Originally Posted by
Emirhan06
Hocam bu tür hareketleri yorumlamak çok zor. Bana bilanço , gelir tablosu yada bir iþ haberini yorumla derseniz bunu yapmak kolay çünkü sonuçta hepsi rakam ve hesaplama iþi. Bunlara kolay yorum yapýlýr.
Ama bana 1 ay önce bu hisse 36 liraya kadar neden yükseldi , oradan 2-3 hafta içinde 24 liraya neden düþtü ve þimdi son 1 haftada neden tekrar 33 liraya yükseldi diye sorarsanýz bunu bilmek inanýn çok zor.
Hadi düþüþün bir açýklamasý var diyelim. Kötü bilançoyu önden haber aldýlar 36 liradan 26 liraya düþürdüler , sonra orada kötü bilanço geldi ve onun da gazý ile 24 liraya düþtü diyelim. O zaman neden þimdi tekrar 33 liraya çýktý ? Hatta belki haftaya eski zirveyi aþýp 42-43 liralarý deneyecek. Sonuçta yeni bilanço gelmedi hala daha son zarar açýklayan bilanço var ortada.
Demek ki düþüþün tek sebebi bilanço deðilmiþ. Öyle olsa 6 iþ günü ard arda toplamda %30 civarý yükselmezdik.
Ama ben bunu 10 gün önce de yazdým. Bilançoda sadece net kar kötü dedim. Diðer tüm rakamlar güzel. Þirket enflasyonun ve döviz artýþýnýn çok üstünde büyüyor.
Bu sene sonu 1.2 milyar TL'nin üzerinde bir EFK olacak. Bir þirketin ölüsü bile en az 5-6 EFK eder. Hatta büyüyen bir þirkette bu çarpan 10'a kadar yükselir. Bizde ise geçen hafta 2'lere kadar düþmüþtü. Þimdi de 2,7 civarý.
Yani F/K oranýmýz çok düþük deðil ama FD/ FAVÖK çok düþük , PD/DD çok düþük.
Ki ortada daha Paynet satýþý yok. Paynet satýlýrsa tüm düþük dediðim rasyolar daha da düþecek ve o zaman düþük deðil dediðim F/K oraný da yerlerde sürünecek.
Þimdi o kötü çeyreklik net kardan sonra hisse tekrar yükseliþ hareketi yapýyorsa bunun elle tutulur tek gerekçesi olur o da paynat satýþýnda sanýrým sona yaklaþýldý. Ve bunu haber alanlar buradan pozisyon açýyorlar. Çünkü Paynet satýldýðýnda tüm bilanço dengeleri ve rasyolar deðiþecek ve bu fiyata bedava kalacaðýz.
Paynet 1,5-2 milyar TL aralýðýnda bir bedel ile satýlýrsa benim öngörüm hiþssenin satýþ haberinden sonraki en geç 4-6 ay içinde 80 liralarý bulacaðý.
Satýþ fiyatý daha fazla olursa , yada çok stratejik bir alýcý ile Paynette ortak olunursa ve Paynet 2 milyar liranýn üzerinde bir bedel üzerinden kýsmi satýþ yapýlarak satýlýrsa , bu durumda hisse fiyatý 80 liranýn da üzerine çýkabilir.
Bunu yaklaþýk 1,5 yýldýr yazýyorum. Arenanýn tek sorunu yüksek krediye ve faize baðlý yüksek finansal gider. Bunun dýþýnda þirket operasyonel olarak piyasanýn çok üstünde bir reel büyüme içinde.
Satýþlar güzel , karlýlýklar artýyor , EFK süper ama net kar düþük. Bunun da neden yüksek finansal gider. Yani tabiri caiz ise þirket bal yapmayan arý gibi. Çok çalýþýyor ama ortada net kar yok yada çok az. Bu seneyi 32-33 milyar TL ciro ile kapatacaðýz ama net kar muhtemelen 150 milyon TL civarý olacak. Yani net kar marjý % 0,5 bile deðil. Þirket çok çalýþýp çok mal satýyor ama kazandýðýný gidip bankaya veriyor. Resmen faize çalýþýyoruz.
Bu kýsýr döngünün ortadan kalkmasý için , þirkete taze para giriþi olmasý lazým. Ya sermaye ertýþý ile yada iþtirak satýþý ile. Arenanýn öz sermayesi 45 milyon USD civarý. Aylýk cirosu ise 110 milyon USD civarý. Yani siz 45 milyon ile 110 milyonluk iþ çevirmeye çalýþýrsanýz otomatik olarak kalan 65 milyon dolarý bir yerden bulmanýz lazým.
Hatta biraz alacaklarýnýz gecikse yada alamaz hale gelseniz en az 75-80 milyon USD civarý dýþ kaynak kullanmak zorunda kalýrsýnýz. Þu anda arenanýn kýsa ve uzun vade borcu da zaten yaklaþýk olarak 100 milyon USD. Bunun bir kýsmý Brighstarýn alýrken kullandýðý miktar.
Yani Arenanýn iþletme sermayesi açýðýný kapamasý için þirkete 60-70 milyon USD civarýnda taze para giriþi olmasý lazým. Paynetin de zaten yaklaþýk bu miktarlara satýlabileceðini öngörüyoruz. Yani Paynet satýlýrsa arena ya hemen hemen tüm banka borçlarýný kapatabilir yada çok minimum seviyeye çekebilir.Zaten kredisiz yürüyen þirket yok. Ama arenanýn en fazla 700-800 milyon lira gibi bir banka kredisi ile yürümesi lazým.
Banka kredisi 700-800 milyon lira seviyesine düþürülürse , o zaman hisse baþý 7-8 liralýk karlar yakalanabilir. Bu durumda da hisse fiyatýnýn ölü hali bile 80 lira olur. Hatta büyüme potansiyeline bakýlýp 15-20 F/K üzerinden bile fiyatlanabilir. Bu durumda da fiyat 100-120 liralara kadar çýkar.
O yüzden Paynetin satýþý aþýrý önemli bir olay . Bu olursa hisse 80-120 lira arasýna gider , bu olmazsa o zaman tahtacý bey nereye götürmek isterse oraya götürür aþaðýya veya yukarýya.
Dün çok güzel yerden kapattýk. 6 iþ günü üst üste arttýk. Ve bunun 2 günü tavan , 1 günü de %8 primle oldu. Bu durumda pazartesi muhtemelen 34-35 arasýnda bayaðý hacimli bir gün olabilir. Eðer pazartesi günü 3 milyon lot civarý bir hacimle 34 üstünde kapatabilirsek , o zaman 35,90'daki zirveyi aþýp 42-43 liralar görülebilir 1-2 hafta içinde.
Ama dediðim gibi Paynet satýlýrsa ana hedefler min. 80 maksimum 120 liradýr benim için.
Yer Ýmleri