Sayfa 37/90 İlkİlk ... 2735363738394787 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 289 - 296 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

1.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    5 yıl önceden böyle seyler demiştin hasanım.

ama exceli al 45 yıl daha uzat her iki tabloyuda sonuç ne cıkıyor soylersın.

BU malesef mumkun değil. bugune kadar %100 temettü verimliliği ile temettü dağıtan hisse yok.

Benim derdim temettü vermedi bu hisse tü kaka diyenlerle veya temettüsü bunun çok düşük ya at çöpe diyenlerle benim derdim.

aselsanı beğenmezler niye neymiş efendım az temettü veriyormuş.

YUkarıdakı hesaplama ne diyor temettü ne kadar olursa olsun aynısını ve yakınını sende yaratabilirsin.

Aynı zamanda yukarıdaki teori buffeti doğruluyor yatırımcılara zorla nakit vermektir diyor. Yani temettü dediğimiz şey hisselerinizin bir kısmının zorla size sattırılması demektir.

Yukarıdaki matematik bunu ıspatlıyor. O halde uvy ciler ne diyor ben asla tek bir lot bile satmam. AMa matematiksel olarak aslında size zorla hisse sattırıyorlar farkında olmadan.

Üstelik bana niye zorla hisse sattırmadınız(temettü dagıtmadınız) diye bağırıp cagıranlar küfreden UVYciler dolu.
    erhan dostum isdemiri bilmem araştırdın mı .
    çoğunluğu kurucu hissedar yatırımcı yani çalışanlara verilen lotlar ya da emekli olmuş kişiler. bunlar temettü öncesi lotlar satar. ödemelerini yapar sonra temettü gelir lotları yerine koyar.. aslında temettüyü çıkartabilirsin evet bu doğru. ama devamlı lot satılmasına da karşıyım... ikincisi temettü herşey demek değildir elbette. borçlanmasın. borç çekip temettü niye alayım. ttkom misal. ya da işyat misal. çalışsın kazansın temettü versin.... ya da temettü vermesin ama büyüsün sermaye artışı yapsın... seninle hemfikiriz.

2.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    doğrusunu soyle düzeltelim bakalım sonuç değişecek mi ?
    İki tabloda da %8 ile başlayan temettü çekimi, 22. yılda %1,92 'ye düşüyor. Bu nedenle de temettü vermeyip lot satılan hissenin lot erimesi yavaşlıyor.

2. olarak kayma ve komisyonların düzgün düşülmesi gerektiğini benim kadar sen de iyi biliyorsun.

Son olarak artık ciddi ciddi dalga geçtiğini düşünüyorum. Zamanıma yazık..

3.  Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    erhan dostum isdemiri bilmem araştırdın mı .
    çoğunluğu kurucu hissedar yatırımcı yani çalışanlara verilen lotlar ya da emekli olmuş kişiler. bunlar temettü öncesi lotlar satar. ödemelerini yapar sonra temettü gelir lotları yerine koyar.. aslında temettüyü çıkartabilirsin evet bu doğru. ama devamlı lot satılmasına da karşıyım... ikincisi temettü herşey demek değildir elbette. borçlanmasın. borç çekip temettü niye alayım. ttkom misal. ya da işyat misal. çalışsın kazansın temettü versin.... ya da temettü vermesin ama büyüsün sermaye artışı yapsın... seninle hemfikiriz.
    Hasanım bendede temettü dagıtan hisseler var. ben bütün temettülerimi yerine gerisin geri koyuyorum vahy temettü param geldi beleş para gözüyle bakıp yemiyorum. Ama temettücüler beleş para geldi yiyem diyor veya gidiyor başka yere yatırıyor o parayı.

BU matematiği bilen adam derki hmm ben temettü alsam bile hisseleri hemen gerisin geri lota cevirmem gerekiyormuş der.

O bakımdan temettü daıgtmayan bir hissede ben asla temettü alacam diye lot satmam ki mevcut temettü dagıtan hisselerimi dahi gerisin geri aynı hissede lota ceviriyorum ki hiç temettü almamış gibi olayım diye.

Temettü isteyen adam LOTLARIM COGALACAK diye temettü istiyor benim gördüğüm.

Temettüyü kim ister bu nakti alıp kullanmak yemek isteyenler temettü ister. Yoksa temettü kimsenin işine yaramıyor.
    Ama bundan kimsenin haberi yok herkes lotlarım cogalacak diye temettü istiyor. Lotlarımı cogaltacam ne demek aslında hiç lot satma demek matematiksel sonucu bu.

Mantıksızlıkla dolu yatırımcı hikayesi gibi :D bu iş herkes temettüsünü aynı hissede lota çevirir bunun birde vergisini öder ama hiç temettü vermeyen hisseye gelincede ee senin lotların cogalmıyor der. aman boş işler işte.

Alıntı Originally Posted by flexy Yazıyı Oku
    İki tabloda da %8 ile başlayan temettü çekimi, 22. yılda %1,92 'ye düşüyor. Bu nedenle de temettü vermeyip lot satılan hissenin lot erimesi yavaşlıyor.

2. olarak kayma ve komisyonların düzgün düşülmesi gerektiğini benim kadar sen de iyi biliyorsun.

Son olarak artık ciddi ciddi dalga geçtiğini düşünüyorum. Zamanıma yazık..
    farketmez istersen excel sende 1 lot değilde 2 lot sat. bu sefer senin hisseninde kısa sürede battığını göreceksin.

kayma ve komısyon derken ? bakın hocam bu sekılde anlaşamayız aslında olayı anladınız fakat illa karsı cıkmak ıstıyorsunuz.

O halde temettüsünü gerisin geri lota çeviren senaryoda sen hem vergi hemde komısyon hemde kayma ödeyecekken ben hiçbirisini ödemeyecem

Bende sana böylemi diyeyim. Öyle olsa bile her durumda temettü vermeyen daha avantajlı cıkacaktır.

BİR tarafta ben komısyon ve kayma gideri düşeceğim ki kaymalarımın pozitif veya negatif olacağının bir garantisi yok sadece komısyona kesin gider diyebiliriz. Siz ise vergiyi kesin olarak ödeyeceksiniz.

Diğer tarafta ise siz hem vergi hem komısyon hemde kayma maliyetini ödeyeceksiniz kayma maliyetiniz bende oldugu gibi sizdde kesin değil ama 2 adet kesin gideriniz var.Bende ise sadece komısyon ve kayma gideri var kayma maliyeti yine kesin değil.

BU ŞEKİLDE İLERLEYEMEYIZ AMA SİZ BENİ ANLADINIZ ANLATMAK ISTEDIGIMI ANLADINIZ BENCE.....
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Geç oldu bekledım ama işiniz var sanırım.

Lütfen olaya şu şekilde yaklasalım ERHAN burada kötü birşey anlatmıyor. Gayet iyi niyetiyle gelmiş Temettü almanın veya almamanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini ne anlama geldiğini aslında hisselerde sürekli faiz üzerinde temettü istemenin bize katabileceği hiç birşeyin olmadığını aktarıyor. Temettünün kötü birşey olmadığını kendisinde de temettü dağıtan hisselerin olduğundan da bahsetti. Bizim yaptığınız yatırıma ters değil.

Anlatmak istediği temettü konusuyla ilgili bilinen bazı yanlış anlaşılmaları onarmaya çalışmak.

Şöyle sayfaları bir gezerseniz neyi öğrendiğimize bakalım

1-Temettülerin hisse grafik fiyatlarından düşüldüğünü dolayısıyla mynet vb diğer grafiklere extradan temettüyü eklenmemesi gerektiğini o grafiklerin içinden vergi ve alınan lotun komisyon giderinin düşülmesi gerektiğini öğrendik.

2-Yahoodaki hisse grafiklerinin temettü harici hesaplandığını dolayısıyla yahoo grafiklerine temettü ile alınan lotların eklenerek hesaplanması gerektiğini öğrendik.

3-Temettü yerine hisse geri satın almasının biz yatırımcılar için aslında daha avantajlı olduğunu öğrendik.

4-Şirketlerden beklentimiz öncelikli olarak elde edilen kar ile tutarlı düzgün yeni yatırımlar yapması kalan miktarı ise hisse geri satın alması, uygun değilse temettü olarak dağıtmasının hem bizim hemde şirket açısından daha iyi bir seçim olacağını öğrendik.

5-Lotlarımızın kar topu gibi temettü ile büyümesinin ve ortaklık oranımızın artıyor olmasının aslında toplam paramızı etkilemediğini dolayısıyla elde edeceğimiz kar miktarını etkilemediğini öğrendik.

6-Sürekli olarak bizim şirketlerimiz çok az temettü veriyor propagandası yapmanın aslında öneminin olmadığını gördük.

7-Eğer nakite ihtiyacımız varsa alacağımız nakitle tatile gitmek istiyorsak hissemizden illa temettü vermesini beklememiz ve tatil rezervasyonlarımızı buna göre ayarlamamıza gerek kalmadığını çünkü aynı şeyi lotlarımızın çok az bir kısmını (ihtiyaç kadar) satarak'ta yapabileceğimizi kazancımızda hiçbir değişiklik olmayacağını gördük. Üstelik ortaklık oranımız azalmasına rağmen kazancımızın değişmediğini anladık. TÜm bunları yaparken vergi vermemiş olmanın avantajını da anladık.

8-Buffetin temettü açıklamasını daha iyi anladık "Hissedarlarımız temettü almadıkları için daha zenginler" derken neyi kastetmiş oldugunu daha iyi okuyabildik. İÇimizden keşke bizim şirketlerimizde buffet in yönetim felsefesiyle yönetilse de bizde daha zengin olsak diye iç geçirmeyi öğrendik.

9-ORtak oldugumuz Şirketlerin elde ettiği kar hisse fiyatının yükselişiyle portfoyumuze yansıdığını. Portfoyumuze yansıyan bu karın %xx'ini temettü ile veya lot satarak realize edilebildiğini öğrendik.

10-Aslında şirketin karından veriliyormuş gibi sandığımız temettünün bizim portfoyumuzun içinden vergisi kesilerek verildiğini öğrendik.

11-Mevcut hissemiz temettü vermeyeceği zaman veya düşük temettü verdiği zaman kızmamızın ve küfretmemizin bir anlamı olmadığını gördük.

12-Partona olan güvenle ilgili sorgularımızı değiştirmemiz gerektiğini öğrendik. İYİ patron KÖTÜ patron yargısını yaparken üzerinde iki kere düşünmemiz gerektiğini, ikinci bir fabrikayı dağıtmadığı karlarla kuran bir patronu "KÖTÜ patron" demenin haksızlık adaletsizlik ve ahlaki olmayan bir tutum olabileceğini gördük.

13-Daha fazla sorgulayıcı davranmamız gerektiğini daha fazla araştırmacı olmamız gerektiğini Vizyonumuzu geliştirmemiz gerektiğini öğrendik. Yurt dışındaki dünyadaki en büyük şirketlerin Facebook Google Netflix Amazon Buffetin şirketi gibi akıllı zeki yöneticilerin büyütüp dünyanın bir numarası yaptığı bu şirketlerin nasıl olurda temettü dağıtmamayı seçebildiklerini sorgulamamız ve kendi yatırım felsefemizi belirlerken bu vizyonu idrak ederek hareket etme kabılıyetımızı geliştirdik.

14-ABD'deki bu dunya devi şirketlerin yatırımcıları ortaklarının ne kadar para kazandıklarını dağıtmadğı karların yeni yatırımlarala kar topu etkisiyle karların arttığını ve bu karların piyasa değerini nasıl yansıdığını görebildik. Belkide bir çoğunuzun bu zamana kadar görmediği AMAZONUN hisse fiyatının 2001 yılında 10 dolar iken bugun 1503 dolar olduğunu gördük. 17 yılda tam 150 kat gittiğini görebildik. İlk halka arzından sonra ise 1997 yılında 1,50 dolar olduğunu görüp inanamadık

15-ABD'de asgari ücret 1,800 dolar civarında İnsanlar bir asgari ücretini bağışlayarak hisse senedi alabildiğini gördük. Bir gün belkide bizim şirketlerimizden birsinin 1600 TL ye çıkmasının aslında mümkün olabileceğini gördük. Lot ile değil % üzerinde ve toplam portfoy değeri üzerinden kazandığımızı farkettik.

16-Öz sermaye karlılığının ve öz sermaye büyümesinin yatırımcılara düşen kar payının artışını simgelediğini öğrendik geçmiş back testlerde öz sermayenin büyüme hızının şirketin piyasa değerine nasıl yansıyabildiğini görük.

17-Şirketlerin %10 temettü vermesine rağmen öz sermayeyi büyütemediği için kazanç sağlayamadğını, %1 in altında temettü dağıtıp öz sermayesini güçlü şekilde arttıran şirketin kazancının ne kadar yüksek olduğunu. Hem istikrarlı ve verimli temettü dağıtıpta hemde öz sermayesini güçlü şekilde arttıran şirketlerin kazançlarının ne kadar yüksek olduğunu gördük.

18-İnsanlara ön yargılı davranmamayı, sıfatlar takıp sen al satçısın sen şusundur sen busundur demenin yanlış olabileceğini o "kötü" gördüğünüz kişinin belkide size bir yararı dokunabileceğini gördük.

19-Tüm bunları anlayıp birleştirince satın aldığımız temettü dağıtabilen hisselerimizin kötü OLMADIĞINI görebildik. Temettü dağıtmanın berbat birşey olmadığının biliyoruz. Yatırım yaptığımız şirketleri değiştireceğimiz zaman daha bilinçli daha geniş açılardan bakabilmeyi öğrendik. Ön yargılardan sıyrıldık. İnternette yazılan herşeye hemen şartsız ve koşulsuz inanmamayı sorgulamayı ve hesaplamayı teyit etmenin yararlarını gördük.

20-TÜm bunları erhanin yatırım felsefemizi değiştirsin diye yapmadığını sadece bilinçlendirmeye çalıştığını "iyi niyet" ve herhagibir menfaat gözetmeksizin yazabildiğini idrak edebidik mi ?

BİLİNÇLENDİRMEK BANA DÜŞMEZ BENDE BİRİLERİNDEN BİRŞEYLER ÖĞRENDIM VE HALA DAHADA ÖĞRENECEĞİM ANCAK BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALAR BEN TUM BUNLARIN EN AZINDAN BIR KAC KISININ BILINCLENDIGINI UMUYORUM KIMSEYE YATIRIM FELSEFESINI DEGISTIRSIN DEMIYORUM CUNKU GÜZEL BÜYÜYEN ŞİRKETLER HER ZMAN ALINIR BENIM HISSELERIMDE BURADAKINLERLE %90 BENZEŞECEKTİR. BENIM TÜM DÜŞÜNCELERIM FARKLI ISE NICIN HISSELERIMIN %90 AYNI DIYEYIM.

Ve şu efsane cümleyle bitirmek istiyorum.

İnançta inanmak isteyenler için yeterince ışık; istemeyenler için ise, onları kör etmeye yetecek kadar karanlık vardır.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

5.  Alıntı Originally Posted by 2020 Yazıyı Oku
    aynen katılıyorum.ben her yıl karının yüzde 80 ini dağıtan alka kağıttayım.hangi şirket kar rakamının yüzde 80 ini dağitır.ikinci bir örnek yok
    Bu yaziyi kacirmisim bilgilendireyim soyle bir algi var karinin su kadarini yatirimciya dagitiyor super deniliyor ornekteki gibi

Alkanin yuzde 81 i patronun yuzde 19 u halka acik.

Elde edilen ve dagitilan karin dagitilacak kisminin yuzde 81 patron cebine kalani ise yatirimcilara gidiyor fakat yatirimcinin cebine giren para hisseyi nereden aldigi ve hissenin performansina bagli.

Senin cebine giren para dagitilan karin ne kadar buyuk olacagi belirlemiyor nereden aldigin ve su an fiyatin nerede oldugu belirliyor

BU matematiği bilen adam derki hmm ben temettü alsam bile hisseleri hemen gerisin geri lota cevirmem gerekiyormuş der.

O bakımdan temettü daıgtmayan bir hissede ben asla temettü alacam diye lot satmam ki mevcut temettü dagıtan hisselerimi dahi gerisin geri aynı hissede lota ceviriyorum ki hiç temettü almamış gibi olayım diye.

Temettü isteyen adam LOTLARIM COGALACAK diye temettü istiyor benim gördüğüm.
    Senin temettuye yaklasimin, bir iste calisip maas almak istemeyen bir beyaz yakali ya da ekmek firinimin kapasitesi artsin ama odun komur masrafim ya da isci maasi icin ekmek satmayayim diyen bir firinci gibisin.

Temettu isteyen adam "Hayatini idame ettirmek icin" istiyor olabilir mi ?

Temettüyü kim ister bu nakti alıp kullanmak yemek isteyenler temettü ister. Yoksa temettü kimsenin işine yaramıyor.
    Ama bundan kimsenin haberi yok herkes lotlarım cogalacak diye temettü istiyor. Lotlarımı cogaltacam ne demek aslında hiç lot satma demek matematiksel sonucu bu.
    Simdi daha dogru bir noktaya geldiniz tebrik ediyorum, bir farkla herkes lot arttiracagim diye almak istemior, enflasyona karsi korumak icin olabilir mi ?

Mantıksızlıkla dolu yatırımcı hikayesi gibi :D bu iş herkes temettüsünü aynı hissede lota çevirir bunun birde vergisini öder ama hiç temettü vermeyen hisseye gelincede ee senin lotların cogalmıyor der. aman boş işler işte.
    Daha once soyledigim gibi, dunya sizin kafanizda yarattiginiz wonderland degil, kimsenin de sizin yanlis deger yarginiz ile hareket ettigini dusunmeyin. Dediginize kismen kailabilirim, eger temettu artis orani enflasyon karsisinda artmiyorsa,

(piyasa fiyati son yil - piyasa fiyati gecen yil) / (piyasa fiyati son yil) + temettu verimi - enflasyon orani

miktarini eklemek gerekir.

Ben sizin yazilarinizi okuyunca, yatirimin belki ikinci bir gelir kapisi ya da bir eglence goren birisi olark goruyorum.
    yuzdesinde hisseyi portfoye eklemezseniz enflasyon karsisinda sermayeniz erir gider. Yargilariniz ve dogmalasmis fikirlerinizin kokten yanlis ve tekrar ediyoruz, temettu yatiriminda dunya bahsettiginiz gibi duz degil.

Birde temettu geliri alan yatirimcilar en buyuk uvy cilerdir.

20-TÜm bunları erhanin yatırım felsefemizi değiştirsin diye yapmadığını sadece bilinçlendirmeye çalıştığını "iyi niyet" ve herhagibir menfaat gözetmeksizin yazabildiğini idrak edebidik mi ?

BİLİNÇLENDİRMEK BANA DÜŞMEZ BENDE BİRİLERİNDEN BİRŞEYLER ÖĞRENDIM VE HALA DAHADA ÖĞRENECEĞİM ANCAK BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALAR BEN TUM BUNLARIN EN AZINDAN BIR KAC KISININ BILINCLENDIGINI UMUYORUM KIMSEYE YATIRIM FELSEFESINI DEGISTIRSIN DEMIYORUM CUNKU GÜZEL BÜYÜYEN ŞİRKETLER HER ZMAN ALINIR BENIM HISSELERIMDE BURADAKINLERLE %90 BENZEŞECEKTİR. BENIM TÜM DÜŞÜNCELERIM FARKLI ISE NICIN HISSELERIMIN %90 AYNI DIYEYIM.
    Edemedik cunku gorusun temelden yanlis ve yanlis ornek oluyorsun ve uslubunda 100% dogruyum yaklasimin var.

Fikir catismasi guzeldir ancak fikir sahibi olabilmek icin o ortami solumak zorundasin. Temettu yatirimi yapmadigin ve portfoy dinamigini yillar boyunca takip etmedigin ve hatta vergi vermedigin de belli. Ozetle once deneyim sonra yorum .

Yatirim yaklasiminiz sizce dogru olabilir, zaten 500 tane sirket var, farkli yontemlerle ayni getiriyi elde edebilirsiniz. Sizin dogrunuz baskasinin yanlisi olmaz yine de.

İnançta inanmak isteyenler için yeterince ışık; istemeyenler için ise, onları kör etmeye yetecek kadar karanlık vardır.
    Inanc dedigin imandan gelir, iman da sorgusuz kabullenmektir. Eger gercekten analtik dusunce yapisinda oldugunu dusunuyorsan, daha fazla sorgula, inanma. (Acaba benim ki de efsane oldu mu, bir video da ben atayim belki benim de takipcilerim olur ha ha ha)

8. Bosverin ya kirici olmyayim yazi yazmistim ama sildim.

Nasil inaniyorsaniz onu dusunmeye devam edin.

Sayfa 37/90 İlkİlk ... 2735363738394787 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •