Bak şimdi dostum..benim arabam var 250bin..arabamı yenilecegim...450 bine alacagım arabayı..bu kısmı gerçekte yakın zamanda olacak.pazarlıgını yaptım ..şimdi budan sonrası olabilcekler..o araba belki 700 e gidecek..ama benim iş yerimle evim arası 55 km .eger cds denen zımbırtı (yani ülkenin rsk primi ) 650 yi kırarsa işe yayan gider gelirim

çünkü o 700 bin olan arabaya koyacak benzini almaya gücüm yetmez..burada bir çok arkadaş bu işin egitimini almış bana açıklamak düşmez .ben meslek lisesi mezunuyum..kısacası dogru dürüst lise matematigi bile görmedim..sen yuksek lsans yapmışsın..aldıgın egitime istinaden anlayabilcegini düşünüyorum...hani bankalar vs yurt dişi boçlanmaya çıkıyorlar ya..çıktıklarında libor + 3 libor artı 5 le borçlandı falan deniyor ya..burada libor denilen önemli merkez bankalarının ortalaması alınıyor yanii ortalama %1 1,5 arası geziyor..libor+ sı bu oluyor..yanii ecb fed boe falan faiz arttırıyor ya.. onlar artırdıkça bu libor da yukarı gidecek..libor +5 le bu ülkeye borç veren adam ülke batarsa diye birde kasko yaptıyıor bu kasko işte o cds ...mesela bizim cds 560 sa ...adam yatırdıgı paranın %5,60 ının sigortaya yatıracak..demektir...o zaman niye bizim tahilimizi alsın..yok sigortalmazsa üke de batarsa ana parada gidecek..o yüzden cds düşmeden ülkenin borçlanma kabileti yukselmez..cds düşerse borç bulabiliriz ..bu cds le kurnaz ve tefeci kurumlar risk alarak.. çok yuksek faizle borç vermeye başlıyor...anlık olarak borsaya veya dövize vs etkisi az olabilir ama makro dengeler açısından bakarsan battıgımızın resmidir...
Yer İmleri