Sn. Deepvoice sesiniz çıkmayınca latife olsun diye takılayım dedim, bu vesileyle de ağzınızdan bir kaç laf koparmayı umdum, ortak satışı var mı yok mu diye.
Ortak satışlarını hisseye ortakların hisseye güven duymaması olarak algılamıyorum.
60 bin TL'yi aşan temettülerde beyanname ve vergi yükümlülüğü geliyor. GYO dışındakilerde bu pek sorun oluşturmuyor, çünkü yarısı muaf olup stopajların tümü de ödenecek vergiden düşüyor, çoğunlukla vergi doğmuyor. Ama GYO'larda stopaj olmadığı için vergi doğabiliyor. Bu da bazı ortakları satışa teşvik edebiliyor. Geçen yıl bu tür ortak satışları pagyo'yu temettü öncesi 3,8'lere kadar düşürdü çünkü.
Hisse de ben de satıcı değilim tersine alıcıyım ama bu tür ortak satışları olacak ve devam edecekse daha altlardan ya da ileri tarihlerde bugünkü fiyatlardan alma fırsatı doğacaktır.
Bir çok insan faizlerle temettüyü mukayese ederek işlem yapıyor ama bence doğru bir yöntem değil. Karşılaştırma reel faizle temettü arasında yapılmalı. En azından ben öyle yapıyorum ama sizin dediğiniz mukayeseyi yapanların hissede satış baskısı yaratacağını öngörerek alımlarımı da zamana yayıyorum.
Bilmiyorum fikirlerime katılır mısınız? Özellikle vergi problemi konusunun doğruluğunu sizin kendi çevrenizdeki izlenimlerinizle teyit etmeniz mümkün mü?
Yer İmleri