Originally Posted by
Usta
Merhabalar,
Bugun biraz gecmise yolculuk ettim. Sirket gercekten cok zor badireler atlatarak bugunku duruma gelmis. Ozellikle Iran satislarindaki sikintilar zamani sirket cok zor zamanlar gecirmis. Patronlar hisselerini azaltirken, bazilari neredeyse tamamini satarken, sirket calisanlari da ellerindeki hisseleri artirmislar. Bu sirketin gelecegine guvenden de kaynaklanabilir, ya da calisanlar olarak sirkete destek cikalim, batmasin dusuncesiyle de olmus olabilir. Baska sebeplerden de olabilir elbet: calisan motivasyonunu saglamak gibi.
19 Ocak 2012 Lutfi Yenel 2.46 lira fiyattan 412210 adet satis
19 Ocak 2012 Ahmet Sefik Ongun 2.46 lira 190261 adet satis
19 Ocak 2012 Halis Osman Erkan 2.46 lira fiyattan 203836 adet alis
27 Agustos 2012 Lutfi Yenel ...............1,51 lira fiyattan 172822 adet satis
27 Agustos 2012 Ahmet Sefik Ongun...1.51 lira fiyattan 496574 adet satis
27 Agustos 2012 Fuat Altioglu ............1.51 lira fiyattan 57074 adet alis
27 Agustos 2012 Halis Osman Erkan ...1.51 lira fiyattan 142685 adet alis
7 Aralik 2012 Ahmet Sefik Ongun 1.16-1.34 araligindan 1107111 adet satis
17 Ocak 2013 Lutfi Yenel 1.14 lira fiyattan 474538 adet satis
17 Ocak 2013 ....Fuat Altioglu............1.14 lira fiyattan 57074 adet alis
Cok fazla calisan alim yapmis, ben sadece su an bizim ismini bildigimiz bazilarini yazdim. Lutfi Yenel'in sonraki yillar azar azar daha yukari fiyatlardan alimlari var ama tabi sonuc olarak lot olarak hissesi azalmis.
Gecen hafta yuvarlak olarak 67-70 araligindan 50bin adet civari satis yapan Fuat Altioglu'nun maliyet 2012 ve 2013 te ortalama 1.33 lira. Yani 8-9 yil icerisinde TL bazinda 50 kat civari, dolar bazinda ise 12 kat civari artis var.
Calisan/ortak satimlarini, sirketin geleceginde o buyume potansiyelini gormuyor sekilde degerlendirmek indirgemecilik olacaktir. Bu, ihtimal dahilinde olabildigi gibi, bunun bir cok farkli sebepleri de olabilir. Kaldi ki, 4 sene sonra, sirketin globalde ilk 5e girmesi gercekten cok zor, ve yazilim alanindaki riskleri uzun vadede ongorebilmek cok cok zordur. Rekabet ettiginiz sirketler, sizin 40-50 katiniz ar-ge ve pazarlamaya harciyorsa, haritadan silinmemis olmaniz bile aslinda cok buyuk is basardiginizi gosterir. Hal boyle iken, ben, insanlarin, boyle belirsizlikte risk azaltmasinda bir tutarsizlik gormuyorum.
Ama sunu da soylemeden gecemeyecegim: Sirket calisanlari, ellerinde o kadar veri ile, 4 sene sonrasini goremezken, bizler, sadece senede 1 adam gibi gelen bilancodaki bilgilerle 4 senedir beklerken, bu seneki bicilmis faaliyet raporunda o bilgilerden de yoksun koru korune, anlamsiz bir sadakatle bekliyoruz. Simdi, eger 4 ceyrek daha bilgisiz kalinirsa, bu sig hissenin fiyatlarina ne sekilde indir-kaldir yapabileceklerini tahmin etmek zor degil. Bilemiyorum ama sanki bunlari haketmiyoruz gibi geliyor bana. Biz, guvendik demek istemiyorum ama kesinlikle guvenmek istedik.
Bazen kendi kendime saka yapiyorum artik, global 5 hedefi, acaba Gartner review sonuclarina gore mi kastediyorlar diye. O hale geldik yani. Birileri hatirlatabilir mi acaba, ilk 5e girmek icin hasilatin en az 50 milyon dolar olmasi gerektigini, ve sorabilir mi, eger bir kac ay once tvlerde denildigi gibi hedefte bir sapma yoksa, dolar uzerinden dusen hasilat ile, bu hedefe nasil ulasmayi dusunuyorlar..Bir baska aci saka yapiyorum sonra kendi kendime: Diger sirketler Cyber tarafindan yutulur, yok edilir de, biz de aradan 5. ci oluruz diye mi dusunuyorlar acaba..
Dusen hasilata kizmiyorum, olabilir, bazi seyler zaman zaman ters gidebilir, toparlanilabilir. Bu sene tv lara da cikildi, mesajlar verildi. Ama, hedefte bir sapma yok deyince, gercekten, hasilat dusse bile, sonraki yillar toparlayip daha buyuk atak yapacagiz seklinde mi anlasilacagini dusundunuz?
Neyse, susayim..diyecek cok sey var da..
Yatirim tavsiyesi degildir
Yer İmleri