-
Italyan erken Barok donemi ressami Cristofano Allori’nin dogum yil donumu (17 Ekim 1577)
Ospitalità di San Giuliano (The Hospitality of St. Julian, c. 1615)
-
Fransiz yazar Jacques Cazotte’nin dogum yil donumu (17 Ekim 1719)
“Erkek biraz camurdan, biraz da sudan olusmustur. Nicin kadin da ciy damlalarindan, dunyevi buharla isik huzmelerinden ve SIKISTIRILMIS bir gokkusaginin kalintilarindan olusmus olmasin?”

“Man was made of a little mud and water. Could not a woman be made of dew, earthen mists and beams of light, condensed remnants of a rainbow?”
-
Romantik donemin Polonyali bestecisi ve piyanisti Frédéric Chopin’in olum yil donumu (17 Ekim 1849)

“Sadelik sonuncusudur. Biri cok sayida nota ve daha fazla not caldiktan sonra sanatin taclandiran odulu olarak ortaya cikan sadeliktir.”
-
20. yuzyil Amerikan tiyatrosunda oyun, deneme ve drama yazari, elestirmen Arthur Miller’in dogum yil donumu (17 Ekim 1915)
“Okulda alti yedi yil gecirdim; tek, icimde bir heves uyansin diye. Acentelerde katiplik, seyyar saticilik, nasil olursa olsun bir is bence iyi idi. Oysa oyle yasamak, yasamak degilmis. Sicak yaz sabahlari yer alti trenlerine tikilmak, omrun oldugu kadar senet kaydetmek, telefona cevap vermek ya da alip satmak. Acik havaya cikip gomlegini atarak oturmak dururken yilin elli haftasini, iki haftalik tatil ugruna, iskence ile gecirmek. Yanindaki arkadaslarinin bir ustune gecmekten baska bir sey dusunmemek: Iste, gelecegini guvence altina almak boyle yapmakla oluyor.” Saticinin Olumu (1949 yili Pulitzer Drama Odulu ve En Iyi Oyun Tony Odulu)

“Well, I spent six or seven years after high school trying to work myself up. Shipping clerk, salesman, business of one kind or another. And it's a measly manner of existence. To get on that subway on the hot mornings in summer. To devote your whole life to keeping stock, or making phone calls, or selling or buying. To suffer fifty weeks of the year for the sake of a two-week vacation, when all you really desire is to be outdoors, with your shirt off. And always to have to get ahead of the next fella. And still — that's how you build a future.” (1949 Pulitzer Prize for Drama and Tony Award for Best Play)
-
The Great American Love Goddess ve Gilda lakapli Amerikali aktris Rita Hayworth’in dogum yil donumu (17 Ekim 1918)

-
Frank Capra’nin yonettigi, James Stewart, Jean Arthur ve Claude Rains’in oynadigi komedi-drama Mr. Smith Goes to Washington (Mr. Smith Washington'a Gidiyor) filmi promiyerini 17 Ekim 1939 tarihinde Washington’da yapti.

-
Jules Verne’nin ayni adli romanindan uyarlanan, Michael Anderson’in yonettigi, David Niven, Cantinflas ve Shirley MacLaine’in oynadigi Around the World in 80 Days (80 Gunde Devrialem), 17 Ekim 1956 tarihinde vizyona girdi.

-
Albert Camus, “Insan vicdaninin sorularini akilli bir agirbaslilikla aydinlattigi, onemli ebedi uretimlerinden dolayi” 17 Ekim 1957 tarihinde Nobel Edebiyat Odulunu kazandi.
“Bu sayede kendimi gercekten oldugum kisiye indirgedim; sinirlarim, borclari ve zor inanclarıma. Bana verdiginiz onurun comertligi karsisinda konusabilmek acisindan kendimi simdi daha ozgur addediyorum. Bu odulu, benimle es zamanli olarak ayni kavgayi surduren, herhangi bir ayricalik taninmamis hatta aksine aci cekmiş ve zulum gormus tum insanlara hurmetlerimi gostermek icin aldigimi soylerken de yine bu ozgurlugu hissediyorum. Size kalbimin en derinliklerinden tesekkur ediyorum ve sukranlarimin en sahsi ifadesi olarak, butun gercek sanatcilarin her gun kendi kendilerine sessizlik icinde tekrar ettikleri, o kadim sadakat sozunu veriyorum.”

“Thus reduced to what I really am, to my limits and debts as well as to my difficult creed, I feel freer, in concluding, to comment upon the extent and the generosity of the honour you have just bestowed upon me, freer also to tell you that I would receive it as an homage rendered to all those who, sharing in the same fight, have not received any privilege, but have on the contrary known misery and persecution. It remains for me to thank you from the bottom of my heart and to make before you publicly, as a personal sign of my gratitude, the same and ancient promise of faithfulness which every true artist repeats to himself in silence every day.”
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri