Tüik verileri tartışılmış ve güvenilmez diye yazılmış. Dolar 6,80 lere düşerken değil de 8,80 lere yükselirken pozisyon değiştirmek.. Ne biliim.. biraz ilginç, zor ve yıpratıcı bir karar olmalı.. Tüik'in güven problemi yeni değil 2012 den beri bu forumda tartışıyoruz hatta pinpon topu örneklerini veriyorduk.... Neyse..
Ben TL faizi pozisyonlarımı koruyorum evet yukarı momentum oluştu ama Taaa 1,20 lerden gelen bir dolar kurunun artık son ataklarında olabileceğini düşünüyorum o yüzden bu dönemde eskisi kadar büyük bir döviz pozisyonu almayacağım. Eskiden çok yüklü döviz pozisyonlarım vardı neredeyse TL faizi pozisyonum yok denecek kadar azdı... ama Bence artık son demlerdeyiz. O yüzden mevcut döviz ve TL pozisyonlarımı koruyacağım. Olası bir hükümet değişikliği erken seçim olayın kokusu çıktığı anda Dövizin %35-40 değer yitirdiği bir dönemi görmek beni şaşırtmaz. Bu ülkede 2012 den beri reel faiz yok bu yeni bir konu değil ama bazen az zarar etmek çok zarar etmekten daha iyidir... Ayrıca döviz pozisyonu taşımak enflasyona karşı bizi kesin koruyacağı anlamını taşımaz. 2002-2012 arasında dolar aynı seviyelerdeydi ama her yıl her şeye zam geliyordu... Yani döviz pozisyonu enflasyona karşı değil korumak o denemde varlıkları yarıdan fazlasının yitirilmesine neden olmuştu. Olası bir hükümet değişikliğinde benzer bir dönemin geleceğini düşünüyorum.
-----
Yazdıklarım tamamen kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
2002-2012 arasında ülkemizin AB hikayesi vardı, para bolluğu vardı. İlgili dönemde borsa 5 centi gördü, o dönemde dolar değer kazanmadı, ülke olarak o dönemi yatırımlara çevireceğimize, betona yatırım yapan bir ithalat cennetine döndük . 2013 ile birlikte Bernanke dönemi, bizde Gezi olayları sonrası iktidarın duruşu, sonrasında 17-25 Aralık ve 15 Temmuz'a giden süreç.
Son olarak da tek adam rejimine geçtik. Bu rejimin şimdilik borsa için aralığı 1.3-2.2 cent arası gibi görünüyor.
Yukarısı için 2002 dekine benzer bir hikaye görmeliyiz.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Katılıyorum ama Eskisinden daha çok bol paranın olduğu dönemdeyiz. Dolar eskisinden daha bol ama sorun Türkiye'nin mevcut siyasi rejimine yabancı yatırımcıların güvenmemesi...ben de diyorum ki tek adam rejimi değişeceğinin ilk sinyalleri alındığı anda.,, Ne bileyim erken seçim vb. dedikodularının yayıldığı anda akıllı para bunu önden satın alabilir ve hisse senedi piyasasında ralli, dövizde ise sert düşüşler yaşanabilir. Sonuç olarak her ana her şeye hazırlıklı olmalı bu yeni son dönemde..
-----
Yazdıklarım tamamen kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Evet o kısım çok önemli. Tek adamın rejimi bırakmak istemeyeceği aşikar ancak gelişmeler her an her türlü değişikliği imkan dahilinde kılar. Öncelikle seçimi mümkün oldukça yapmamaya çalışacağını düşünüyorum.
Dediğiniz o değişikliği görürlerse veya tek adam rejiminde yumuşama ihtimali bile değişiklik yapar dengelerde. Gelişen ülkeler arasında ciddi şekilde ayrıştık ve halen u30 şirketlerimiz ciddi kar üretiyorlar ve çok ucuzlar. Özel sektörümüz esnek ve yetenekli. Özel sektör uygun ortam bulduğunda ülkeyi her anlamda ileriye taşıyacaktır.
Bize bir hikaye lazım en kısa zamanda...
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri