47 yasima geldim sunu gordum bilmem dogrumu gordum
Maasla calisanlar akademisyenler ne bilim salla basi al maasi tipler bunlar hayati boyunca hep ayni yerde kalir
Tanidigim butun zenginler ve farkindalik yaratanlar cesaret, sermaye ve sosyal olanaklarini birlestirebilenlerdi. Istediginiz kadar okulda okuyun bu bogazici yada odtu olsun farketmez. Aksam yemeginde sofraya oturdugunda karsinda varlikli ve zengin kulturlu entellektuel bir baba ve anne ile yaptigin sohbette ogrendiklerini 500 yil bogazici ekonomiye gitsen ogrenemezsin.
Ayni sey arkadas cevresi ile de alakali. Etrafinda zenginler varliklilar entellektueller varsa elbette iyi maasli islere guzel ust pozisyonlara ve evlenecek duzgun kadina ortak olunacak sirketlere firsatlar cikiyor. Garibim Siirt in koyunden gelmis 170 IQ lu cocuk bogazicine giriyor ama okumakla kaliyor. Yapabilecegi en iyi sey ABD ye kacip akademisyen olup hayati boyunca maasa talim olmaktir.
Basimdan gecenbir seyi anlatayim
98 mi 99 senesi mi ne. Boston da yasiyorum. Arkadaslar dediki Brandeis universitesinde turk gunu varmis gidelim hem baklava borek yeriz belki guzel Turk kizlari goruruz
2 saat yolculuktan sonra vardik. Bildigin zavalli bir okul musameresi yada piyesi diyeyim o kadar rezil bir gosteri iste biraz baklava borek falan. Kizlar acaip cirkin. Neyse,
yanimada bir cocuk oturuyor. Bu arada ben o zamanlar part time okuyorum part time buyuk bir sirkette muhasebe isindeyim. Yanimdaki cocugun elinde dokumanlar belgeler var kagitlar falan orada ismi yaziyor. Cocuk Turk ama soyadi bir tuhaf
Neyse muhabbet sohbet anladimki cocuk daha 19 yasinda universite 1. sinifta ama bilmedigi sey yok. Daha TR den yeni gelmis 1 sene olmus bana bir seyler ogretmeye basladi. Ben agzim acik cocugu dinliyorum benden 10 yas kucuk ama finans piyasasini borsayi NY taki trader lari falan taniyor. Sonra anladim cocuk Musevi. NY ta zaten yahudi dolu gitmis daha mayis ayindayiz hic unutmuyorum kendine goldman sachs in trade floor unda staj ayarlamis. Ulan ben oraya pizza delivery icin gitsem beni almazlar. Nasil bu isi ayarladin dedim? Cok akrabam var orada dedi. Bunu soyleyen cocuga bakiyorum 1.85 boyunda filinta gibi giyinmis TR ye ayda bir ailesini gormeye gittigini soyledi cocuk iste bazi seyleri agzindan kaciriyor. Hani nasil baslarsa oyle devam eder derlerya bende bu cocukta onu gordum.
---------------------------------
90 larin ortasinda San Diego da yasiyorum. Bir suru Turk arkadasimiz oldu. Sonradan ogrendimki hepside National University e gidiyor. hic adini duymamisiz sonra aralarindan biri dediki ya bu okula gidersen geciyorsun parayi bastir al diplomayi oyle bir yer dedi.
Agzim acik kaldi ABD de boyle okullar varmis demek. Hic unutmuyorum aralarinda bir Turk cocuk vardi. BAgdat Caddesi cocugu hayatinda hic zorluk cekmemis iste ben buna yardimci oldum falan nasil araba alinir nasil ingilizce konusulur yol yordam falan derken muhabbet ilerledi. Ne matematige ne fizige hicbirseye kafasi basmiyor nasil okuyacak bu diploma alacak falan dusunuyorum. Adamin isi gucu icmek parti kari kiz eglenmez eller havaya.
Bir gun baklayi agzindan cikardi. Megerse ailesi fakirmis ama dayisi Tofas firmasinin genel kurulundaymis. Cocugu ABD ye yollayan o. Yegenine demiski tofasta isin hazir tek sartim amerikada okuman.Hangi okula gidecegini nerede kalacagini ben ayarlarim. Cocuk daha TOEFL bile girmemis bilmiyor hicbirsey. Dusun TOEFL bile yok okula gidiyor amerikada.
Aradan 20-30 sene gecti gecen gun arkadaslardan biri email atmis bak dedi falanca ne pozisyonda diye linkedin den bana link atmis
Adam su anda TOFAS ta mudur, yazilanlardan anladigim kadariyla yurtdisi gezileri altinda sirket arabasi. Zaten taa o zamanlardan manken kizlardan biriyle sozluydu kesin onunla da evlenmistir. Cadde de bir evi vardir bunun.
Yani anlatmak istedigim basarili olmanin %99'u sosyal cevre bir dayi belki, iyi bir aile. Orta zeka li olsanda manyak guzel bir hayatin oluyor. Ama Stanford dan doktorasi olan cocugu TOFAS ta mudur yapmazlar oysaki onun hakki.
Neyse, cevremde boyle koy cocuklari var ABD de doktora yapmis super zeka cocuklar bunlar. 30-35 yaslarinda. Ama adamin evine gidip muhabbete basliyorsun adam coraplarini cikarmaya basliyor ne bilim burnuyla oynuyor. Demek istedigim ben sirketleri esasinda anliyorum. Tamam ogretim onemli ama birazda ortama uymakta onemli. Sosyal olarak o sirkete uymali bir insan.
Oyle basimdan gecenleri yazdim iste. Anilar anilar

Yer İmleri