-
Italyan gezgin, yazar,tuccar ve kasif Marco Polo’nun olum yildonumu (8 Ocak 1324)

"Kimse bana inanmayacagi icin, gorduklerimin yarisini bile anlatmadim. / Non ho raccontato neppure la metà di ciò che ho visto, perché sapevo che nessuno ci avrebbe creduto. / I did not tell half of what I saw, for I knew I would not be believed."

“[Hurmuz'de] Onemli bir adam oldugu zaman kadinlar dort hafta boyunca her gun bir kez ayni anda aglasirlar. Ayrica burada aglasip dovunmeyi is edinip birinin yakini olunce olunun ardindan aglayip sizlanarak para kazanan kimseler de vardir.”

“Quando gl’uomini grandi muoiono, le moglie loro gli piangono quattro settimane continue una volta al giorno. Ivi si truovano donne ammaestrate nel pianto, le quali si conducono a prezzo, che pianghino ogni giorno sopra gl’altrui morti.”
-
Italyan ressam (Giotto di Bondone) Giotto'nun olum yildonumu (8 Ocak 1337)
The Flight into Egypt, 1304 – 1306

Lamento (Lamentation, 1306)
-
Italyan Barok kadin ressam Elisabetta Sirani’nin dogum yildonumu (8 Ocak 1638)
Timoclea uccide il re dei Traci (Timoclea Killing Alexander's Captain, 1659)

Il Ritratto di Beatrice Cenci (The portrait of Beatrice Cenci, 1662)
-
Italyan astronom, fizikci, muhendis, filozof ve matematikci Galileo Galilei'nin olum yildonumu (8 Ocak 1642)

"Felsefe (doga), daima gozumuzun onunde acik duran o muazzam kitapta - evreni kastediyorum- yazilidir. Fakat on*ce kitabin yazildigi dili ogrenmezsek, kitapta ya*zanlari anlayamayiz. Bu kitap matematik diliyle yazilmistir. Karakterleri ucgenler, daireler ve diger sekillerdir. Bunlar olmaksizin bu kitabin tek kelime*sini bile anlamak mumkun degildir. Onlar olmadan zifiri karanlik bir Iabirentİn icinde dolanip dururuz. / Philosophy [nature] is written in that great book which ever is before our eyes -- I mean the universe -- but we cannot understand it if we do not first learn the language and grasp the symbols in which it is written. The book is written in mathematical language, and the symbols are triangles, circles and other geometrical figures, without whose help it is impossible to comprehend a single word of it; without which one wanders in vain through a dark labyrinth."
-
Italyanca librettosu 1691'de Venedik'te Giulio Pancieri tarafindan, Giuseppe Boniventi'nin operasi L'Almira icin yazilan, Friedrich Christian Feustking tarafindan Almancaya uyarlanan ve Alman besteci George Frideric Handel’in 19 yasindayken besteledigi Almira (Almira, Königin von Castilien) operasi ilk gosterimini 8 Ocak 1705’de Hamburg, Oper am Gänsemarkt’da yapti.

-
Italyan ressam Sebastiano Conca'nin dogum yildonumu (8 Ocak 1680)
Allégorie de la Renommée, 1730s

Pormenor de La educación de Aquiles, unknown date
-
Ingiliz dogabilimci, cografyaci, antropolog ve biyolog Alfred Russel Wallace’in dogum yildonumu (8 Ocak 1823)
“Medeniyetten uzak yasayan insanlari gordukce insanin dogasina dair daha iyi dusunme firsatim oldu ve sozde medeni insanlarla sozde yabani insanlar arasindaki temel farklarin kaybolup gittigini gordum.”

“The more I see of uncivilized people, the better I think of human nature on the whole, and the essential differences between so-called civilized and savage man seem to disappear.”
-
Ingiliz roman, kisa oyku ve oyun yazari Wilkie Collins’in dogum yildonumu (8 Ocak 1824)
“O zaman ya da daha sonralari, guzel tatilimiz bittikten sonra da, minnettar dostumun o cok arzuladigi bana hizmet etme firsatinin pek yakinda cikacagi, onun bu firsati aninda degerlendirecegi, boyle yaparak da hayatima butunuyle farkli bir yon verecegi ve beni neredeyse kendimi taniyamayacak kadar degistirecegi hic aklima gelmemisti. Ama oyle oldu iste. Eger Profesor Pesca suyun altinda, cakildan yataginda yatarken onu kurtarmak icin suya dalmis olmasaydim, buyuk olasilikla bu sayfalarda anlatilacak hikayeyle hicbir ilgim olmayacakti; her an aklimda olan, tum enerjimi emen ve su anda hayatimin amacini belirleyen tek yol gostericim haline gelmis olan o kadinin belki de adini bile duymamis olacaktim.” Beyazli Kadin

“Little did I think then—little did I think afterwards when our pleasant holiday had drawn to an end—that the opportunity of serving me for which my grateful companion so ardently longed was soon to come; that he was eagerly to seize it on the instant; and that by so doing he was to turn the whole current of my existence into a new channel, and to alter me to myself almost past recognition. If I had not dived for Professor Pesca when he lay under water on his shingle bed, I should in all human probability never have been connected with the story which these pages will relate—I should never, perhaps, have heard even the name of the woman who has lived in all my thoughts, who has possessed herself of all my energies, who has become the one guiding influence that now directs the purpose of my life.”
“Belirsiz guzellik anlayisimiza ilk kez hayat, isik ve form veren kadin, ruh dunyamizda o ortaya cikana kadar farkinda olmadigimiz bir boslugu doldurur. Boyle zamanlarda duyularin algiladiklarindan, yuz ifadelerinin disa vurduklarindan farkli buyuler soze dokulemeyecek kadar, neredeyse dusunulemeyecek kadar derin yakinlik hislerini harekete gecirirler. Kadinlarin guzelliginin altinda yatan gizem ancak ruhumuzdaki o daha derin gizemle birlestiginde tarifsiz bir hal alir. Ancak ve ancak o zaman bu dunyada, fircadan ve kalemden dusen isigin aydinlattigi dar alanin otesine gecmis demektir.”

“The woman who first gives life, light, and form to our shadowy conceptions of beauty, fills a void in our spiritual nature that has remained unknown to us till she appeared. Sympathies that lie too deep for words, too deep almost for thoughts, are touched, at such times, by other charms than those which the senses feel and which the resources of expression can realise. The mystery which underlies the beauty of women is never raised above the reach of all expression until it has claimed kindred with the deeper mystery in our own souls. Then, and then only, has it passed beyond the narrow region on which light falls, in this world, from the pencil and the pen.”
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri