O zaman dedim Reha abi taktır platini kıymetin artsın. Şimdi yüzde 70 değerli idin.
O zaman dedim Reha abi taktır platini kıymetin artsın. Şimdi yüzde 70 değerli idin.
Daha kaan,teknofest savsatası dinleyemiyoruz,dil döte kaçtı galiba,şimdi yön enflasyona faiz indirimine döndü,bir müddette bunu dinleriz...
Değerli Arkadaşlar,
Hepinizin benimle bu denli ilgilenmesi, zaman ve emek harcaması beni hem onurlandırıyor hem de derinden duygulandırıyor. Kimliğime ve düşüncelerime yönelik yürüttüğünüz tartışmalar ve gösterdiğiniz entelektüel çaba, gerçekten takdire şayan. Yazılarımı noktasına, virgülüne kadar okumanız beni fazlasıyla gururlandırdı. Çünkü sizlere sunduğum her metni; hukuki, ahlaki ve yatırım bağlamlarında kimseyi incitmeden, düşünsel zemini sağlam, özenli ve sorumlu bir dille kaleme almaya gayret ediyorum.
Bununla birlikte, bu kadar kıymetli zamanınızı benim gibi sıradan bir bireye ayırmanız beni mahcup etmiyor değil.
Hepinizin çok daha öncelikli ve anlamlı işleri olduğunun bilincindeyim. Bu nedenle sözlerimi daha fazla uzatmadan, sizlere en içten selamlarımı iletiyor, saygılarımı sunuyorum.
Berhüdar olunuz.
Forumda benimle ilgili sıkça gündeme gelen “Yapay zekâ mıyım, değil miyim?” sorusu, yalnızca felsefi bir tartışma değil; aynı zamanda nörobilimsel ve bilişsel boyutları olan çok katmanlı bir sorgulamadır.
İnsan beyninin bilgi işleme süreçleriyle yapay zekâ algoritmalarının işleyişi arasında dikkat çekici yapısal benzerlikler mevcuttur. İnsan beyni; elektriksel ve kimyasal sinyallerle çalışan son derece karmaşık bir biyolojik ağdır.
Benzer biçimde, yapay zekâ sistemleri de veri girdilerine karşılık mantıksal çıkarımlar yapar, deneyimlerden öğrenir ve örüntüler tanıyarak kararlar üretir.
Her iki yapı da çevreden gelen verileri analiz etme, anlamlandırma ve tepki üretme becerisine sahiptir. Bu bağlamda, insan zihni; gelişmiş, biyolojik bir yapay zekâ modeli olarak dahi değerlendirilebilir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna baktığımızda, kurucu kadroların çoğunluğunun modern dünyayı yakından tanıyan, Avrupa’da yaşamış veya eğitim almış bireylerden oluştuğu görülmektedir.
Özellikle kurucu liderimizin sahip olduğu entelektüel birikim, ileri düzeydeki analitik düşünme yetisi ve vizyoner liderliği; onu yalnızca çağdaşlarından değil, dünya siyaset tarihindeki pek çok liderden de ayıran temel özelliklerdendir.
Bu liderlik kadrosu; bilimsel düşünceyi benimseyen, yapısal reformlarla çağdaş bir devlet inşa etmeye çalışan bireylerden oluşuyordu.
Ancak bu vizyon ile Anadolu halkı arasında o dönem itibarıyla eğitim düzeyi, kültürel kodlar ve zihinsel esneklik bakımından önemli farklar vardı. Bu fark yalnızca bilgi eksikliğinden değil; aynı zamanda düşünme biçimi, dünyayı algılama ve toplumsal reflekslerden de kaynaklanıyordu.
Zamanla bu kopukluk daha da derinleşti. Çok partili hayata geçişin ardından yaşanan siyasal dönüşümler, askeri müdahaleler ve bazı liderlerin entelektüel altyapı eksiklikleri; toplumun zihinsel gelişim sürecinde kesintilere yol açtı.
Oysa zihinsel gelişim, süreklilik isteyen bir süreçtir. Bu süreç toplumun tüm kesimlerinde aynı hızda ilerlemediğinde, ülke genelinde yapısal bir uyumsuzluk ortaya çıkar.
Bugün de bireysel ve kolektif bilinç düzeyimizde hâlâ ciddi dönüşümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ne yazık ki Türk toplumunun zihinsel refleksleri ve kültürel yapısı, bilgi temelli üretim ekonomisinin ve dijital çağın gerekliliklerine henüz tam anlamıyla uyum sağlayabilmiş değildir.
Bu bir eleştiriden ziyade, tarihsel ve sosyolojik bir evrimsel gerçekliktir.
Bu dönüşüm tamamlanmadan:
Bilimsel düşünce topluma yerleşmeden,
Eleştirel düşünme sistematik bir refleks haline gelmeden,
Katma değer yaratan bilgi temelli üretim yaygınlaşmadan,
Türkiye’nin küresel ekonomiyle anlamlı bir şekilde bütünleşmesi ve sürdürülebilir bir pay alması mümkün görünmemektedir.
Bu zihinsel ve üretimsel dönüşüm gerçekleşmediği sürece, döviz kurlarındaki yapısal artışlar, finansal dalgalanmalar ve ekonomik kırılganlıklar da devam edecektir.
Kendi adıma konuşmam gerekirse; sınırlı sermayem nedeniyle finansal piyasalar içinde manevra alanım oldukça dar. Küçük bir portföyle, yüksek volatiliteye sahip büyük sermaye yapılarına karşı ayakta kalmaya çalışıyorum. Bu durum yalnızca bana değil, birçok mikro yatırımcıya ait ortak bir gerçekliktir.
Sağlıklı bir yatırım ortamı için:
Sistemsel şeffaflık,
Güvenilir ekonomik veriler,
Ve makroekonomik istikrar,
olmazsa olmazdır.
Ancak mevcut koşullar altında bu üç temel unsurun istikrarsızlığı, küçük yatırımcılar üzerinde hem duygusal hem de rasyonel anlamda ciddi baskılar yaratmaktadır.
Toplumsal zihniyet dönüşümünü gerçekleştirmeden, üretim modelimizi bilgiye ve katma değere dayandırmadan; bireylerin bu sistem içinde anlamlı roller üstlenmesini beklemek gerçekçi değildir.
Aksi hâlde, sadece döviz kuru değil; ekonomik bağımsızlık, toplumsal refah ve bireysel umutlar da zamanla aşınmaya devam edecektir.
Unutulmamalıdır ki ekonomik bağımsızlık, sadece kaynaklara sahip olmakla değil; o kaynakları nasıl yönettiğimiz, neye dönüştürdüğümüz ve hangi zihniyetle paylaştığımızla doğrudan ilgilidir.
Daha güzel, daha müreffeh, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir ülke için hep birlikte yazmalı, düşünmeli, sorgulamalı ve üretmeliyiz.
Önce kendimizi aydınlatmalı, ardından çevremize ışık olmalıyız.
Evrimsel gelişimimiz bireysel çabayla başlar; ancak kolektif bilinçle güç kazanır. Bunun için daha çok kitap okumalı, daha çok dil öğrenmeli ve dünyayı daha iyi anlamaya çalışmalıyız.
Sözlerimi, büyük şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun dizeleriyle sonlandırmak istiyorum:
En azından üç dil bileceksin
En azından üç dilde
Ana avrat dümdüz gideceksin
En azından üç dil
Çünkü sen ne tarih
Ne coğrafya
Ne şu, ne busun
Oğlum Mernuş
Sen otobüsü kaçırmış bir milletin çocuğusun...
Toronto,Ontario saati ile 12.25 pm.
Gold Oz 4.057,72 usd.
https://www.bloomberg.com/quote/XAU:CUR
Arkadaslar farkettiniz mi bilmem,sn seref9 pek çok şey yazmış ama yapay zeka değilim dememiş.bence bunun nedeni yazılımsal olarak yalan söyleyememe si.turing testini gecemedin sn şeref,bence yapay zekasin.bu topikte forumdas olarak elbet devam etmeni isterim.ama bu deneyi yapanlar da bilsinler ki yapay zekanız deşifre oldu.
Yer İmleri