Originally Posted by
Emirhan06
HSBC yine şapkadan tavşan çıkardı. Son 10-11 iş gününde 5. kez alım yaptı.
İlk 4 alımı ikişer üçere gün arayla yapmıştı ama bu sefer ilk defa 2 gün üst üste alım yaptı.
Gerçi ilk 3 alımını 200-250 bin arası yapmıştı sanki bu sefer dün alamadığı 100 bini bugün aldı. Çünkü 4. alışı olan dün 100 bin civarı aldı. Bugün de 100 bin civarı aldı. Yani normalde aldığı zaman 200-250 bin arası alıyordu ama sanki ya dün 200 bin alamadığı için bugün tamamladı yada taktik değiştirdi bundan sonra her gün alacak ve 100 bin alacak.
Bugün her zamankinden farklı aldı zaten. İlk 4 alışını saat 11-11:30 arası başlayıp seans kapanana kadar dengeli alıyordu. Biraz aktifden biraz pasifden akşama kadar dengeli bir alım yapıyordu. Dün çoğunlukla pasiften aldı. Ama bugün hem çok geç başladı alıma , yani seansın bitimine 15-20 dakika kala başladı , hem de çoğunlukla aktifden çizerek alım yaptı.
Sanki 13 altına düşsün istemiyor HSBC. 13 altında alıcıyım mesajı veriyor gibi. Aslında kapanışta da 13'ün üstüne atmıştı ama İş yatırım ve Ak yatırım el ele hisseyi eksi kapamaya çalıştılar karanlık odada.
Bir ara eşleşme 12.71'de idi. Sanırım HSBC yukarı çekti alımı.
Bu İş yatırımın yaptığı eğer mecburi bir satış değilse çok kötü niyetli bir satış olarak algılıyorum ben bunu. Yani son 15-20 dakikada 40 kademe yükselmiş bir hisseyi , endeksin %1.6 düştüğü gün çok güzel artı bir pozisyondan kapatacakken , neredeyse eksi kapatmak istediler. Karanlık odada 30-35 kademe aşağı vermek istediler ama olmadı. Sanki inatla teknik grafiği bozmak istediler gün için dibine yakın kapatıp. Bunu neden yaptılar anlamış değilim. Böyle bir amaç için 50-60 bin lot mal harcadılar o da işe yaramadı. Halbuki bugünü 13,10 civarından kapatabilirdik ve çok da güzel olurdu.
Endeksin bu kadar düştüğü bir gün artı kapamak yine de güzel. Daha güzel olanı ise , böyle bir günde , piyasanın yön bulamadığı , USD'ın %6-7 dalgalandığı , yatırımcının ne yapacağını bilemediği , kimsenin risk almak istemediği bir ortamda , son 2 haftada 900 bin lota yakın alım yapan bir ortağımız var.
HSBC'nin böyle bir ortamda 13 lira ortalama ile 900 bin lota yakın alması , ki muhtemelen daha da devam edecek , bu yatırımcının şirketin 2022 ve 2023 performansına ne kadar güvendiğinin göstergesidir.
Burada çok yazdım çizdim , 2021 kayıp sene ama 2022 ve 2023 muhteşem geçecek diye. Bunu anlayanlar da pozisyon alıyor ama maalesef birileri de ileride kafalarını taşlara vuracak hareketler yapıp kutruğuna kadar geldikleri süreçte hisseyi satıp trenden iniyor.
Bu hisse satılacaksa bu sene başı bölünmeden önce 60 liradan satılacaktı ve sene sonuna doğru 9-10 liradan alınacaktı. Benim de planım buydu. Perea aldığı için bu planımı erkene aldım ve 3-4 ay önce 9-10 lira arasından maliyetlendim.
İyi ki de öyle olmuş çünkü USD fırlayınca endeks fırladı hisse 13 liralara geldi , şimdi de sürpriz alıcılar çıkıyor bir daha o seviyelere gelmesi imkansız gibi. Bu saatden sonra artık 2022 beklentisi fiyatlanacak.
2021 son çeyrek net karının çok iyi olacağını sanmıyorum USD artışı nedeniyle. Malum muhasebeyi USD tuttuğumuz için , doların çok yükseldiği çeyreklerde yüksek vergi nedeniyle düşük kar açıklıyoruz ( bakınız 2021 1. ve 2. çeyrek karları ). Buna karşılık doların durağan gittiği çeyreklerde ise çok iyi net kar açıklıyoruz ( bakınız 2021 3. çeyrek karı ).
4. çeyrekte de kur çok arttı. Çeyreğe 8.9 liradan başladık. Muhtemelen 13 liranın üstünde bir yerde kapatacak. Bu kadar fark olunca 4. çeyrekte nasıl bir kar açıklanır kestirmek zor.
Arena kendi işlerinden dolayı çok kar edemeyebilir hu kur farkı yüzünden ama belki Paynet ve Brightstar tarafı biraz dengeler net karı. Çünkü bunlar muhasebeyi TL tutuyor. Ama belli de olmaz belki fena da bir kar gelmeyebilir son çeyrek.
Net kar çok iyi gelmese bile ciro , brüt kar , EFK rekor kırabilir. Öz sermaye de rekor bir artış ile 1,2 - 1,3 milyar civarına çıkacak.
2021 öyle yada böyle geçti. Zaten bu senedne çok beklentim yoktu. Mevcut fiyatımız da zaten mevcut bilançoya göre ucuz değil.
Ama borsada beklenti alınır. O yüzden 2022 ve 2023 için de bu fiyatlar çok ucuz kalacak. Çünkü kur zaten artacağı kadar arttı. Yeni açıklanan kararla kurun artık çok büyük hamle yapması da zor. %10-15 arası bir artışla bitirecektir 2022 senesini. Bu da çok dengeli ve durağan bir kur artışı olacak anlamına gelir. Yani Arena'nın en sevdiği piyasa.
Durağan bir kur ile nasıl bir net kar açıkladığını 2021 3. çeyrekte gösterdi. 1,4 milyar ciro ile 34 milyon liranın üstünde bir net kar elde ettik kurun durağan gittiği bir çeyrekte.
2022 çeyreklerinde ortalama 3 milyar TL ciro yapacağız. Hem kur çok arttığı için hem de artık Brightstar cirosu da konsolide bilançoya gireceği için. Durağan bir kurda , 1,4 milyar ciro ile 34 milyon kar ettiysek , 3 milyar lira ciroda en az 70-80 milyon lira arası bir net kar elde etmemiz çok mümkün.
Çünkü hem Brighstarın daha karlı bir şirket olması , hem oluşacak sinerjinin arenanın da kar marjlarını yukarı çekecek olması , hem de paynetin her geçen sene kar marjının artıyor olması gelecek seneki konsolide net kar marjını %2,5 seviyesine çıkarabilir.
O zaman da 3 milyar lira ciroya 70-80 milyon çeyreklik net kar mümkün. Bu da senelik 300 milyon lira civarında bir net kara işaret eder. 13-14 milyar lira senelik ciro ve 300 milyon lira net kar. Hisse başı 3 lira bir net kar en az 40-45 liralık bir hisse fiyatına işaret eder .
2022 cirosunun 13-14 milyar TL olması yüksek ihtimal . Çünkü Arenanın mevcut cirosu 650 milyon USD civarı. Brightstar ise 350 milyon USD civarı. Toplam 1 milyar USD yapar. Bu da 14 lira ortalama kur ile 14 milyar TL ciro demek.
%5 brüt kar marjı ile 700 milyon TL brüt kar , %3,5 EFK marjı ile 490 milyon EFK . Bunların olma ihtimali çok yüksek. Hayal görmüyorum bunların hepsi açıklanan marjlar zaten. Belki 300 milyon diye hesap ettiğim net karda biraz sapma olabilir. Ama o bile %2,1 net kar marjına denk gelir. Hadi %1,5 olursa desek , o zaman da 200 milyon liranın üstünde bir net kar yapar.
Bu da 2 lira hisse başı kar ve 30 liralık bir hisse fiyatına götürür bizi. Yani 2022 sonunda her şey yolunda giderse min. 30 lira maksimum 45 lira arasında bir yerde hisse fiyatımız olur.
İşte HSBC veya Perea veya alan diğer bilinçli yatırımcı bunu satın alıyor şu anda. O yüzden satanların yanlış yaptığını düşünüyorum. Zamanı ve sabrı olana 2022 senesinde ve sonrasında çok iyi para kazanır bu hisseden. Borsa ortalamasının çok üstünde bir kazanç elde eder Allah'ın izniyle.
Tabii ki son sözü piyasa söyler bazen saçma sapan fiyatlamalar oluyor borsada ama yukarıda açıkladığım ciro , brüt kar , efk ve net kar rakamlarına piyasa birşey yapamaz. İş alemi bozulmazsa o rakamlar olur ama o rakamlardan sonra hisse dediğim fiyatlara gider mi onu işte piyasa belirleyecek. Ama olmaması için sebep yok.
Sonuçta sektörün rasyo ortalamaları belli , Bu piyasada PD/DD oranı 2'den , F/K oranı 15'den aşağı çok şirket yok.
Yer İmleri