Originally Posted by
TINGIL
Birinci serbest döviz fonları ile ilgili anlamadığım birşey var. Ters repo da işlem goren sabit getirili serbest döviz fonu örneğin. USD ve TL ile aynı fonu alabiliyoruz. USD ile alınan da sorun yok, USD olarak her gün 0,007 gibi yükseliyor, para piyasası fonu gibi, vadeli döviz gibi. Ancak TL ile alınan daha çok yükseliyor, 0.04 gibi. USD ile alınan aylık 0.22, TL olan 0.88 getiride. İkisi de ayni fon, TL ile getirisi çok daha yüksek, kur yükseldikce TL ile olanın getirisi daha çok artıyor. Hem dövize karşı korunmuş hem de daha yüksek oranda getirisi olmuyor mu? Neden USD ile alalım bu fonu mesela. Portföy yöneticisi ile konuştum, bu fon USD ile alım yapmayı düşünenler için uygundur diyor. USD try düşerse TL ile alan ekşi yazar diyor. Ancak USD try yükseldiği durum önemli benim için. Örneğin 0.88 lik yükseliş 0.22 ye göre kur farkının çok üzerinde. 50.000 USD * 0.22=110 USD aylık ancak 940.000*0.88=8272 TL aylık getiri ve USD arttığında döviz fonu sahibi olarak kur artışına korunmuş oluyoruz. Tek risk TL nin değer kazanması. Şimdi birinin çıkıp lakin öyle değildir demesini bekliyorum.
Yer İmleri