Madem bu kadar yazmışsınız ben de ufaktan görüşlerimi dile getireyim. Ben IPB ve onun yöneticilerine güveniyorum. Her fon-Her yöntem bazı dönemlerde endeksten ayrışır ve negatif getirileri olur. Önemli olan bu dönemin bir kaç yıldan fazla uzun olmaması. Buffett bile bazı yıllarda endeksin altında getiri elde ediyorken her gün-her gün sadece IPB de değil diğer fonlarda da endeks ile karşılaştırma yapmak abes ile iştigaldir.
Endeks ile karşılaştırma 3-5 yıllık dönemlerde ve hatta daha fazlası dönemlerde yapılır. Her gün ve her hafta sürekli endeksi yenen bir yöntem henüz icat edilmedi ama uzun vadede endeksi yenmek hem akıllıca yapılan değer yatırımıyla hem de vadeli piyasada hedge mekanizması kullanılarak yapılan trend takibi yöntemler ile yenmek mümkün. Bunları da ancak 5-10 yıllık geçmiş performanslarla bakıp öğrenebiliriz 5-6 ay performansa bakarak değil.
Tufan beyin en büyük şansızlığı serra hanımın yayınına fon performansının zirvesinde çıkmış olmasından başka bir şey değil. serra hanım iyi hoş ve fon piyasası için de katkıları muazzam ama nedense hep fonları performanslarının zirvesinde tanıtım yapıyor ya da öyle denk geliyor diyelim. Sene başında da mac ve tkf için şampiyon diye başlıklar atarken burada uyarmaya çalışmıştım.
------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer İmleri