Originally Posted by
mzffr
Madde 24- KARIN TESBİTİ VE DAĞITIMI:
Şirketin faaliyet dönemi sonunda tespit edilen gelirlerden, Şirketin genel giderleri ile
muhtelif amortisman gibi şirketçe ödenmesi veya ayrılması zorunlu olan miktarlar ile
şirket tüzel kişiliği tarafından ödenmesi zorunlu vergiler düşüldükten sonra geriye
kalan ve yıllık bilançoda görülen dönem karı, varsa geçmiş yıl zararlarının
düşülmesinden sonra, sırasıyla aşağıda gösterilen şekilde tevzi olunur:
Genel Kanuni Yedek Akçe:
a) TTK’nın 519’uncu maddesi uyarınca % 5’i genel kanuni yedek akçeye ayrılır.
Birinci Temettü:
b) Kalandan, varsa yıl içinde yapılan bağış tutarının ilavesi ile bulunacak meblağ
üzerinden, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Mevzuatına uygun olarak
birinci temettü ayrılır.
c) Yukarıdaki indirimler yapıldıktan sonra, Genel Kurul, kar payının, yönetim kurulu
üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere, çeşitli amaçlarla kurulmuş vakıflara ve
benzer nitelikteki kişi ve kurumlara dağıtılmasına karar verme hakkına sahiptir.
İkinci Temettü:
d) Net dönem karından, (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen meblağlar düştükten
sonra kalan kısmı, Genel Kurul, kısmen veya tamamen ikinci temettü payı olarak
dağıtmaya veya Türk Ticaret Kanunu’nun 521 inci maddesi uyarınca kendi isteği
ile ayırdığı yedek akçe olarak ayırmaya yetkilidir.
Genel Kanuni Yedek Akçe:
e) Pay sahipleriyle kara iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan
kısımdan, % 5 oranında kar payı düşüldükten sonra bulunan tutarın onda biri,
TTK’nın 519’uncu maddesinin 2’nci fıkrası uyarınca genel kanuni yedek akçeye
eklenir.
Yasa hükmü ile ayrılması gereken yedek akçeler ayrılmadıkça, esas sözleşmede pay
sahipleri için belirlenen kar payı nakden ve/veya hisse senedi biçiminde
dağıtılmadıkça; başka yedek akçe ayrılmasına, ertesi yıla kâr aktarılmasına ve kar
payı dağıtımında yönetim kurulu üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere, çeşitli
amaçlarla kurulmuş olan vakıflara ve bu gibi kişi ve/veya kurumlara kâr payı
dağıtılmasına karar verilemez.
Kar payı, dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap
tarihleri dikkate alınmaksızın eşit olarak dağıtılır.
Bu esas sözleşme hükümlerine göre genel kurul tarafından verilen kar dağıtım kararı
geri alınamaz.
Esas sözleşmede kar payı dağıtımı ile ilgili notlar yukarıda. 2023'te 3 kere temettü vermiş. Toplam 23,51 TL. 2020 ve 2017 hariç son 10 yıl boyunca her sene temettü vermiş. 2020'de zaten temettü yasağı vardı pandemi nedeniyle. Son üç yıldır temettü verimi %10'un üzerinde. 2023 karı toplam 20 milyara yakın gelse, yarısını dağıtsa 45 TL eder. Ayrıca temettü avansı da dağıtan bir firma. 2024 Nisan Mayıs gibi en az 30 TL dağıtır bence. Daha sonra duruma göre tekrar dağıtım yapabilir.
Yer İmleri