Sayfa 3548/7020 İlkİlk ... 254830483448349835383546354735483549355035583598364840484548 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 28,377 - 28,384 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Alman sair, denemeci, oyun yazari ve elestirmen ve Dadacilik hareketinin kurucularindan Hugo Ball'in dogum yildonumu (22 Subat 1886)

"Dilin nasil eklemlenmis oldugunu ortaya koymak ise yarar. Ben birakiyorum seslileri aylak aylak dolassinlar. Birakiyorum seslileri, basbayagi olagelsinler, tipki bir kedinin miyavlamasi gibi. Sozcukler belirir, sozcuklerin omuzlari, bacaklari, kollari, sozcuklerin elleri. Au, oi, uh. Insan cok fazla sozcuk ortaya salmamali. Bu lanet olasi dile, sanki borsacilarin para tutmaktan asinmis elleriyle bulastirilmis gibi yapisan butun pislikleri temizlemeye bir siir dizesi yeter. Sozcugu basladigi ve bittigi yerde istiyorum..."

"Da kann man nun so recht sehen, wie die artikulierte Sprache entsteht. Ich lasse die Vokale kobolzen. Ich lasse die Laute ganz einfach fallen, etwa wie eine Katze miaut... Worte tauchen auf, Schultern von Worten, Beine, Arme, Hände von Worten. Au, oi, uh. Man soll nicht zu viel Worte aufkommen lassen. Ein Vers ist die Gelegenheit, allen Schmutz abzutun. Ich wollte die Sprache hier selber fallen lassen. Diese vermaledeite Sprache, an der Schmutz klebt, wie von Maklerhänden, die die Münzen abgegriffen haben. Das Wort will ich haben, wo es aufhört und wo es anfängt."

2. Egitim almadan kendi basina resim yapmayi ogrenen Amerikali ressam Horace Pippin'in dogum yildonumu (22 Subat 1888)

Asleep, 1943

Domino Players, 1943

3. Danimarkali ressam Carl Heinrich Bloch'un olum yildonumu (22 Subat 1890)

In a Roman Osteria, 1866

Samson in the Treadmill, 1869

4. Irlandali oyun, roman ve kisa oyku yazari Oscar Wilde'in Lady Windermere'in Yelpazesi (Lady Windermere's Fan - Il ventaglio di Lady Windermere) oyunu ilk kez 22 Subat 1892'de Londra, St James's Theatre'da sahnelendi.

"Bu sizi son gorusum. Beni asla tekrar gormeyeceksiniz. Bir an icin hayatlarimiz bulustu... Ruhlarimiz birbirine dokundu. Bir daha asla bulusmamalilar ve dokunmamalilar. Hoscakalin Margaret." Lord Darlington

“This is the last time I shall ever look on you. You will never see me again. For one moment our lives met… Our souls touched. They must never meet or touch again. Good-bye, Margaret.” Lord Darlington

5. Pulitzer Odullu Amerikali sair ve oyun yazari Edna St. Vincent Millay'in dogum yildonumu (22 Subat 1892)

Ask gitti, birakti beni, gunler hep birbirinin ayni
    Yemek gerek, uyuyacagim, isterim ki gece olsun
    Fakat heyhat! Uyanigim, saatin agir vuruslarini duyuyorum
    Isterim ki gun olsun gene, agarsin karanlik

Ask gitti, birakti beni, ne yapacagimi bilmiyorum
    Su ya da bu, hepsi bir benim icin
    bitirmeden birakiyorum basladigim her seyi
    Ise yarar bir sey yok benim bildigim.

Ask gitti, birakti beni, komsular borc aliyorlar kapi calip
    Hayat surup gidiyor gene, kemirip durmasi gibi farenin
    Yarin gene yarin gene yarin gene yarin
    Kucuk bir sokak ve bu kucuk ev var.

6. Surrealist Ispanyol yonetmen ve senarist Luis Buñuel'in dogum yildonumu (22 Subat 1900)

''Yasaminizi olusturan temelin hafiza oldugunu fark etmeniz icin ufaktan ufaga hafizanizi kaybetmeye baslamaniz gerekiyor. Hafizasiz bir yasam, yasam degildir... Hafizamiz butunlugumuz, dusuncelerimiz, duygularimiz hatta hareketlerimizdir. Onsuz, hicbir seyiz...''

"Hay que haber empezado a perder la memoria, aunque sea sólo a retazos, para darse cuenta de que esta memoria es lo que constituye toda nuestra vida. Una vida sin memoria no sería vida... Nuestra memoria es nuestra coherencia, nuestra razón, nuestra acción, nuestro sentimiento. Sin ella, no somos nada..."

"Neyse ki, sans ve gizem arasinda bir yerde hayal gucu var, ozgurlugumuzu koruyan tek sey, insanlarin onu azaltmaya veya tamamen ortadan kaldirmaya devam etmesine ragmen. / Afortunadamente, en algún lugar entre el azar y el misterio se encuentra la imaginación, lo único que protege nuestra libertad, a pesar del hecho de que las personas siguen intentando reducirla o eliminarla por completo."

El ángel exterminador / The Exterminating Angel (1962)

Salvador Dalí, Retrato de Luis Buñuel, 1924

7. Isvicreli dilbilimci Ferdinand de Saussure'nun olum yildonumu (22 Subat 1913)

"...konunun, gorus acisindan once varolmasi soyle dursun, neredeyse gorus acisi konuyu yaratir. Kaldi ki soz konusu olguyu ele alis bicimlerinden hangisinin oncelik tasidigi ya da ustun oldugunu da onceden bize hic bir sey gosteremez. Ustelik konuyu hangi acidan ele alirsak alalim, dil olayinin her zaman iki yuzu vardir; bunlar birbirinin karsiligidir birbirinin degerini belirlerler."

"...loin quel’objet précède le point de vue, on dirait que c’est le point de vue qui crée l’objet, et d’ailleursrien ne nous dit d’avance que l’une de ces manières de considérer le fait en question soitantérieure ou supérieure aux autres.En outre, quelle que soit celle que l'on adopte, le phénomène linguistique présenteperpétuellement deux faces qui se correspondent et dont l'une ne vaut que par l'autre."

8. Amerikali yazar Jane Bowles'un dogum yildonumu (22 Subat 1917)

"Cocuklugumuzda agaclarin ustune yaptigimiz evleri hatirlarsin... Cocukken tirmanip icine girer, yapraklarin arasinda gozlerden uzak kalinca da evden kacma planlari yaparsin. Cocuklar agac evleri severler. Mesela lafi hic gevelemeden sana son derece orijinal ama bir o kadar da sig bir kadin oldugumu soylesem... bir anlamda, cok sig. Rezaletten korkarim."

"You remember tree houses from your younger days... You climb into them when you're a child and plan to run away from home once you are safely hidden among the leaves. They're popular ... Suppose I tell you pointblank that I'm an extremely original woman, but also a very shallow one...in a sense, a very shallow one. I am afraid of scandal."

Sayfa 3548/7020 İlkİlk ... 254830483448349835383546354735483549355035583598364840484548 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •