-
Amerikali bir mitolojist ve yazar Joseph Campbell’in dogum yildonumu (26 Mart 1904)
“Yuce bir dagin ustunde durdum ve devasa bir adam ve bir de cuce gordum; ve bir gok gurultusu duyar gibi oldum ve duymak icin yaklastim ; benimle konustu ve dedi ki: 'ben senim ve sen bensin, ve nerede olursan ol oradayim. Her seyde yayilmisim , ve ne zaman istersen, sen toplarsin Beni; ve Beni toplayarak Kendini toplarsin.' ” Kahramanin Sonsuz Yolculugu

"I stood on a loftly mountain and saw a gigantic man and another a dwarf; and I heard as it were a voice of thunder, and drew nigh for to hear; and He spake unto me and said: 'I am thou, and thou art I; and wheresoever thou mayest be I am there. In all am I scattered, and whensoever thou wiliest, thou gatherest Me; and gathering Me, thou gatherest Thyself.' "
“Sonucta kaderin cocugu uzun bir belirsizlik donemiyle yuzlesmek zorundadir.Bu asiri tehlike , engel ya da utanc donemidir. Ice, kendi derinliklerine ya da disa, bilinmeyene firlatilir; ne olursa olsun dokundugu kesfedilmemis bir karanliktir. Ve bu, beklenmedik, zararli olduklari kadar merhametli varliklarin alanidir: bir melek belirir, yardimsever bir hayvan, bir balikci, bir avci, kocakari ya da koylu. Hayvanlar arasinda , Siegfried gibi asagida yasam agacinin koklerini koruyan gnome'lar arasinda ya da hatta kucuk bir odada bir basina yetismis olan genc dunya ciragi , olculmus ve adlandirilmis olan alanin hemen otesinde duran tohum halindeki guclerin dersini ogrenir.”

“In sum: the child of destiny has to face a long period of obscurity. This is a time of extreme danger, impediment, or disgrace. He is thrown inward to his own depths or outward to the un- known; either way, what he touches is a darkness unexplored. And this is a zone of unsuspected presences, benign as well as malignant: an angel appears, a helpful animal, a fisherman, a hunter, crone, or peasant. Fostered in the animal school, or, like Siegfried, below ground among the gnomes that nourish the roots of the tree of life, or again, alone in some little room (the story has been told a thousand ways), the young world-apprentice learns the lesson of the seed powers, which reside just beyond the sphere of the measured and the named.”
-
Amerikali oyun yazari ve yazar Tennessee (Thomas Lanier) Williams’in dogum yildonumu (26 Mart 1911)

"Bir sair olarak benim simgelere karsi bir zaafim oldugundan, bu karakteri de bir simge gibi kullaniyorum; cok gec kalan ve bizim hayatta pesinden kostugumuz beklentilerimizi simgeler o.
Oyunda bir de besinci karakter var; kendisi sominenin uzerinde asili olan ve gerceginden daha buyuk bu fotografinin disinda, oyunda asla gorunmez. Bizi yillar once terk eden babamizdir bu kisi. Telefoncuydu, ama uzak diyarlara asikti, calistigi telefon firmasindan ayrilip, isik delisi bu sehirden sivisip gitti...Ondan aldigimiz en son haber, Meksika'nin Pasifik kiyilarinda Mazatlan'dan gonderilen adressiz bir kartpostaldi ve uzerinde sadece iki kelime yaziliydi-
Merhaba - Hosca kalin!
Sanirim oyunun geriye kalani kolayca anlasilabilir." Sirca Hayvan Koleksiyonu

"I have a poet's weakness for symbols, I am using this character also as a symbol; he is the long-delayed but always expected something that we live for. There is a fifth character in the play who doesn't appear except in this larger-than-life-size photograph over the mantel.
This is our father who left us a long time ago.He was a telephone man who fell in love with long distances; he gave up his job with the telephone company and skipped the light fantastic out of town. . . .The last we heard of him was a picture postcard from Mazatlan, on the Pacific coast of Mexico, containing a message of two words -
'Hello - Good-bye!' and no address.
I think the rest of the play will explain itself."
-
Ingiliz roman yazari ve elestirmen Virginia Woolf, ilk romani Disa Yolculuk'u (The Voyage Out), 26 Mart 1915'te Londra'da yayinci Duckworth Overlook araciligiyla yayinladi.
"Sanatcilarla birlikteyken, resim*lerle, muzikle, guzel olan her seyle, kendine ait kucuk bir dunyaya kapanmanin keyiflerini cok yogun hissederim; sonra sokaklara ciktigimda yoksul, ac, kirli kucuk suratiyla karsilastigim ilk cocuk, soyle dedirtir bana: ‘Hayir, kendimi kapata*mam - kendime ait bir dunyada yasamayacagim."

"When I'm with artists I feel so intensely the delights of shutting oneself up in a little world of one's own, with pictures and music and everything beautiful, and then I go out into the streets and the first child I meet with its poor, hungry, dirty little face makes me turn round and say, 'No, I can't shut myself up--I won't live in a world of my own."
-
Baba (Il Padrino -The Godfather) filminde, Michael Corleone tarafindan once bogazindan sonra basindan vurularak oldurulen New York polis teskilati emniyet muduru Yuzbasi Mark McCluskey karakterini canlandiran Amerikali aktor, model ve yazar Sterling (Walter) Hayden'in dogum yildonumu (26 Mart 1916)

-
Ingiliz roman yazari Elizabeth Jane Howard'in dogum yildonumu (26 Mart 1923)

"Kabile deyin, asiret deyin, takim deyin, aile deyin, ne derseniz deyin, kim olursaniz olun; mutlak birine ihtiyaciniz vardir. / Chiamatelo clan, chiamatela rete sociale, chiamatela tribù, chiamatela famiglia. Comunque la chiamiate, chiunque siate, ne avete bisogno. / Appelez ça un clan, appelez ça un réseau, appelez ça une tribu, appelez ça une famille: peu importe comment vous l'appelez, qui que vous soyez, vous en avez besoin d'un. / Llámalo clan, llámala red, tribu o familia: como quieras que lo llames, quienquiera que seas, necesitas una."
-
Dunyanin simdiye kadarki en unlu aktrisi olarak anilan, tum zamanlarin en iyi oyuncularindan biri olarak kabul edilen ve Kutsal Sarah (La Divine Sarah) diye anilan Fransiz sahne oyuncusu Sarah Bernhardt'in olum yildonumu (26 Mart 1923)

-
Amerikali sair Gregory Nunzio Corso’nun dogum yildonumu (26 Mart 1930)

Cocukkent, Nisankent
Kapi araliklarina comelmis melekler,
Sairler, saclari dizelerle kemirilmis, buyuk Baudelaire
Artaud, Rimbaud, Apollinaire,
Gecekente bakiyor -
Rehberler ve kapicilar
Huzun ve Montparnasse olumu andiran Notre Dame
Gecenin cemberine bakiyor, aile kubbesi,
Hugo ve Zola birlikteler mezarda
Arlequin'in olum tuzagi
Seine'in ugursuz camuru,
Eiffel asagi bakiyor - goruyor Apokalipsin tirmanan karincasini
New York'suz kent
Yitik ve olu Almanlar kenti
Savas Ananin bebek yuvasi.

Childcity, Aprilcity,
Spirits of angels crouched in doorways,
Poets, worms in hair, beautiful Baudelaire,
Artaud, Rimbaud, Apollinaire,
Look to the nightcity –
Informers and concierges,
Montparnassian woe, deathical Notre Dame,
To the nightcircle look, dome heirloomed,
Hugo and Zola together entombed,
Harlequin deathtrap,
Seine generates ominous mud,
Eiffel looks down -- sees the Apocalyptical ant crawl,
New Yorkless city,
City of Germans dead and gone,
Dollhouse of Mama War.
-
Star Trek'in Spock'u, Amerikali aktor, yonetmen, muzisyen ve forograf sanatcisi Leonard Simon Nimoy'in dogum yildonumu (26 Mart 1931)
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri