne kadar daha çok açıklanacak yeni rezerv ve sahiplikle ilgili mahkeme kararıyla ilgili gibi görünse de, Sürdürebilir faaliyet karlılığı, finansal tüm rasyolar yani temel analiz kapsamındaki Verilerle desteklenmezse bu hareketler dayanaksız ve geçici kalabilir.
Bu açıdan, Faaliyet karlılığı ve net nakit durumunu takibe devam.
Grubun önceki çeyrek özkaynak toplamını bilen arkadaşlar varsa, ve bizimle paylaşırsa son çeyrek karını yaklaşık olarak hesaplayabiliriz.
Gerçi , 6 milyar nakti olan 2 mlyr üzeri net karı olan bir şirkette , son çeyrek karının 50 mln aşağı veya yukarı gelmesi fiyatları çok etkilemez ama detaylı takip eden ben gibi meraklılar açısından kıymetli bir bilgi olduğunu düşünüyorum.
İyi hafta sonları diliyorum takipçilere.
Bence doğru bir çıkarım yapmışsınız. Kasadaki nakitin faiz getirisi ve mevcut üretimle bu mümkün.
Benim merak ettiğim iki detay var. Aslında bu iki detay; şirketi, karlılığını ve gelecekteki değerini doğrudan etkileyecek detaylar. Konuya dair bilgisi olan arkadaşlar fikirlerini paylaşabilir.
1- Bildiğiniz üzere, dünyadaki altın kaynakları giderek tükeniyor. Yeni keşifler şart. Kozal, ilerleyen yıllarda üretimini 300-400 bin onsa çıkarıp devam ettirecek bir maden zenginliğine sahip olacak mı? Ülkemizde yeteri kadar çıkarılmaya hazır altın madeni var mı? Mesela gelecek 30 yıl?
2- Aşağıdaki fotoğraf, yıl yıl Kozal'ın rezervlerini gösteriyor. O gri kısım, yani kaynaklar neden azalmış? Çok ciddi bir düşüş söz konusu. 2017'de 7 milyon ons, bu yıl 3,1 milyon. Servet gitmiş. Sebebi ne? Gubrf'e verilen Söğüt mü?
Aslında bir başka konu daha var.. O Söğüt, en başta Gübre'nindi diye okudum bazı haberlerde. Bu doğru mu? Sadece anlamaya çalışıyorum; birileri Kozal'ı adil mi yönetecek, yoksa kamu bankalarına mı benzeyecek diye.
...
Bu yazdıklarım Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Büyük bir kayıp olmuş Söğüt'ü kaybetmek; ama anladığım, Söğüt en başından beri Kozal'a ait değilmiş. Dava süreci de çok önceden başlamış. Sanırım Kozal, zamanında İpek'lerin elindeyken yükümlülüklerini yerine getirmedi, yargıda güçlüydüler, bir şekilde bütün madende hak sahibi olacaklarını düşündüler belki. Fakat devir değişince, bu durum da değişti.
Önümüze bakarsak, beklenen rezerv tahminleri nelerdir? Şirket bu 3 milyonluk ons rakamlarını acilen yükseltmeli. Yeni gelecek madenlerin tahmini rakamı nedir acaba, bununla ilgili bir fikir var mı? Ve üretimi arttırmak için 2021'de devreye alınacak yeni bir maden sahası vardı diye hatırlıyordum. Neresi burası?
...
Zaten şirket açısından iki önemli mesele var biri sahiplik diğeri rezerv.
Erciyes anadoludaki sahiplik sorunu konusunda istinaf mahkemesi de neticelenmiş anladığım kadarıyla. Benzer süreç Kozal'da da var,beklentilerden biri de bu, istinaf mahkemesi kararı.
İkinci mesele rezerv.. o konuda da Kayyum TMSFnin başkanı tarafından müjde vereceiğiz şeklinde yapılan açıklamalar ve ülkenin altın üretiminin 5 yıl içerisinde 100 tona çıkarılması hedefi karşısında beklentiler şekilleniyor. Bunlar beklenti tabi ama açıklamalar önemli yerlerden. Bakalım gerçekleşecek mi, sorunda bu noktada.
Yer İmleri