sayın hakem, gamze yalçın yeni atandı diye biliyorum, yanılıyor da olabilirim. portföy değişikliğinde yönetimin etkisi var mı yok mu bilmiyorum ama portföy değiştiği kesin.
size katılmadığım nokta viop konusunda. ben viop için olumsuz düşünmüyorum. sonuçta elimizdeki döviz varlıkları varken dövizin düşmesine karşı viop yaparak korumaya alınmış. geçmiş yıllarda bu işlem hep kar getirdi. bu sene zarar ettirdi.
bence bu kadar büyük portföy için viop kesinlikle olmalı ama döviz varlığından fazla kısa pozisyon farklı riskler oluşmasına sebep oluyor. işte yapılan yanlış bence bu, viop yapmak değil, döviz varlığından daha fazla miktarda viop yapmak. şu an yapılan viop tutarı varlıklardan daha az bu da sigorta gibi oluyor.
Hiç beklenmedik bir şey olasa dolar 3.80 düşse sigorta devreye girecek ve eurobond varlıklarının erimesini engellecek, dolar yükselirse de bir miktar kardan feragat etmiş olacağız, 10 milyon değil 5 milyon kar edecek. bu durumu 5 milyon zarar edildi diye görmek doğru olmaz. riski azaltmak için 5 milyon daha az karı göze almaktır bu.
aynı arabanızı kasko ettirmek gibi. yılbaşında kasko yaptırıyorsunuz 1500 Tl ödüyorsunuz. aracınız kazalanmazsa bu para yanar. 1500 zarar ettim demezsiniz. ama araç kazalanırsa kasko devreye girer ve çok daha büyük bedeller ödemekten kurtulursunuz.
aracınızı kaskosuz da kullanabilirsiniz. ama 220mil değerinde portföyden bahsediyoruz, bu büyüklükte portföy için risk azaltıcı tedbirler uygulanmalı. mevcut durumda yapılmış olan dolar kısa viop pozisyonu bence bu amaca çok uygun.
İyi de ben eurobond zararını göze alarak fonun genel bileşimini bilerek yatırım yapan ve o riski zaten göze almış bir küçük yatırımcıyım.Bu vıopdaki anlamsız ve ölçüsüz zararı neden hoşgöreyim.Gelecek yıl buna benzer bir öngörüsüzlük yapmayacakları nerden belli.Eurobond konusunu daha önce tartıştık eurobondda zarar olmaz sadece az kar olur.Ben ona yüzlerce kez razıyım kendi adıma.Bana kalsa sigorta falan istemem.Ama tabi ben fon yöneticisi değilim.Ha bu adamlar senden iyi bilir derseniz,bilmedikleri ortada hergün spk dan aldığımız karne adamların ne kadar öngörüsüz olduklarını ispatlıyor.Daha evvel de yazdım eurobondun risksiz getirisi ve sağlam şirketlere satacakları piyasa faizinin üstündeki para bizi ihya etmeye yeter de , ne desem boş))))
Bakin daha bugün yıl sonu dolar hedefi 5.20 ler demistim şu saat itibari ile dolar 4.9984 gördü simdi bu yukselişler isyata kâr mı yazıyor
Ne yalan soyleyeyim insanin inanasi gelmiyor günlerce bu yönetimden bu kâr durumundan konustukça şimdi dolarında bu hareketleri insani tedirgin ediyor ister istemez
Yer İmleri