Originally Posted by
Emirhan06
Örneklerin birini otomotiv diğerini gıdadan vermek ne kadar mantıklı bilemedim ama madem örnekler buradan verildi buradan yürüyelim.
Elimizde 2021 1. çeyrek sonuçları var , neden 2020 4. çeyreği kullanıyorsunuz ki.
2021 1. çeyrek pınar süt karı 32,6 milyon yani hisse başı 75 kuruş civarı. Bu performans sene sonuna kadar sürerse hisse başı 3 lira kar eder , yani bugünkü fiyatlarla F/K 6,5.
Pınar süt defter değeri hisse başı 22 lira , borsa fiyatı 19 lira yani PD/DD 0,85
Ford otosan F/K oranı ilk çeyrek sonuçlarına göre 9 civarı olur ki , ilk çeyrekteki olağanüstü performansı yılın geri kalanına yayması çok zor. İlk çeyrek abartı bir kar geldi.
Ford otosan PD/DD oranı ise 9 civarı.
Yani şimdi Ford otosanın çok iyi şirket olduğunu inkar edecek değiliz ama Pınar süt ve et de 1 PD/DD oranını hak edecek kadar kötü şirketler değil.
Bugün öz sermayesi sermayesinin altına düşmüş , her sene zarar açıklayan şirketler birle 2-3 PD//DD oranına sahipken , hisse başı 2-3 lira kar eden ve etme potansiyeli olan Pınar et ve sütü 1 PD/DD oranında fiyatlayan piyasa çok net kördür. Bunu kimse ile tartışmam bile.
Evet son 3-4 sene Yaşar Holdingin tahvil borcu yüzünden , PETUN ve Pınar süte piyasa şüphe ile baktı ama o dönem bile özellikle PETUN'un performansında düşme olmadı ve geçen seneyi 95 milyon kar ile kapadı.
Pınar sütün finansal performansında bir düşüş oldu , o da tamamen son 3-4 yılda yaptığı kapasite artışı yatırımlarının getirdiği kredi borcunun faiz yükünden kaynaklandı. EFK'sı fena değilken , net kar faiz yüzünden düşük geldi son 2 sene.
Ama o yatırımlar bitti , borçların da 1 sene içinde bitmesi ön görülüyor. Dolayısıyla Pınar süt de eski güzel karlara çok yakın. 2021 ilk çeyrek de bunun ilk göstergesi idi.
10 sene öncesini örnek vermişsiniz , Pınar süt ve etin 10 sene önce öz sermayesi ne kadardı , şimdi ne kadar. Bir de buna bakın ondan sonra artmış zaten piyasa normal fiyatlamış deyin.
Ben bu şirketler son 10 yılda süper performansa göstermiş neden fiyata yansımıyor demiyorum zaten. Bugünün şartlarında çok ucuz kaldılar diyorum.
Kar eden bir şirket defter değerinde işlem görmez. En az 2 katında işlem görür. Hele hele PETUN gibi sıfır banka borcu olan , hisse başı 2-2,5 lira kar eden , iştiraklaeirinin defter değeri bile 320 milyon olan , sahip olduğu taşınmazların değeri bile 1 milyar olan bir şirket defter değerine yakın bir yerden işlem görmemeli diyorum.
Dandirik Dardanelin bilançosuna bakın , banvitin bakın , sonra bir de pınar et ve süte bakın. Farkı ve absürdlüğü görürsünüz.
Şu piyasada pınar et ve süt 40-50 lira arasında değilse , bu tamamen piyasanın yanlış fiyatlamasıdır. Bunun yanlış olduğu da anlaşılır yakında. Hiçbir yanlış sonsuza kadar sürmez.
Yer İmleri