Son düzenleme : KAPICI; 08-07-2021 saat: 00:16.
Bence ucuz / pahalı sadece bilancoya göre denebilir. Mesela şu anki çelik fiyatı ve şu anki bilançosu ile Ereğli pahalı diyemeyiz. Ben de 6 lirada aldım 10 lirada sattım ama bir şey demek değil bu, bitcoin 100 dolar, tesla 50 dolar, amd 2.5 dolardı net hatırlıyorum. Şu an borsamizda ucuz şirketler var, ama faizler çok yüksek bu nedenle her ne kadar ucuz da olsa suratına pek bakılmıyor. Bu faizlerin düşürülmesi de kolay değil işte gördük yaşıyoruz güven bunalımı var vs..
Çarkların tekrar dönmeye başladığı bir Türkiye için mevcut dünya konjonktüründe bu fiyatlar hayal olur. Ama öyle bir ışık görünmüyor malesef henüz.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ereğli 3 tl temettü dağıtacak söylentisi yayılıyor,18 tl nin %19,5 faiz getirisi 3,33 tl. Net
ytd
https://www.macrotrends.net/2577/sp-500-pe-ratio-price-to-earnings-chart'>S&P 500 PE Ratio - 90 Year Historical Chart
SP500 geçmiş FK oranı grafiği. Çok garip yerlerdeyiz. 2009 yılındaki 120 FK zirvesini boşverin, tüm şirketler çok kötü bilanço açıklamıştı. Geriye sadece 2000 yılındaki tech balonu döneminde ancak bu FK oranlarına çıkmış. Tehlikeli sularda yüzüyoruz. Fakat bir yandan da faizler korkunç düşük. Bu nedenle bu FK seviyeleri mazur görülebilir. Ya gelecek bilançolar ile FK'lar düşecek veya faiz yükselmesi haberi ile fiyatlar çakılacak.
Tek korkum ucuzuz derken, global bir düzeltmeye kurban gidip -%15-30 oradan gol yemek. Gerçi XU30 hisselerini açıyorum FK'larına bakıyorum SASA, GUBRF dışında öyle balon bir fiyat göremiyorum. 3,50 FK ile SAHOL nereye düşecek diyorum ama belli olmaz tabi.
Ereğli'deki rüya demir fiyatlarının 500 dolara çakılmasıyla biter...Her ne kadar Dolar-TL önemli olsa da ana belirleyici global piyasa ve aktörlerdir..
Kısa vadede öyle bir durum olmasa da orta vadede olacağını düşünüyorum..
Global bir tetiklemeye bakar...Şu anda her şey pamuk ipliğinde..
Bu fiyatlar sürdürülebilir değil..
![]()
Bu yıl kurumlar vergisi %25, temettü dağıtan şirketler + %15 stopaj kesintisi yapacak toplamda %40 cıvarı kesinti olacak.
Emtia fiyatları dolar bazında 3 e katladı,ayrıca doların yükselmesi ile şirketlerde çok yüksek meblağda stok karları oluştu,Enflasyon muhasebesi devreye alınmalı.
ytd
SP500 ve Dow'da işin en ilginç tarafı ise EW sayımları. 2020 dibinden itibaren yaşanan dalga yeni büyük döngünün 1. dalgası olarak sayılıyor. Bu dalga biraz daha yukarı hareket edip sonra 2. dalga düzeltmesi gelecek, 2020 pandemi dibini aşağıya kırmayacak şekilde. Sonrasında ise en az 15-20 yıl sürecek yukarı yönlü bir 3. dalga bekleniyor. Artık Dow 80 bin mi olur 100 bin mi, 120 bin mi bilinmez. Hangi dinamiklerle olacak ben de çok merak ediyorum. Bizim borsalara gelince, elimdeki pozları kapatıp sadece dış borsalarda işlem yapmaktan başka bir düşüncem yok artık. Cuma günü başlıyorum.
Son bir şey daha yazayım. Gelişmekte olan borsaların EW sayımları da aynı şekilde. 2021 son çeyreğinde orta şiddetli, 2022 3. çeyreğinde şiddetli bir geri çekilme sonrasında 2023-2024 den itibaren 15-20 yıllık bir ralli görünüyor.
Yer İmleri