Originally Posted by
value investor
Çok özel çalışma yine güzel bir destek attınız, elinize sağlık.
Burada Deva yı hem yerel hemde uluslararası benzer firmalarından ayıran temel rasyo çok düşük bir F/k ile fiyatlanması . Firmanın faaliyetinden elde ettiği bir kar olmasa yada tek seferlik bir kar olsa , yada büyük oranda kur karı yada vergi gelirinden elde edilen bir kar olsa anlıyacağım bu durumu .. Gerçekten bu kadar temel ile alakasız bir şekilde fiyatlanan bir şirket daha var mıdır ben bilmiyorum.
1.932 mio tl 9 aylık net karın , kur karından arındırılmış ( 664 mio tl ) net kar , 1.268 mio tl dir. Belki bu yüzden düşük f/k fiyatlanıyor olabilir.
Sevgilerimle.
İmtiyaz nedeniyle fk değerini %50 daha yüksek düşünmek lazım..Yani fk 6 ise, 9 gibi değerlendirmek lazım...Bu kadar düşük fiyatlamasında 3 faktör etkili bence,
i-) imtiyaz konusu
ii-) yönetimin ketum tavrı ve yeterli bilgi paylaşımı yapmaması, şeffaf olmaması (bunun bahanesi de belli, sorsak, gizliliği önemli bir iş yapıyoruz, bu nedenle mecbur kalmadıkça bilgi paylaşmıyoruz derler)
iii-) sosyal medyadaki hüstad tayfasının olumsuz algı pompalaması sonucu yatırımcıdaki ön yargılı yaklaşım
Son 2-3 yıldaki zayıf performansın sebebi olarak yukarıdaki maddeleri sıralayabiliriz. Ama bu geçmşi performans hikayesi
Geleceğe bakacak olursak,
i-)İhracat konusunda bir sürpriz iyileşme bekliyorum, çoğumuz bekliyoruz, bir bilançoda şaşırtıcı bir rakama görebiliriz, 23q4 bile olabilir
ii-) Alınan pek çok yeni ruhsat var. Bunların etkisi de yavaş yavaş devreye girecek. Bu da geleceğe dönük büyük bir potansiyel.
iii-) Düşük büyüme ortamında, çok yüksek faizin etkisi ile gerek ilaç sektörüne, gerekse ülke genelinde ciddi sıkıntı yaşayacak firmalar var. Bilançosu sağlam, finans yönetimi iyi bir şirket olarak deva 2024te öne çıkacaktır.
Pek çok şirket enf kadar bile büyümekte zorlanacak(%40). Ama ilaç sektörü %70 kadar büyürken, devanın %100 e yakın büyüdüğünü görebiliriz. Unutmayalım, sektör olarak ciroda nispeten geride kaldığımız 2023'te bile %100 ün üstünde büyüdük.
Aralık'ta %25 ilaç zammı geldi. Temmuz'da ilave %25 ile, bileşik olarak %62,5 zam alırız diye düşünüyorum 2024'te.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri