Sayfa 311/313 İlkİlk ... 211261301309310311312313 SonSon
Arama sonucu : 2504 madde; 2,481 - 2,488 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. FENER'in an itibariyle bölünmüş fiyatı 10.16 TL dir. Rüçhan fiyatı ise 46.80-10.16= 36.64 TL. Bunda başarı oranı %100 e yakın olur çünkü spot fiyatı 46 TL de olan hisse için sadece 4 TL bedel talep ediliyor, spotun %10 u bile etmiyor. Bu bedelliye %99 küsür katılım olur. GSRAY neredeyse spot fiyata eşit bir bedel talep ediyor.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. BJKAS göreceli olarak diğer sportiflere oranla daha cazip durumda çünkü bedelli süreci tamamlandı, konsolidasyon süreci de artık bitti gibi duruyor. Anormal derecede yüksek montanlı bir bedelli sonucunda mevcut hissedarların %70 i rüçhan hakkını kullanmadı, bunlar Birincil Piyasada da alıcı bulamadı, nihayetinde iptal edildi. Böylece sermaye hedeflenen 6 milyar TL den 4.364 milyara indi, halka açıklık oranı %49 dan %29.9 a düştü. Tedavüldeki lot sayısı 1 milyar 300 milyon. Bu lotların önemli bir kısmı da toplanmış durumda. Mesela 140 milyon lot bir eğitim kurumunda. İşte bu nedenlerle BJKAS daha cazip duruyor.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. GSRAY çok yüksek montanlı (8.1 milyar TL lik) bir bedelli sürecinin henüz başında. SPK izin verdikten sonra süreç başlayacak. Hisse anormal şekilde sulanacak ve bedelli ertesi konsolidasyon süreci yaşayacak. Bu sürece bölünmüş fiyat bazında 1.20 lerde girecek gibi görünüyor ama rüçhan tahtasındaki baskıya bağlı olarak daha aşağılara gelme ihtimali var.

TSPOR zaten aşırı sulanmış durumda, sportif başarı yok, Avrupada yoklar.

FENER 1 milyar TL lik düşük montanlı ama %400 lük yüksek oranlı bir bedelli sürecinden geçecek, hisse 1 e 5 oranında sulanacak, halka açık lotlar 94 milyondan bunun 5 katına 470 milyona çıkacak. Bölünmüş fiyatı 10 TL civarında olacak olan FENER de konsolide süreci yaşar yüksek ihtimalle.

4. Çok enteresan bir durumla karşı karşıyayız. Millet sportiflerden o kadar kazık yiyor, darbe üstüne darbe alıyorlar ama hala onların peşinden koşturup duruyorlar. Para kaybettikçe daha çok sportif hisseci oluyor bunlar. Hani insan bir kere kazıklandı mı nerede hata yaptığını sorgular, ayni şeyden iki kere kazıklandı mı "n'oluyo lan" diye iyice analiz eder, üç kere kazıklandı mı "Allah belanı versin" der ve ilişkisini keser. Ama maşallah bunlar kazıklandıkça "yok mu daha" deyip yeni kazıklanmalara doğru yelken açıyorlar. Bunlar ya mazoşistin önde gideni yani acı çekmekten zevk duyuyorlar ya da iflah olmayan bir bağımlılık olayı ile karşı karşıyayız. 😊

5. Borsanın %80 i psikoloji, %10 u temel analiz, %10 u teknik analiz.

Psikolojinin şu 2 ayağı borsa açısından çok önemli:
    1} Açgözlülük
    2) Korku ve panik

İşte adına piyasa dediğimiz o muazzam gücün bileşenleri bunlardır.

6. Borsa ortamında analitik mantık çalışmaz, borsa rasyonel değildir derim hep. Alın size şimdiki zamandan 2 örnek:

Almanya ekonomisi kötü durumda, Hatta resesyona girdi, yani reel bazda küçülmeye başladı. Yakın vadede iyileşme beklenmiyor, hatta durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. Böyle bir ortamda analitik mantık yürüten, neden sonuç ilişkisi ile strateji kuran rasyonel biri (muhtemelen Mühendis kökenlidir) borsanın ciddi oranda satış yemesini bekler. Ama ne oldu? DAX bu ortamda yeni tarihi zirve yaptı. Rasyonellik ve analitik mantık yürütme ters tepti. 😊

7. Diğer örnek ABD borsaları. ABD bütçe açığı devasa oranlara yükseldi. Yılda 2 trilyon dolar bütçe açığı veriyor ABD. Kamu borcunun yıllık GSMH ya oranı %130. Bu oran her yıl artıyor. Yıllık faiz ödemesi 1 trilyon dolar, anapara ödemesi 9 trilyon dolar, toplam yıllık Anapara artı Faiz borç ödemesi 10 trilyon dolar. Vergi gelirleri yıllık 5 trilyon dolar ve bunun 5 te,1 i faiz ödemelerine gidiyor. Kongreden geçen 2.5 trilyon dolarlık ek bütçe harcaması da cabası. Trumpın tarife savaşı ekonomiye zarar verecek ve büyüme yavaşkayacak, dolar değer kaybedecek, tahviller de değer kaybedecek. Rasyonel düşünen biri böyle bir ortamda borsanın çökeceğine oynar ama tam tersi oluyor ve ABD borsası tarihi zirvesinin sadece %2 altında, her an yeni bir tarihi zirve yapabilir. Bu da mantığa aykırı ama gerçek.

8. Borsanın en büyük rakibi risksiz yatırım sınıfında olan devlet tahvilleridir. ABD borsasının FK sı 25 şu an. Gösterge 10 yıllık tahvilin yıllık getirisi %4.5, 2 yıllık olanın ise %4. Bunlar dediğim gibi risksiz yatırımdır ve FK ları sırasıyla 22 ve 25 oluyor. Buna rağmen bünyesinde yüksek risk unsuru taşıyan borsa 25 FK dan işlem görmeye devam ediyor. İşte bu durum da analitik mantığa aykırı ama gerçek.

Sayfa 311/313 İlkİlk ... 211261301309310311312313 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •