Ben yasal olmayan bir şey göremedim.
DIR Dahilde işleme rejiminde amaç: ihraç edilecek eşyanın bünyesinde kullanılacak ithal hammaddenin belli bir süre (6ay-1 yıl) için vergileri teminata bağlanarak ithal edilip süresi içerisinde mamül olarak ihraç edilmesidir.
Burada suistimal olabilmektedir. İthal edilen ürün iç piyasaya satılarak daha sonra yerli üretimin ihraç edilmesi şeklinde veya daha kötüsü; ithal edilen ürün yurt içerisinde kalmakta daha düşük evsaflı ürün ihraç edilerek taahhütler kapatılabilmektedir.
Burada yetkili olan ise dış ticaret müsteşarlığıdır.
Hangi ürüne Dahilde işleme belgesi verileceğini iyi belirlemelidir.
Mesela dökme çayı ithal edip paketleme yapıp ihraç etmeye dahilde işleme izni verilmesi gibi saçmalıklar olabiliyor.
Düşünsenize yüzde 145 vergi olan Çayı ithal eden, yurt içerisinde bu çayı satıp döküntü çayı ihraç ederek taahhüdünü kapatmak isteyebilir.
Müthiş kâr marjı var çünkü.
Çay örneği gibi bir çok üründe benzer izinler verilebilmektedir. Bu tür işlemlerin denetlenmesi çok zordur.
Kur giderini var diyip dert yanmayın artık 1.6 milyar önemsiz bir açık oldu. Elektirik döviz bazlı anlaşma olsada TL bazlı ödeme alıyor. bu nedenle bilançoda döviz açığını kapatmıyor. keza gıda işide öyle Osman akçaya TL olarak satıyor ama kur yükseldiği kur farkı gideri alıyor. bilançoda alacak TL bazlı görünüyor normalde döviz açığı daha az.. ve açık etkisinde artık iyice azaldı. Yakında çeyrek bazlı 1.5 milyar ciro yapar hale gelecek. 1 yıla açığın etkisi 0 olacak
Bornova projesinde Dairelerin satış fiyatı 2 milyon olmuş. Bu rakamlardan satılırsa Menderes kasasına yaklaşık 500 milyon nakit girer
İnşaat hala sürüyor bu arada. İnce işleri vesaire Temmuz da teslimler başlar. Bittikten sonra 3.5 milyon civarına oturur fiyatlar
Bu projeden Menderes kasasına yaklaşık 750 milyon tl nakit girmesini bekliyorum
Bu bilanço bunun en iyi göstergesi olacak. Tekstilde sipariş azalması şimdilik kıyafet kısmında sorunda iplikte biz ipliğimizi kendimiz üretiyoruz. Nevresimde sipariş azalması var mı konuşalım en kısa sürede
Yer İmleri