Bu hisse de teknik olmaz, taktik olmaz, iþ anlaþmasý da göre artýþ olmaz, kar çok gelir az gelir iþi olmaz paynet satýlsa bile anlýk olabilir lakin bir sene sonra bizim eþek ayný eþek. Ne zaman birilerinin keyfi gelecek o zaman çýkartacaklar.
Bu hisse de teknik olmaz, taktik olmaz, iþ anlaþmasý da göre artýþ olmaz, kar çok gelir az gelir iþi olmaz paynet satýlsa bile anlýk olabilir lakin bir sene sonra bizim eþek ayný eþek. Ne zaman birilerinin keyfi gelecek o zaman çýkartacaklar.
Eskiden aylýk ortalama 150 lot-400 lot arasý alabiliyordum.
Þimdi gene ayný yaþam düzeyi ile 600 lot-800 lot alabiliyorum.
Bu da Arena nýn ucuz kaldýðýnýn bir göstergesi benim açýmdan.
Arena’nýn ucuzluðuna bir lafým yok 40 olsada kimse çok pahalý demez zaten. Asýl sýtýntý bu kaðýdý kim 40 tl yapacak. Cevap 3 yýl sonra kimse bir þey yapmasa bile 40 tl kendi kendine olur.
Bir umut paynetin tamamý deðilde kýsmen ortak bulunup yurtdýþýna açýlýrlarsa diye hayal kuruyorum.Ceo nun yurtdýþý hazýrlýklarýmýz tamam doðru zamaný bekliyoruz gibi bir söyleþisi vardý geçmiþ zamanda.Yeni zamanda paynet in tamamý veye kýsmen satýþý söz konusu.Ýkisi birleþince böyle bir hayal çýkýyor hayal dünyamda.
O zaman kýsa sürede maliyetleri aþýp güzel kâr ederiz inþallah.
Herkese hayýrlý ve bol kazançlar dilerim.
tamam Türkiyede eþi benzeri olmayan bir hisse ve kumpasa düþüldü zaten bekleyen beklemeye devam ediyor beklemeyende zaten çýktý en azýndan çevremdeki bazý eþ dost çýktý beni gördüklerinde satýp aldýðým hissenin karýndan tekrar aldýðým kadar arena alabiliyorum der ama bidahamý tövbe deyip bulaþmýyorlar.
burda daha deðerli yorumlarý ile emirhan,musa bey vb. arkadaþlar var.özelikler emirhan bey ara ara gelip birþeyler yazýlsa mahrum býrakmayýn bizleir
birkaç sorum var cevap verebilirseniz sevinirim emirhan bey.
endeksin 120 binli fiyatlarýnda halen arena.endeks 700 bine geldi 6 kat arttý.o zaman dergilerde ve tvlerde fklar hesaplanýrken bistte katalizör gibi yorumlar hatýrlýyorum
bu fiyat kazanç oranlarý hesaplanýrken bistin bu artýþýndan dolayý arena gibi þirketlerin fk güncelleme yapmamýz gerekir mi
Omar Musa bey ile son zamanlarda bir mailleþmeniz oldumu acaba son durumda nasýl bir aksiyon alacak.þirket ile bir görüþme telekonferans yatýrýmcý olma hissedar gibi deðilde taze kapital saðlama gibi durumu olabilir mi.
sizin hedef fiyatýnýnzý dün gibi hatýrlýyorum endeks 120 binlerde arenanýn olmasý gerekn fiyat 45-50 ler diyordununz.arada endeks katlamalarý artý þirketin içindeki iþtiraklarin artmasý paynet diþe dokunur kardan artýk tüm vücuda dokunmasý. brightstar ve diðerleri.
halen hisse hedef güncellemesi konusunda güncelleme yapmama onusunda düþünceleriniz nedir.
Daha çok soru varda sor sor bitmez .para kazanmak güzel biþey ama napalým çarpýldýk kaldýk.ara ara gelip yazdýðýnuzda kazaanamasakta yorumlarýnýz insanda ufkunu artýtýrýyor.çok büyük zevkle okuyoruz.
Hocam þirket hakkýnda esaslý bir haber veya bilanço olmadan yazý yazmayacaðýmý söylemiþtim. Nitekim en son 40-50 gün önce bir haber vardý onun üzerine yazmýþtým ama sonrasýnda birþey olmadý.
1-2 hafta içinde bilanço gelecek onun üzerine bir yorum yaparým diyordum ama sen þimdi baz sorular sorunca bir arkadaþým uyardý girdim yazýný gördüm bildiðim kadarýyla cevap yazayým. Yoksa buraya da artýk eskisi kadar girmiyorum.
Ömer Musa ile son 2-3 aydýr bir iletiþimim yok. Mail atýp soru sorarsam cevaplýyor ama zaten sorulacak herþeyi sorduk. Yeni yatýrým yapacaksa bile bunu önden söylemez. Ama hisse hakkýnda çok uzun vadeci olduðunu ve deðerini elbet göreceðini çok kez yazdý.
Ben de burada bir çok kez olmasý gereken deðerin 3 USD olduðunuz yazdým. Ancak bu hedefe bu borcu düþürmeden gelemeyeceðini de yazdým. Çünkü bu borç yüksek faiz ortamýnda yada TL'nin çok deðer kaybettiði ortamlarda net karý çok düþürüyor.
Bu borçtan kurtulmadan 3 USD hedefine gidecek net karlarý etmek zor. Bu borçtan kurtulmanýn da en kýsa ve maliyetsiz yolu Payneti satmak. Baþka yollarý da var ama ya maliyetli yada zor yollar . Bunlarý da daha önce yazdým.
En kýsa ve maliyetsiz yol Paynetin satýlmasý. Fakat bu da 18 aydýr olmadý. Ne zaman olur bilen yok , açýklayan yok , yatýrýmcýyý adam yerine koyup 18 ay boyunca ne yaptýðýný durumun ne olduðunu sürecin nasýl yürüdüðünü anlatan yok.
Gidiyoruz geliyoruz ayný þeyi söylüyoruz. Böylesine þeffaf olmayan ve yatýrýmcýsýna saygý duymayan insanlarýn yönettiði bir þirket. Evey þirket operasyonel anlamda iyi yönetiliyor , belki Paynet de satýlacak ve beklediðimiz sýçrama olacak , hisseler 3 USD seviyesine çýkacak bir gün ana bütün bunlar þirket yönetiminin yatýrýmcýsýna karþý saygýsýz olduðu gerçeðini deðiþtirmeyecek.
Son 10 gündür Philip Capital ve Tacirler'in yoðun alýþlarý ile hem iþlem hacmi hem de hisse fiyatý yükseldi. Gerçi ayný dönemde endeks de bayaðý yükseldi ama endeks yükselirken bizim yükselmediðimiz dönemleri de çok gördük. Geçtiðimiz hafat Philip Capital 750 bin lot civarý net alýþ yapmasa buralara gelir miydik bilmiyorum.
Ama þu anda durum iyi TL bazýnda zirve denemesi yapabiliriz bu hafta ( 23,50 üstü ) ama USD bzaýnda daha henüz dipten dönüþü gerçekleþtirdik. Yani USD bazýnda hala daha diplerdeyiz ve döndük demek için 1 USD seviyesinin üstünde kapanýþlar yapmak lazým.
Endeksdeki yükseliþ yada Philip alýþlarý devam ederse o seviyelere gidilebilir. Ama endeksde bir düzeltme olursa yada extra alýþ yapan kuruluþlar durursa tekrar 17-18'lere döner miyiz bu hafta göreceðiz.
Küçük bir ihtimal bu hafta içi bilanço gelir. Gelmezse büyük ihtimal 7-8-9 Aðustos tarihlerinden birinde gelir. Ben iyi bir ciro , brüt kar ve EFK bekliyorum. Özellikle ilk çeyrek artan brüt kar marjýnýn 2. çeyrek daha da artmýþ olabileceðini düþünüyorum. Artan kur ve finansal gider yüzünden net kar EFK kadar artmayabilir ama eðer çeyreklik bazda 70-80 milyon TL civarýnda bir net kar gelirse ( yani ilk çeyrek ile beraber kümüle 130-140 milyon TL ) o zaman endekse düzeltme gelse bile alýmlarýn devamý gelir.
Çünkü eðer IT sektörünün en ölü sezonu olan 2. çeyrekte bu net kar yakalanýrsa , cironun %60'ýnýn yapýlacaðý 3. ve 4. çeyreklerde toplam 170-180 milyon net kar ve yýl bazýnda 300 milyon TL'yi aþacak bir net karýn habercisi olur bu.
Bu borç ve finansal gider ile bu þirket 300 milyon TL net kar elde etmeyi baþarabilirse , o zaman 500 milyon finansal giderin olmayacaðý çok az finansal borç ile geçirilecek bir senede en az 600 milyon TL net kar açýklýyabileceðini de kanýtlamýþ olur. Ýþte ancak o zaman 3 USD seviyesine gidebiliriz.
Bunun içinde Paynetin satýlmasý þart. Bizim kýsa ve uzun finansal borcumuz 60-70 milyon USD seviyesinde. Paynetin de bu seviyelerde satýlabileceði ön görümüz var. Hatta Paynetin 2023 1. çeyreðinde iþlerinin çok iyi olduðunu biliyoruz , 2. çeyrekte ve sonrasýnda da benzer bir durumun olacaðý kesin gibi. Böyle bir ortamda Paynete müþterinin çýkmamasý imkansýz ama neden hala daha bir geliþme yok anlamakta zorluk çekiyorum.
Paynetin iþlerinin bu denli artmasýnýn 2. sebebi var.
1- Ülkede % 60-70 senelik enflasyon var 2 senedir. Dolayýsýyla Paynetin müþterilerinin de sattýklarý ürün fiyatlarý çok artýyor. Bu da iþlem hacmini TL olarak arttýrýyor. Yani hiç yeni müþteri olmasa ve mevcut müþterilerin de iþleri reel anlamda büyümese bile toplam iþlem hacmi her sene %60-70 artýyor.
2- Bu iþ henüz hala daha yeni bir iþ olduðu için büyüme potansiyeli çok yüksek bir iþ ve her sene bu iþ modelinin parçasý olan þirket sayýsý artýyor. Çok bakir bir piyasa olduðu için müþteri sayýsý da artýyor bir taraftan. Bu da Paynetin cirosunun katlanarak artmasýnýn sebeplerinden birisi. Ýlk bilançonun açýklandýðý sene olan 2016 senesinde Paynetin cirosu birkaç milyon TL net karý 100 bin liralar seviyesinde idi. Bu sene ise 1,5 milyar TL seviyesinde ciro , 100-150 milyon TL arasýnda net kar beklediðimi söylersem sanýrým aradan geçen 7 senede þirketin ne kadar büyüdüðü daha rahat anlaþýlýr.
Bu tür yeni iþ modellerinde ilk senelerde çok büyük büyüme oranlarý yakalanýr. Sonrasýnda pazara yeni oyuncular girer , büyüme devam eder ama büyüme oraný düþer. Ancak bu sektör henüz daha doyma noktasýna ulaþmadý. Sektöre bir sürü yeni firma giriyor ama ondan daha fazla da müþteri bu sektörden hizmet almaya baþlýyor.
Bu yüzden iyi olan firmalar yüksek büyüme oranlarýný uzun süreler sürdürebiliyor. Paynet de bunlardan biri. Bu aralar açýk bankacýlýk lisansýný da alacak sanýrým. 3-4 ay önce lisans baþvurusu yapmýþtý bu aralar alýr diye düþünüyorum. Bu lisans ile çok daha farklý bir boyuta geçebilir þirket.
Yine çok uzun yazý oldu . Sonuç itibari ile 2. çeyrek bilançoyu görelim derim. Onu görmeden konuþmak afaki olur havada kalýr. Rakamlar çýksýn ona bir bakalým. Ama Paynet 50-70 milyon USD arasý bir bedelle satýlýrsa bu þirket için çok büyük bir geliþme olacak ve asýl patlamayý yapacak geliþme bu olacak. Yoksa yýllýk 250-300 milyonluk net kar bile elde etsek bunun bizi götüreceði seviye asýl hedeflediðimiz seviyenin çok altý olur.
Bilanço açýklanýnca daha rakamsal ve elle tutulur bir yorum yaparým Ýnþaallah.
Ne güzel zirveden satmýþtým. Bölünmeden önce 64 tl civarýndan satmýþtým tamamýný.
Az artsýn ama garanti olsun diye bist 30 aðýrlýklý 6-7 farklý hisseden oluþan bir portföyüm vardý. Sonra nerden estiyse tekrar arenaya 52 tl civarýndan giriþ yaptým, baþta az vardý hisse fiyatý düþtükçe diðer hisseleri satýp ortalama düþüreyim diye ala ala zamanla tüm portföyü tekrar arenaya çevirdim.
Önceki portföyde en az artan hisse 7 kat arttý. Hele thy vardý ki onu 13 tl.den sattým en çok ona yanýyorum. Tekrar arenaya dönmeseydim þuan bir kaç milyon kârým vardý.
Çok büyük hayal kýrýklýðý oldu arena benim için, ancak ne olursa olsun satmayacaðým. Ýsterse tekrar 10 tl olsun muhtaç olmadýktan sonra 1 lot dahi satmam. Kârdan vazgeçtim zarar etmedim demek için þu an en az 60-70 tl olmasý lazým.
Emirhan Bey Üstadým deðerli görüþlerinizi paylaþtýðýnýz için saðolun.
Siz yazýnca zirveyi bile test ederiz bugün :)
Yer Ýmleri