-
Irlandali roman ve oyun yazari George Bernard Shaw'un dogum yildonumu (26 Temmuz 1856)
"Insanlar savasta ulkeleri icin kahramanca olurlerken, onlarin, budalalarin gaflarina, kapitalistlerin hirslarina, fatihlerin tutkularina, demagoglarin secim amaclarina, vatanseverlerin ikiyuzlulugune kurban edildiklerini ve savasin, sehvet duskunlerine, yalancilara, kincilere, kana susamislara kendi iclerindeki mahpushanelerin kapilarini acip unlu ve guclu olabilecekleri tahtlara oturmalarini sagladigi icin savaslari istediklerini, olulerin sevgililerine ve eslerine, babalarina ve analarina anlatmak kolay degil o sirada. Ama bu durum cekinmeden aciklanmazsa, gercek yasamda oldugu gibi, sahnede de ideallerin maskesi altinda gizlenmeyi surdurur onlar."

"When men are heroically dying for their country, it is not the time to show their lovers and wives and fathers and mothers how they are being sacrificed to the blunders of boobies, the cupidity of capitalists, the ambition of conquerors, the electioneering of demagogues, the Pharisaism of patriots, the lusts and lies and rancors and bloodthirsts that love war because it opens their prison doors, and sets them in the thrones of power and popularity. For unless these things are mercilessly exposed they will hide under the mantle of the ideals on the stage just as they do in real life."

"Mantikli bir insan kendini dunyaya uydurur.Mantiksiz bir insan ise, dunyayi kendine uydurma konusunda israr eder. Dolayisiyla, tum gelismeler mantiksiz insanlardan cikar."
-
Ispanyol ressam Ignacio Zuloaga y Zabaleta’nin dogum yildonumu (26 Temmuz 1870)
Castilian Landscape, 1909 (Museum of Fine Arts, Boston)

El Cristo de la Sangre, 1911 (Madrid, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía)
-
Ispanyol sair Antonio Machado Ruiz'in dogum yildonumu (26 Temmuz 1875)

Yolcu, yol senin ayak izlerindir
yol, baska bir sey sanma
yolcu yol yoktur
yol yurudukce yol olur
yol olur yuruye yuruye
bakislarini geriye cevirince de
donup bir daha basilmayacak
keci yolu gorulur
yolcu yol yoktur
yalnizca geminin kopukleri denizde.

Sevgilim, meltemdir soyleyen
firsatinin bembeyazligini...
Gozlerim seni gormeyecek;
bekliyor seni yuregim!
Ruzgar getirdi bana
adini sabah alacasinda;
dag tekrarliyor
ayak seslerinin yankisini...
bekliyor seni yuregim!
Kuytu can kulelerinde
alabildigine caliyor canlar...
bekliyor seni yuregim!
Cekic sesleri
anlatiyor tabutun kasvetini;
kuregin sesi de
mezar yerini...
bekliyor seni yuregim!
-
Analitik psikolojinin kurucusu Isvicreli psikiyatr Carl Gustav Jung'un dogum yildonumu (26 Temmuz 1875)
"Ruhun sonrasiz verimli diyarlarina giden yolu kim biliyor? Yolu basit gorunumlere bakarak ariyorsunuz, kitaplari inceliyor, her turlu fikre kulak kabartiyorsunuz. Bunun ne yarari var? Yalnizca bir yol var bu da sizin yolunuz. Yol mu ariyorsunuz? Benim yolumdan uzaklasmaniz icin uyariyorum sizi. Bu sizin icin yanlis yol da olabilir. Herkes kendi yoluna gitsin."

"Wer kennt den Weg zum ewig fruchtbaren Gefilde der Seele? Ihr sucht den Weg durch Äußeres, ihr leset Bücher und höret die Meinungen: was soll es nützen? Es gibt nur einen Weg, und das ist euer Weg. Ihr sucht den Weg? Ich warne euch vor meinem Wege. Er kann euch Irrweg sein. Ein jeder gehe seinen Weg."

"Baskalarinda bizi rahatsiz eden her sey kendimizi tanimamizi saglar. / Alles, was uns an anderen irritiert, kann uns zu einem besseren Selbstverständnis führen."

"Kendi karanliginizi bilmek, baskalarinin karanligiyla basa cikmanin en iyi yontemidir. / Die eigene Dunkelheit zu kennen, ist die beste Methode, um mit Schattenseiten anderer Menschen umzugehen."
-
Ukrayna asilli Rus ressam David Petrovitch Chterenberg’in dogum yildonumu (26 Temmuz 1881)
Nature morte avec une cafetière bleue, 1913

Nature morte avec biscuits, 1927
-
Italyan ressam Gino-Gian Mandrone’nin dogum yildonumu (26 Temmuz 1882)
Autoritratto, 1934

Motivi itici, XX secolo
-
Richard Wagner'in, Wolfram von Eschenbach'in 13. yuzyilda yazdigi epik siiri Parzival'den uyarlayip besteledigi 3 perdelik operasi Parsifal, ilk kez 26 Temmuz 1882 tarihinde Almanya Beyrut Festivali'nde sahnelendi.

"Goruyorsun oglum, zaman burada mekana donusur. / Il tempo qui, figliuolo, diventa spazio "
-
Fransiz yazar (Emile Herzog) Andre Maurois'un dogum yildonumu (26 Temmuz 1885)
"Beceriksizlik etmeyin. O kadar seviyorum ki sizi. Ama dikkat edin; cok gururluyum.Boyle birkac olaydan sonra ne kadar seversem seveyim, birakip gidebilirim sizi... Belki dogru bir sey olmaz yaptigim, ama nasilsam oyle kabul etmeli beni." Iklimler

"Be careful about this. I love you very much. But beware: I'm extremely proud. I'm extremely proud. I have it in me to leave you, even though I love you,if there are more scenes like this ... I may be in the. I may be in the wrong, but you will have to accept me as I am."
"Kentte yalniz oldugum zaman, gunlerimi muzelerde geciriyor, ya da odamda Venedik, Roma uzerine yazilmis kitaplar okuyordum. Dis dunya bana ancak basyapitlar arasindan gecerek ulasabiliyordu sanki. Odile renklerin, seslerin evrenine goturdu beni hemen."

"When I had been alone in the city, I had spent my days in museums, or I stayed in my room reading about Venice and Rome. It was as if the outside world reached me only through masterpieces. Odile immediately introduced me to the world of colors and sounds."
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri