Al-satlardan elde edilen kârların asgari 5 yıl baz alınarak değerlendirilmesi gerekir çünkü kısa vadelerde bu işten kâr elde edilebilmesine rağmen vade uzadıkça başarı oranı hiperbolik olarak düşer, 1 yılı baz alıp da ben al-satlardan güzel para kazanıyorum diyemezsiniz çünkü 1 yıllık vade bu işteki başarıyı değerlendirmede yeteri kadar uzun değildir.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
En önemlisi, borsada elde edilen kârları elde tutabilmektir. Acemilerin şansı genellikle başlangıçta iyi gider ve onlar borsadan para kazanmayı çok kolay zannetmeye başlar. Ama işte tam bu noktada da tuzağa düşerler çünkü borsadan para kazanmak dünyanın en zor işlerinden biridir ve onlar tamamen zıt yönde bir algıya sahip olurlar. Zaman geçtikçe de işin başında elde ettikleri k3arları geri vermeye başlarlar, bir süre sonra da tüm kârlar eriyip gider ve zarar yazmaya başlarlar. Ama bu duru onları kesmez çünkü hala borsadan para kazanmayı çok basit bir iş olarak görmeye devam ederler. Sonunda da tüm parayı batırırlar hatta borca bile girerler.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Tecrübeme istinaden konuşuyorum: Eğer al-satlarla birlikte kredili işlem yapıyorsanız, açığa satış gerçekleştiriyorsanız, varantlarla da al-sat yapıyorsanız, ek olarak da VİOP'da da işlem yapıyorsanız başarılı olma şansınız %1 bile değildir. Böyle yapan biri %99 ihtimalle en geç 2 yıl içinde elindeki paranın tümünü batırıp sıfırlar.
Hayır, ralli filan beklemiyorum. Çünkü mevcut konjonktür buna uygun değil. Ralli derken güdük ölü kedi sıçraması türünden geçici ve güdük ralliler olabilir ama bunlara ralli demek doğru olmaz çünkü değiller. Bunlar sadece ayı piyasasında ortaya çıkan geçici tepkilerdir ve kısacık ömürleri dolduktan sonra elde edilen tüm prim geri verildiği gibi endekse hakim olan düşüş trendi tekrar sürücü koltuğuna geçer ve endeks daha da aşağılara doğru aynen devam eder. Ayı piyasasının en önemli özelliği de işte budur.
Borsada bir ralli olması için konjonktürün değişmesi gerekiyor. Bu konjonktürün ana unsurları: Artma eğilimde olan enflasyon, artma eğiliminde olan kurlar, yüksek faiz ortamı, yüksek işsizlik, kötüye giden ekonomi, artan borçlar, banka bilançolarındaki batık ve takipteki kredi oranları vs vs. Böyle bir ortamda borsa ralli filan yapamaz. İşte ben de zaten bu yüzden 2021 yılını borsa için kayıp yıl ilan ettim (şahsi beklentimdir).
Öncelikle borsa endeksinin dip yapması lazım. Hemencecik bu olmaz. Dip çalışması olacak. Olumsuz beklentilerin zirve yaptığı bir ortamda bu olacak ve bu dip çalışması bir süreç alacak. Sonra da yukarı yöne doğru dönme çabaları ve bu çabaların satış baskılarıyla kesilmesi süreciyle boğuşacağız çünkü hiç kimse dibin halihazırda yapıldığına inanmayacak. Ne zaman çıkış momentumu belirli bir ivme kazanıp önünü kesen kuvvetleri yenecek güce ulaşırsa işte o zaman mevcut düşüş trendi yerini çıkış trendine bırakır ve dolayısıyla da ralli moduna girilir. Çıkış trendinin hakim güç konumuna gelmesi için en dipten asgari %20 lik bir çıkış yaşanması gerekiyor, bunu da belirteyim.
ayhancım, AKBNK ve GARAN muhteşem 1. çeyrek kârı açılamalarına rağmen bunların hem bu hisseler hem de borsaya etkisi nötr oldu, demek ki mevcut piyasa bu türden olumlu gelişmeleri yeterli bulmuyor. Ayrıca BİST'ten yabancı yatırımcıların çoğu kaçtı gitti. Böylece de ortam yerli kumarbazlara kaldı. Senin tahminin pekala doğru çıkabilir.
Yer İmleri