ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et
Sevgili keko,
Hayırlı uğurlu olsun, bol kazançlar dilerim. Bir kaç mesajında benim yorumumdan bahsetmişsin ve kararında etkili olduğunu belirtmişsin. Bu vesileyle bir açıklama yapmam gerekiyor, yanlış anlaşılma olmasın.
Şöyle ki; evet bir emtia rallisi olursa ve demir çelik fiyatları yukarı giderse bu durumdan ereğli pozitif etkilenir, kocaer ise ereğli kadar pozitif etkilenmez ve hatta kar marjlarında düşüşler görebiliriz. Bu kısmı doğru okumuşsun. Ancak, ben böyle bir ralliye mevcut koşulları göz önüne aldığımda ihtimal vermiyorum. Pandemi sebebiyle yaşanan saçma sapan durumun getirdiği bir sonucu, analiz yaparken marjinal bir durum olarak görüp analizin dışında tutmak gerekir. İstatistik derslerinde ben böyle öğrendim. Kaldı ki, fed faiz indirimleri olsa bile (ben 2025 ten önce ihtimal vermiyorum) yine emtia rallisini tetikleyici şartlar oluşmuyor. Sadece sınırlı bir yükseliş olabilir, enflasyonu tetikleyici yükselişler olmayacaktır diye düşünüyorum. Tarihten ders çıkaran oyuncular, bu duruma sebebiyet vermek istemeyecekler, aç gözlüler çıksa da ticarette söz sahibi ekonomiler bunun önünü alacaktır. Ayrıca, rusya, israil ve suriye savaşlarının 2025 yılında sona ereceğini düşünüyorum, bu pozitif olgular da gerçekleşirse dünyaya normalleşme hakim olacak ve ekonomiler (biz de dahil) daha öngörülebilir hareket edecektir. Bu durumların hepsi kriz durumlarında ralli yapan emtia fiyatlarına neşter vuracaktır.
Eğer bu beklentilerim gerçekleşirse ereğli sınırlı bir kar marjı ve kar rakamı ile bilançolar (çeyreklik bazda 3-5 milyar arası) gönderir. Bu rakamlar ereğliye endeksten ayrıştıracak primi (alfa diyoruz buna) yaptırmaz. Ama burası borsa, bir cengaver çıkar yürü ya kullarım der, herkes peşine takılır. Orasını bilemem, ben temelciyim, gerisi beni ilgilendirmez.
Kocaer ise bu durumda kar marjını korur veya sınırlı düşüş yaşar, ama dakka başı attıkları kaplardan yola çıkacak olursak, ciro artışı kuvvetli olur. Fiyatın pompalanarak bu seviyelere geldiğini düşünecek olursak da, kocaerin de alfa yaratması pek mümkün görünmüyor 2025 yılında.
Eğer demir çelik sektöründe yatırımcı olunmak isteniyorsa ve bu iki şirket karşılaştırılacaksa (ben karşılaştırmaktan yana değilim, sen örnek verdiğin için karşılaştırdım), o vakit sanki alfa yaratamama oranları eşit gibi, belki bir tık kocaer önde olabilir ama bu kayda değer bir ön alma değil.
Dersen ki; ben 2025 ile değil daha uzun vade ile ilgileniyorum, o zaman yaptığın hareket yanlıştır. Çok net. Kocaer daha bebek ama babası çok hırslı namussuz, napolyon gibi. Bu hırslarından arınır ve işine odaklanırsa, bu bebek bilim adamı olur.
Sevgiler, saygılar. Bol kazançlar.
Belki de ileride 1 Eregli ile 2 Kcaer almayı hedef yapmış sn. Keko, yoksa kolay kolay satmazdı Kcaer'i, zamanla beli olur, benim tercihim Kcaer2026, temettüyü de koydum, varsın gitmesin.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.!!!
..............Eğer demir çelik sektöründe yatırımcı olunmak isteniyorsa ve bu iki şirket karşılaştırılacaksa (ben karşılaştırmaktan yana değilim, sen örnek verdiğin için karşılaştırdım), o vakit sanki alfa yaratamama oranları eşit gibi, belki bir tık kocaer önde olabilir ama bu kayda değer bir ön alma değil................
ben kısa vadede ereğli diyorum...iki yıldır yerinde sayması onu ucuz kılıyor....ekonomilerin canlanma ihtimalinin önceden piyasa tarafından satın alınmasına neden olabilir düşüncesindeyim...orta ve uzun vadede de kocaer diyorum...özelikle enerji yatırımları bittiğinde ,jeotermal tarım yapmaya başladığında ,suudi arabistan ve amarikadaki fabrikalarını faal hale getirdiğinde kocaerden çok şey bekliyorum...yalnız kocaer bu yatırımları yaparken acaba bedelli yapabilir mi ?? yaparsa bunu yatırımcı nasıl karşılar ?? geçmişte sasa ve hektaşın olumlu karşıladığı gibi olumlu mu ?? yoksa diğer şirketlerin bedellisi gibi olumsuz mu ? karşılar bilemiyorum...
bu yüzden de ilk etapta kısa vadede ucuzluğunun da avantajını kullanarak ereğlide bir süreyi geçirmek istiyorum...ha ereğli de çok kaliteli ve temetü vermeye istekli bir şirkettir..oda emeklilik hissesidir ..uzun da kalınabilir...ama dediğim gibi biraz da tradeyi de düşünerek orada biraz kazanıp ardından tekrardan kocaere gelmek istiyorum...çok emek verdim...meyvelerini de yemek istiyorum...bakalım nasibimizde neler olacak ??
ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et
evdeki hesap ereğilide kazanıp ardından tekrardan lot miktarını artırmış olarak kocaerde yer almaktır...tabi megmt de çok yakın takibimde ve beğendiğim bir hisse...bakalım hesabımız çarşıdaki hesaba uyacak mı ?? bu üç hissede zaman zaman trade yaparak gidip gelmek istiyorum...hangisinde kalıcı olarak kalırsam yine de bir sıkıntı oluşturmayacağına inanıyorum...zarımızı attık bakalım hansinde ne kadar kalmak nasip olacak ?? kazanabilecek miyiz ?? bilemiyorum...buna piyasa karar verecek...
ben tüm arkadaşlara başarılar diliyorum...
Kcaer bu dönem çok güçsüz bir görüntü veriyor ya da bilinçli olarak baskılanıyor, maliyeti iyi olanlar karlarını cebe koyup başka tahtalara gittiler, 57-69 arası alanlar ise kıvranıp duruyor maalesef, aslında temettü emekliliği merakın varsa Eregl daha mantıklı, bu dönem iyi duruyor, şimdi bile avantajlı duruma geçmişsin, şahsen gençlere şans vermek istiyorumonun için gençlik çağına ayak basmak üzere olan Kcaer diyorum ve eylül gibi daha iyi yerlerde olacağını düşünüyorum.
Sana da yeni hisselerde bol kazançlar.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.!!!
Yorumunun bu kısmına katılmıyorum. Bir şirket temel olarak değerlendirildiğinde ucuz veya pahalı olabilir. 2 yıldır fiyat yerinde saydığı için ucuz kaldı denemez. Bizim milletin yatırım anlayışı maalesef bu ciddi yanlışa düşmesine sebep olur. Eğer bir şirket temel analizde yerinde sayıyorsa fiyat olarak da yerinde saymaya mahkumdur. Gerçek budur.
Ama bu piyasalar her türlü spekülasyona maruz olduğu için yukarıdaki yaklaşım pek çok kez hayat bulur. Bu da bir gerçek. Normal şartlarda bilanço ve beklentiler gerçek fiyatı ortaya koyar. Bazen de teknik tepki hareketleri!!!
Bana göre ereğli temel olarak yol almış değil. Veriler temel olarak bir gelişmeyi göstermiyor veya ön görmüyor. Gelecek olan çeyreklik rakamlarında çok da kayda değer olmayan bir gelişme gösteriyor sadece. Temel baktığımızda fiyatın dipten %40 yukarı hareketini gelecek bilanço ile açıklayamayacağız. Bilanço gelince bu durumu herkes görecek.
Ancak, teknik olarak bir tepki mevcut. Bunu da yabana atamayız, ciddi bir prim yaptı. Eğer gelecek olan bilanço da temel olarak bu tepkiyi desteklerse, fiyat daha da yukarılara gidebilir. Ben bu desteğin olmayacağını düşünüyorum. İnşallah yanılırım da ereğli yatırımcısı daha da çok kazanır.
Eğer bu tepki bir ayı tuzağı ise, o zaman çok ciddi hayal kırıklıkları olur. Bu ihtimali de yabana atmamak gerekir. O sebeple sevgili Cemal'in uyarılarını dikkatle takip etmek gerekir.
Bütün bu çıkarımları yapabilmek için globalde ve lokalde demir çelik piyasasını takip etmek gerekir. Veri içermeyen duygusal yaklaşımlarla ancak temenni edebiliriz, gerçekçi bir analiz yapamayız. Hayaller kurmak para kazandırmaz, piyasa öyle acımasızdır ki bir anda nakavt eder adamı, yerinden kalkamazsın.
Temkinli olmakta fayda var.
Kocaerin ise en büyük problemi maalesef ki patronu. Aylar önce bu konuda defalarca uyardım ve pek çok arkadaşım bana kızdı. Bugün ne kadar haklı çıktığımı ise bana kızan herkes görüyor. O zaman da temkinli olmakta fayda var demiştim, bugün de aynısını ereğli için söylüyorum. Sonra üzülmeyin.
Bütün bu yazdıklarım kısa vadeli oyuncuları ilgilendiriyor elbette. Uzun vadeli yatırımcı için iki şirket te pırlanta. Ama defektlerini bertaraf ettikleri takdirde. Bu uzun vade ise gerçekten uzun vade, öyle 2-3 sene değil. En az 5 yıldan ve hatta 10 yıldan bahsediyorum. Ama şunu da çok iyi biliyorum; bu cümleleri okuyan "10 seneye kim öle kim kala" diyor, işte ben oradayım tam olarak. Yatırımcıyım, oyuncu değil. 20 sene bir hissede kalabilen kaç tane insan evladı tanıyorsunuz???
Sevgiler, saygılar. Bol kazançlar.
Yer İmleri