Sayfa 274/637 İlkİlk ... 174224264272273274275276284324374 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 2,185 - 2,192 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. Temettü, bedelli, bedelsiz işinin doğrusu yok yıllarca tartışılsa da bir sonucu varılamaz. Bu konu her zaman tartışılır finans literatüründe de tartışılmaktadır ve uzlaşılmış bir yaklaşım yoktur. Şu yaklaşım benimsenebilir; finansal yönetimin amacı ortakların refahını maksimize etmek olduğuna göre bu yönde karar veren yönetim iyi yönetimdir. Bu bazen temettü vererek bazen vermeyerek olur veya bedelli, bedelsiz yaparak (yapmayarak). Önemli olan ekonomik koşullar, şirket koşulları ve pay sahiplerinin beklentilerini uyumlaştırabilmektir.

2.  Alıntı Originally Posted by ALCE Yazıyı Oku
    Teşekkür ederim cevapladığınız için.

Biraz daha araştırınca grafiklerin düzeltildiğini öğrenmiştim.

Son bölümde şunu anlamak istedim.

Bedelsiz bölünme ile daha fazla hisse sayısına sahip olunmakla beraber toplam portföy değerinde bir artış olmuyor.
    Sadece elinizdeki sayısı artırıldığı oranda fiyatı düşürülmüş hisse oluyor.
    Bu elinde hisse olan herkes için geçerli olduğuna göre alınan ilave hisse bir sonraki dönemde dağıtılan nakit temettünün hisse başına pay edilmesi nedeniyle değişen bir şey olmuyor.

Bedelsiz de alınan hisselerin ne gibi bir faydası olduğunu anlayamıyorum.

Örneklendireyim.

2025 yılında 100 milyon TL nakit temettüyü 100 milyon hisseye dağıttıktan sonra %100 bedelsiz bölünen bir kağıt 200 milyon hisseye ulaşır.
    2026 yılında yine 100 milyon TL temettü dağıtsa değişen bir şey olmuyor.
    Aldığım hisse başına temettü yarı yarıya düşer ama elimdeki hisse sayısı 2 misli olduğu için aldığım temettü aynı olur.

Bedelsiz verilmesinin şirketin kullanamadığı kaynaklarını, bir bakıma aslında nakit temettü olarak dağıtmak istemediği karını sermayeye katmasından ibaret olduğunu düşünüyorum.

Bunun yatırımcılar için cazibesini (şirketin kendini güçlendirmek, iyi beslenmek, yapısal sağlamlığını artırmak vb. dışında), doğrudan yatırımcıya getirisini açıklayan olursa aydınlanmış olurum.

Teşekkürler.
    Sn. ALCE,

Bedelsiz öncesinde, sahip olunan hisse sayısı 1 ve hisse başı temettü 1 TL ise, sonraki dönemin hisse başı temettüsünün yine 1 TL olduğu koşulunda %100 bedelsiz'den gelen 1 hisse senediyle beraber toplam 2 hisse senedi x 1 TL hbt = 2 TL temettü geliri olacağını düşündüğümden böyle bir cevap vermiştim aslında. Bu durumda da düşen hisse fiyatından daha fazla alım yapabilme imkanı veriyor. Bedelsiz konusunu böyle yorumluyorum.

Bu konuda doğru olan bilgiyi öğrenmek istiyorum aslında. Sonuçta yorum ile farklı sonuca ulaşılacak bir konu değil, cevabı kişiden kişiye göre de değişmez.

Şirketin karı artmazsa temettü de artmaz. Piyasadaki hisse sayısının hiçbir önemi yok.

4.  Alıntı Originally Posted by flexy Yazıyı Oku
    Sn. ALCE,

Bedelsiz öncesinde, sahip olunan hisse sayısı 1 ve hisse başı temettü 1 TL ise, sonraki dönemin hisse başı temettüsünün yine 1 TL olduğu koşulunda %100 bedelsiz'den gelen 1 hisse senediyle beraber toplam 2 hisse senedi x 1 TL hbt = 2 TL temettü geliri olacağını düşündüğümden böyle bir cevap vermiştim aslında. Bu durumda da düşen hisse fiyatından daha fazla alım yapabilme imkanı veriyor. Bedelsiz konusunu böyle yorumluyorum.

Bu konuda doğru olan bilgiyi öğrenmek istiyorum aslında. Sonuçta yorum ile farklı sonuca ulaşılacak bir konu değil, cevabı kişiden kişiye göre de değişmez.
    Bedelsizle beraber kar da iki katına çıkarsa dediğiniz doğru ama tabiki bu yaklaşım doğru olmaz. Doğru analiz için karı sabit kabul etmelisiniz bu durumda hisse başına kar da bedelsiz oranı kadar düşer dolayısıyla toplam elde edilen temettü değişmez.

5.  Alıntı Originally Posted by dividend Yazıyı Oku
    Bedelsizle beraber kar da iki katına çıkarsa dediğiniz doğru ama tabiki bu yaklaşım doğru olmaz. Doğru analiz için karı sabit kabul etmelisiniz bu durumda hisse başına kar da bedelsiz oranı kadar düşer dolayısıyla toplam elde edilen temettü değişmez.
    Cevabınız için teşekkürler sn. dividend.

6. Herkese selamlar,
    Warren Buffett'ın mektuplarının yaklaşık 25 tanesini türkçeye çeviren biri olarak bu konuda bir kaç şey söylemek isterim.

Dağıtılan ve elde tutulan kâr konusuna çok sığ bakmamak lazım. Temettü dağıtması ve dağıtmamasının altında paranın yüksek özsermaye kârlılığı ile kullanılıp kullanılmayacağı yatar. Düşük özsermaye kârlılığına sahip bir yatırım yapmaktansa parayı temettü olarak dağıtmak her zaman daha iyidir.

Her yatırım iyi değildir. Düşük özsermaye kârlılık oranına sahip yatırımlar (alternatif kullanım alanlarına göre) hissedarlara değer kaybettirir. Her elde tutulan kâr iyi olmadığı gibi her dağıtılan temettü de iyi değildir. Fakat şu bir gerçektir ki, iyi şirketler her zaman yüksek özsermaye yatırımı yapacak kaynaktan daha çoğunu yaratırlar. Yani fazla nakitleri olur. Ben de bu kaynağın temettü olarak dağıtılmasını savunurum. Warren Buffett ise bir holding yönettiği için bunu her zaman hissedarlarından daha iyi değerlendirebileceğini savunur. Bunun için temettü vermez. Dünya'da parayı kimse benden daha iyi değerlendiremez der adeta. Aynı

Şirketin gerçek değerini hesaplarken de yine dağıtılmış ve dağıtılmamış kârları birlikte değerlendirmek gerekir.

http://www.lattedenborsaya.com/2017/...-hesaplanmasi/ Burada bunu anlatmaya çalışmıştım.

Saygılar.
    Temettü emeklisi aday adayı.
    www.lattedenborsaya.com

7.  Alıntı Originally Posted by thron Yazıyı Oku
    piyasada işler her geçen gün daha da kötüye gidiyor, çalışma şartları kötüleşiyor.

uzun süredir hantallığı ile nam samış bir Alman şirketinde çalışıyorum, son iki yılda işler o kadar değişti ki 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

örneğin bugün normalde mesai yok ama Skype a bakınca birkaç kişinin aktif olduğunu görüyorum (ben de dahil) bir de tabii aktif olmadan çalışanlar var.

olası tüm terfi pozisyonlarına, bekar olan bıraksan günde 15 saat çalışabilecek kişiler atanıyor (genellikle bekar kadın)

insanların bırakın hobileri, aileleri ile bile ilgilenebilecek vakti kalmıyor.

filmlerde gördüğümüz işkolik ruh hastası tipler birkaç yıla komple etrafımızı saracak.

amerikan filmlerinde gördüğümüz garip tipler maalesef artık gerçeğimiz olmak üzere.

bu noktada gelecek için yatırım her geçen gün daha hayati oluyor.

bizden geçti ama oğlumun bu saçmalıklar ile uğraşmasını istemiyorum.

ne gerekiyorsa yapacağım.
    O tipler ghost online tiplerdir birşey yaptıklarını sanmıyorum. Çok çalışıyorum imajı veriyorlardır...

+skype'da çok gıcık olduğum şeylerden biri de yöneticilerin altında çalışan elemanlara online/offline bildirimi koymaları, sağ alttan çıkıyor

TR de fabrikası bulunan almanyanin en büyük sanayi şirketlerinden birinde çalışan yakın arkadaşımla görüşmüştüm geçenlerde, işlerin azlığından şikayetçiydi tam tersi
    Aldığım parayı haketmiyorum vs. diyordu... Ama şirketteki 30-50 yaş tayfası çok yoğunuzz diyormuş!

Excel&Outlook mühendisi olarak, Şirketin kendi sistemini kullandığından tecrübe yetkinlik olarak birşey katmadığını, bu sebeple dışarda iş arasa bulamayacağından yakınıyordu,

Geçenlerde Emekliliğine 1-2yıl kalan bir adamı da işten çıkarmışlar...

Böyle olaylarla, Ghost online sayısı daha da artar.

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

8. Birikimini aylık olarak değerlendirenlere bir sorum var,

Gelirden gelen parayı birikime ayırıp sonradan harcayanlardanım,

Bu ay kredi kartında harcama yüksek oldu, herkesin böyle dönemleri olmuştur.

bir sonraki maaşta tasarruftan kısıp kart borcunun tamamını ödemek mi mantıklı? Yoksa her ay kendimizce belirlediğimiz kart tutarını ödeyip , tasarruftan kısmadan.. kalan borcun faizine katlanmak mı?

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Sayfa 274/637 İlkİlk ... 174224264272273274275276284324374 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •