Sayfa 4558/7020 İlkİlk ... 355840584458450845484556455745584559456045684608465850585558 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 36,457 - 36,464 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Italyan ressam Ubaldo Magnavacca'nin dogum yildonumu (22 Agustos 1885)

Evening Landscape, XX secolo

Senza titolo (unnamed, XX secolo

2. Cek gazeteci, yazar ve sair Jan Nepomuk Neruda’nin olum yildonumu (22 Agustos 1891)

“Hic kimse yeni fikirler olmadan edebiyata girme hakkina sahip degildir. / No one has the right to enter literature without fresh new ideas.”

“Erkekler, kendilerine en ufak bir ilgisi olmadigi halde, her kadini kiskanir.”

“Hicbir okuyucunun bir soru sormadigini biliyorum. Bir yazar, okuyucularina onun iyiligine zorlamalidir”.

“En azindan birisi kendinden bahsettiginde, biri tutkulu, iyi bilgilendirilmis ve ozeldir.”

3. Italyan ressam ve docent Alfonso Simonetti'nin olum yildonumu (22 Agustos 1892)

Ritratto di Francesco Coppola Castaldo, 1862 (Italyan ressam ve docent)

Paesaggio, 1881

4. Amerikali sair, kisa oyku yazari, elestirmen, sivil haklar savunucusu ve gazeteci (Dorothy Rothschild) Dorothy Parker'in dogum yildonumu (22 Agustos 1893)

" ‘Saate son kez bakiyorum; bir daha bakmayacagim. Yediyi on geciyor. Saat beste telefon edecegini soylemisti. ‘Saat beste seni ararim sevgilim.’ ‘Sevgilim’ sozcugunu o zaman kullanmisti sanirim. Evet, eminim o zamandi. Biliyorum, bana iki kez ‘Sevgilim’ dedi. Oburu ‘hosca kal’derken cikmisti agzindan. ‘Hosca kal sevgilim.’ Mesguldu, is yerinde fazla konusamazdi, fakat bana iki kez ‘Sevgilim’dedi. Benim onu telefonla aramami uygunsuz bulmus olamaz. Biliyorum, onlara telefon edip duramazsiniz, bundan hoslanmazlar. Boyle yaptiginizda onlari dusundugunuzu ve yanlarinda olmak istediginizi anlarlar, bu da onlarin sizden nefret etmelerine neden olur. Fakat uc gundur konusmamistim onunla, tam uc gundur. Aradigimda tek yaptigim hatirini sormakti. Herhangi birinin yapabilecegi bir seydi bu. Aramami uygunsuz bulmus olamaz. Onu rahatsiz ettigimi dusunmus olamaz. ‘Hayir, etmiyorsun tabii,’ dedi, sonra da beni arayacagini soyledi. Bunu soylemek zorunda degildi. Beni aramasini istemedim ki ondan; dogru bu, istemedim, eminim istemedim. Beni arayacagini soyledigi halde aramaz olur mu hic? Bunu dusunemem. Bunu yapmasina izin verme Tanrim, lutfen izin verme!

‘Saat beste seni ararim sevgilim.’ ‘Hosca kal sevgilim.’ Mesguldu, acelesi vardi, cevresi kalabalikti, fakat iki kez ‘Sevgilim’ dedi bana. Benim bu, benim; onu bir daha hic gormesem bile benim. Fakat yetmez bu; onu tekrar gormezsem hicbir sey yetmez. Tanrim, ne olur onu tekrar goreyim, lutfen. O denli ozluyorum ki onu! Tanrim, iyi bir insan olacagim. Onu tekrar gormemi saglarsan daha iyi olmaya calisacagim, soz, bana telefon etmesini saglarsan; n' olur, simdi arasin beni."

" ‘This is the last time I'll look at the clock. I will not look at it again. It's ten minutes past seven. He said he would telephone at five o'clock. ‘I'll call you at five, darling.’ I think that's where he said ‘darling.’ I'm almost sure he said it there. I know he called me ‘darling’ twice, and the other time was when he said good-by. ‘Good-by, darling.’ He was busy, and he can't say much in the office, but he called me ‘darling’ twice. He couldn't have minded my calling him up. I know you shouldn't keep telephoning them--I know they don't like that. When you do that they know you are thinking about them and wanting them, and that makes them hate you. But I hadn't talked to him in three days-not in three days. And all I did was ask him how he was; it was just the way anybody might have called him up. He couldn't have minded that. He couldn't have thought I was bothering him. "No, of course you're not," he said. And he said he'd telephone me. He didn't have to say that. I didn't ask him to, truly I didn't. I'm sure I didn't. I don't think he would say he'd telephone me, and then just never do it. Please don't let him do that, God. Please don't.

‘I'll call you at five, darling.’ ‘Good-by, darling.,' He was busy, and he was in a hurry, and there were people around him, but he called me ‘darling’ twice. That's mine, that's mine. I have that, even if I never see him again. Oh, but that's so little. That isn't enough. Nothing's enough, if I never see him again. Please let me see him again, God. Please, I want him so much. I want him so much. I'll be good, God. I will try to be better, I will, If you will let me see him again. If You will let him telephone me. Oh, let him telephone me now."

"Bana o ses tonuyla bakma. / No me mires en ese tono de voz."

5. Yildiz hos bir nafaka verecek,
    Neyim ben ki sececek?
    Ah, gunah cikartan bir ruh mu olacak,
    Kucuk tokali ayakkabilar mi ancak?

Bir alyans mi dilemeli
    Isiltili ve zarif ve degirmi,
    Ya da rica mi etsem ortusunu gondermeni
    Yeni bellenmis bir hoyugun?

Zarif isilti, altin mi
    Istesem yoksa yuzen gemiler mi,
    Yoksa her daim lanet mi okusam
    Bir cift yalanci dudaga?

Ister salin alcakta istersen yuksekte,
    Ister son istersen yan sicacik;
    Tek dilegimi soylemeye cesaretim yok-
    Onu bana bagislamandan korkarim.

6. Alman aktris, sinema yonetmeni ve yapimcisi (Berta Helene Amalie) Leni Riefenstahl'in dogum yildonumu (22 Agustos 1902)

7. Amerikali kisa oyku yazari Kate Chopin'in olum yildonumu (22 Agustos 1904)

"Anac kadinlar; onlar cocuklarini putlastiran, kocalarina tapinan ve kendilerini birey olarak bir kenara koyup yardimci melekler gibi kanatlar cikarmayi kutsal bir ayricalik sayan kadinlardi."

"The mother women, they were women who idolized their children, worshiped their husbands, and esteemed it a holy privilege to efface themselves as individuals and grow wings as ministering angels."

8. Fransiz humanist fotograf sanatcisi ve ilk 35mm'lik filmleri kullanan Henri Cartier-Bresson'in dogum yildonumu (22 Agustos 1908)

Sayfa 4558/7020 İlkİlk ... 355840584458450845484556455745584559456045684608465850585558 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •