Sayfa 4967/7020 İlkİlk ... 396744674867491749574965496649674968496949775017506754675967 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 39,729 - 39,736 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Albert Einstein'in 1922'de Japonya'da bir kuryeye bahsis yerine verdigi, mutlulugu tarif eden not, 24 Ekim 2017 tarihinde Kudus'te yapilan acik artirmada 1,56 milyon dolara satildi.

(Einstein, 1922’de Imperial Hotel Tokyo'da kalirken bir Japon kurye kendisine bir mesaj getirdi. Kuryeye bahsis vermek istedi. Fakat bozuk para olmadigi ya da kurye bahsis kabul etmedigi icin bu mumkun olmadi. Kuryeyi yine de eli bos gondermek istemeyen Einstein, kendisine el yazisiyla iki adet Almanca not verdi.)

("Sansin yaver giderse belki bu notlar alelade bir bahsisten cok daha degerli olabilir. / Wenn du Glück hast, diese Notizen viel wertvoller werden als nur ein normales Trinkgeld. / Maybe if you’re lucky those notes will become much more valuable than just a regular tip.")

("Basari pesinde kosmak ve bununla beraber gelen surekli huzursuzluga karsin, sakin ve alcak gonullu bir yasanti daha fazla mutluluk getirecektir. / Bescheidenes Leben gibt mehr Glück als erfolgreiches Streben. / A calm and modest life brings more happiness than the pursuit of success combined with constant restlessness.”)

2. “Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin / Chi sa,forse non ci ameremmo tanto se le nostre anime non si vedessero da lontano. / Who knows, maybe we do not love him so much If our souls were not to be seen from a distance. / Qui sait, nous ne nous aimerions peut-être pas tant Si nos âmes ne se voyaient pas de si loin. / Quién sabe, tal vez no nos amaríamos tanto si nuestras almas no se contemplaran desde tan lejos.” Nazim Hikmet

Foto: Vittorio Piergiovanni

3. 25 Ekim Dunya Opera Gunu

4. 25 Ekim Dunya Makarna Gunu / Giornata Mondiale Della Pasta

5. Ingiliz din adami, yazar, egitimci ve diplomat (John of Salisbury) Salisburyli John’un olum yildonumu (25 Ekim 1180)

“Tiranin kafasi seytanin kafasina benzer, ruhu kafir, bolucu ve gunahkar kesisler icerir. Plutarchus’un deyisiyle tiran Tanri’nin yasasina savas ilan eden bir dinin uygulayicisidir. Sahtekar danismanlardan olusan kalbi adaletsizlik yapan bir meclis gibidir. Gozleri, kulaklari, dili ve silahsiz eli adaletsiz yargiclar, yasalar ve memurlardir. Silahli eli ise Cicero’nun eskiya dedigi asker gucunu oluşturur. Ayaklari Tanri’nin ilkelerine ve onun yasal kurumlarina karsi yasamin aksak adimlarini olusturur. Butun bunlar onlarin ustleri (din adamlari) tarafindan kolayca engellenebilir. Acikca soyluyorum, din adamlari bana gucenmesin ama onlarin da arasinda tiranlar gordugumu itiraf etmeliyim.”

“The tyrant who is its head is the likeness of the devil; its soul consists of heretical, schismatic, and sacrilegious priests, and, to use the language of Plutarch, prefects of religion who wage war on the law of the Lord; its heart of unrighteous counsellors is like a senate of iniquity; its eyes, ears, tongue, and unarmed hand are unjust judges, laws and officials; its armed hand consists of soldiers of violence whom Cicero calls brigands; its feet are those who in the humbler walks of life go against the precepts of the Lord and His lawful institutions. All these can easily be restrained by their superiors. But surely priests ought not to become indignant with me if I must confess that among them too can be found tyrants.”

6. Ingiltere'nin ve Ingiliz edebiyatinin ilk buyuk sairi Geoffrey Chaucer'in olum yildonumu (25 Ekim 1400)

Boyle yakiniyorum, cunku tek sevgilimsin,
    Baska kimseye degil, ey kesem, yalniz sana!
    Dogrusu cok uzgunum hafif oldugun icin
    Ne kadar agir olsan o kadar edip dua
    Agirligina bakmaz, kordum seni koynuma;
    Sana siginiyorum, ben, mahzun biraktigin
    N' olur agirlas, yoksa katilim sayilirsin.

Bana yardim et biraz, gorunsun artik icin,
    O kutlu sesler gelsin yeniden kulagima,
    Isisin gozlerimde rengi gibi gunesin
    Beni coktan birakan o altinlar sirayla;
    Dumeni ol kalbimin, yine gir hayatima,
    Rahatligin sultani, iyi arkadasligin,

Boyle kese gormedim, sen ne bicim kesesin,
    Keseler yardim eder, isik tutar yollara,
    Kurtarmadin da beni borclarindan su sehrin,
    Veznedarlik etmedin bana bu pis dunyada,
    Bir kesis saci kadar az para var yanimda.
    Comertligini goster, acilsin artik agzin.

Sunu

Buyuk Ingiltere'nin ulu fatihi, dinle,
    Ey Kral sectigimiz asil hur bir secimle:
    Senin olsun bu sarki, sana gonderiyorum,
    Saklamadan soyledim: budur kesemde durum;
    Haznedarina bildir, n'olur, gorsun beni de.

7. Fransiz ressam Sébastien Leclerc’in olum yildonumu (25 Ekim 1714)

Les confédérés des états de Hollande présentant un écrit à Marguerite d'Autriche, gouvernante des Pays-Bas sous Philippe II, roi d'Espagne, XVIIe siècle

Homme entre deux âges et ses deux maîtresses, XVIIIe siècle

8. Avusturyali ressam Johann Michael Rottmayr’in olum yildonumu (25 Ekim 1730)

Diana und Endymion, 1690 - 1695

Venus und Cupido in der Schmiede des Vulkan, 1695

Sayfa 4967/7020 İlkİlk ... 396744674867491749574965496649674968496949775017506754675967 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •