Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
aslında temettü etf lerine yatırım yapan bir fon var türkiyede. yapı kredi nin ytd kodlu fonu. çoğu yabancı hisse fonu elindeki "dividen" olanlardan. ama içinde sadece onlar yok maalesef. bist ten hisse de var ve başka yatırım kalemleri. komisyon oranı da yüksek. temettü fonlarına yatırım yapıyor diye almıştım. ama o da bir ara epey eksi gitti ve karım eridi. ppz de kalsaydım o dönem az biraz da olsa geçecekti.
işte ben bu gibi şeyler yüzünden bu midası çok sevdim.
Konuşulandan bağımsız olarak ben de bu temettü işini çözemedim bir türlü. Sağda solda çok övülüyor bu "temettü yatırımcılığı"
Geçen aylarda bir miktar goody hissesi almıştım aldığımın ertesi günü temettü vermiş şirket (haberim bile yoktu). Verdiği temettü nakit olarak hesabıma yattı ama aynı oranda maliyetim arttı. Yani bir cepten alıp diğerine koydu. Tüm temettü dağıtımları bu şekilde oluyorsa bu işten kârımız nedir ben anlamadım? Ben temettüyü "ekstra" dağıtılan para/hisse sanıyordum ama öyle değilmiş.
Temettü de bir de vergi kesintisi oluyor . Aslında ilk etapta zarardayiz. Benim anladığım şu;
Uzun vade yatırımda alınan temettü ile yeniden lot alınıyor. Bir süre sonra hisse fiyatı arttığında cebinizden para çıkmadan koyunuz arttigindan kazanıyorsunuz (bileşik getiri)
Bende bimaş vardı 64 lira maliyetli temettü verdi sonra onla da bim hissesi aldım 61 TL ye kadar düştü hisse, sonradan 73 e kadar çıktı.
Alper hocanın bu konuda güzel bir bilgiseli var ekte...
https://twitter.com/alperunsalg/stat...916196865?s=21
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri