Originally Posted by
şef
hisse fiyatlamasının çok göreceli olduğunu görüyorum. ama önümüzde bir bilanço var. bu bilançoya göre üç aşağı beş yukarı bir fiyat belirlemek mümkün. örneğin hektaş benim için pahalıdır. şef parası ile ederi 5,5 tl dir.
uzun vadeli yatırım yapılacaksa acele etmeye ne gerek var? 2-3 senede bir kriz olan bir ülkede krizler beklenmelidir. düzenli tasarruf edilmeli, uygun fiyatlarda dolara geçilmeli. belirlediğiniz hisseler eder değerlerine geldiğinde alım yapılmalı. kısaca uvy yapıyorum diye her fiyattan hisse alımı yanlıştır.
ben diğer altenatif yatırım araçlarında hiçbir zaman hisse senedi getirisi ve temettüsü alınamayacağını düşünüyorum. Son cümlenize şöyle bir ekleme yapmak isterim. Mutlaka alım yapacağınız hisselere ilişkin yılsonu kar tahmininiz ve buradan hareketle temettü tahmininiz olmalı. Bu temettü tahminine göre temettü verimi hesaplayabilir bu oranı yıllık faiz oranı ile karşılaştırabilirsiniz. Bazı çalkantılı dönemlerde hisselerin temettü verimleri %15-20 lere gelebiliyor. Ancak bu da kısa sürelerde olabiliyor. Bu dönemlere kadar nakit veya likit fonlarda beklenebilir.
Örneğin ben tüpraş 2018 te net 12 tl temettü vereceğini tahmin ediyorum. 120 tl civarı hisse fiyatı %10 temettü verimine denk gelmekte. Bu da yaklaşık piyasa faiz getirisi civarında... Bu fiyatın aşağısı benim için mantıklı alım noktaları olabilir...
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri