Sayfa 52/96 İlkİlk ... 242505152535462 ... SonSon
Arama sonucu : 763 madde; 409 - 416 arası.

Konu: TUPRS - Tüpraş

1.  Alıntı Originally Posted by uzunvade87 Yazıyı Oku
    Haftada bir gün foruma girmeye karar verdim.
    Grldim okuyorum baktıgım eski şirketler falan var.
    Işık ökte yi paylaşmış.
    Ulan ısık denen zat eregli şişe altında beklemiş adam.
    Çok biliyorsa fon kursun da fonunu alın.
    Olup bitmiş olay üstüne bu gitti bu geldi telekomlar gitti biz kaldık seyrettik eee yıllarca ezilen telekomları kim tutar?
    Kim alır kim satar.aman kime ne anlatcaz.
    Pandemide borsaya girmiş maliyet sıfır demiyoruz maliyetin sıfır olduguna inanmıyorum ben ona ragmen laf anlatıyor.
    He bugün yeni borsaya baslasam farklı oranda koç hisselerini alırım uzun vade teemttüleri de eklerim o ayrı mesele…
    Tl bazlı grafik çekiyor biri de grafiği dolar bazlı çekiceksin dolar da böyle baskı olmucak ki cektiğin grafik saglam olsun.
    Tutarsız bunlar tutarsız…
    5 yıl sonra görüşürüz.
    İlk rüzgarda yelken değiştirenler gemisini tanıyamamış demektir.
    Bir de romadan döndün mü diyor.
    İtalya da mühendis olumuş Türkleri görünce içim kan ağlıyor.
    Avrupa’ya gelmek matah bir şey sanıyor.
    Yaşları büyük bunların çevrelerinden bihaber.
    Neyse Türkiye ye selam.
    Tüpraş ın dönüşüm ve iş büyütmede başarılı olacagına kaniyim.
    Hissem yok yeğenin hisseleri için takibe devam.
    Elin gavuru parayı yiyeceğine bizim insanımız parayı yesin.
    Yüzde 20 yüzde 30 düşüş düşüş değildir borsada;)
    Borsanın doğasında bu var.
    Bol kazanç.
    İtalyada mühendis olmuş Türkleri görünce neden içiniz kan ağlıyor...

2. Tüpraş’ın dönüşüm strateji ve yatırımları çok çok uzun soluklu bir olay. Bu bir maraton, nefesi kondisyonu yüksek olmayan bence hiç kalkışmamalı bu olaya yatırıma. Türkiye gibi 1 ayın bile uzun vade sayıldığı, akşamı sabahı apayrı olan, gündemin sürekli değiştiği bir yerde şayet zihnen ve maddi olarak hazırlıklı olamazsanız 10 yıl gibi bir süreç alacak şeye yatırım yapmanız size faydadan çok zarar getirir. Ama daha yolun başında 10 yılın çok uzun bir vade olduğunu zihnen özümser buna dair biriktirme/yatırım planlarınızı yapar kondisyonunuzu bu yönde yüklerseniz ve elbette sarsılmaz bir irade ve kararlılık eşliğinde kuvvetle muhtemel bu yolun sonunu görür nimetlerine de kavuşursunuz. Allah tüm niyet edenlerimizin sabrını geniş kılıp bizleri muvaffak etsin.

İş bu sebeple tek hisse ya da portföyde ağırlıklı olarak Tüpraş yapılması bence büyük hata olur. Belli yüzdelere ayrılıp sağdan soldan kendi reel işlerimizden ve aldığımız temettüler ile pay arttırmak en sağlıklı olan yol. Tek hisse taşımanın psikolojisi çok ağırdır, büyük baskıya dayanma kabiliyeti ister ki bu da insanın karakter yapısıyla ilintilidir. Öyle tez canlı, hop oturup hop kalkan insanlar zaten hiç bu tür uzun soluklu yatırıma hele de tek hisse olayına girişmesin, %99 sonu hezimet olur.

Gürsel abi ile stillerimiz farklı, ben temel analizi tamamen klavuzum kabul ediyorum ve teknik analizi yatırım felsefem içinde yok hükmünde görüyorum ve inanmıyorum. Ama alım yerleri için fikir verdiğini, en azından berede olunduğu hakkında bir görüş/fikir oluşturduğunu kabul ediyorum. Bu işi hakkını vererek yapan ve başarılı olup para kazanan herkese de saygı duyuyorum, ben kabul etmiyorum diye böyle bir şey yok diyemem, haddimi aşmam. Demem o ki farklı stil ve klasmanlarda dahi olsak portföy ve risk yönetim konularında benzer bakış açılarına sahibiz. Portföyde çeşitlilik, tek hisseye muhalefet ve diğer yerlerde elde edilen gelir/kazanç/temettü vs ile Tüpraş payını artırma konusunda da kendisiyle tamamen paralel düşüncelere sahibim.

Gürsel abi kıymetli bir abimizdir, burada paylaşımları bilgi bazlı yapma isteğindedir ve araya giren yanlış kişilere tepkiside bu ortamın temiz kalıp analiz ve farklı bakış açılarının paylaşıldığı bir mekan olması isteğinden ileri geliyor. Bunları nereden biliyorum derseniz bende kendisi gibi düşünüyor ve bu çıkıntı yapanlara ortamı sabote etmemeleri için müdahale ediyorum.

İnşallah hep beraber farklı görüşlerin bolca seviyeli şekilde etkileşimde olduğu güzel bir ortam oluşturmakta başarılı olabiliriz.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Cahillik mutluluktur!

3.  Alıntı Originally Posted by reaktif Yazıyı Oku
    Tüpraş,

15 yıldan fazladır takip ederim, öğrenciyken RUP projesin de 3 aylık çalışmışlığım bile oldu, ilk sigorta kaydımın olduğu işimdir ( Alt yüklenici üzerinden), genel olarak Tüpraş diyince aklıma gelinler;

- Kabaca 2 aylık stoklu çalışır,brent fiyatlamasından etkilenir, belirli oranda Hedge mekanizması vardır, hedge edilen ürünler nihai ürün grubudur, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı etkisiyle, petrol ve rafine ürün fiyatları korelasyonu önceki yıllarda olduğu gibi birlikte hareket etmeyebiliyor.
    - 250 milyon varil petrol işleme kapasitesine sahiptir ( yaklaşık 30 milyonton), bakım,arıza ve talep fazlalığı döneminde ithal edip satar, ürettiğinin bir bölümünü ihraç edebilir, onun yerince daha ucuz nihai ürün ithal edebilir.
    - Örneğin Amerika’da kasırga nedeni ile veya Fransa’da işçi eylemi nedeni ile kapanan rafinerler marjları oldukça etkileyebilir, veya şuan da olduğu gibi Rus ambargosu, özetle Dünya rafinerilerinde ki her türlü olayı takip etmekte fayda vardır.
    - Nihai ürünler küçük tankerler ile ve kısa mesafelerde taşındığı için, uzakdoğu ülkelerinde ki kapasite fazlalığından az etkilenir, Mega tankerler küçük terminallere yanaşamaz, yükünü boşaltamaz.
    - İlave kapasite yatırımı olmadığı için, ülkemizde resesyon olsa bile gün geçtikçe trafikteki, denizdeki ve havada ki taşıt sayısı arttığı için, bana kalırsa uzun yıllar yüksek kapasite ile çalışmaya devam edecektir, global resesyonda senaryo değişir.
    - Proseslerinde yüksek miktarda doğalgaz kullandığı için doğalgaz fiyatları karlılığı etkiler.
    - Entek ile yola çıkılan stratejik dönüşüm hikayesinde nihai amaç yeşil enerjiden Hidrojen üretmektir, başta rafinaj prosesinde kullandığı hidrojeni temiz üreterek kapsam 1 emisyonunu azaltacaktır.
    - Hidrojenin ülkedeki tüm doğalgaz hattına %15 civarında karıştırarak, yakıtın zengileşitirilmesi ve emisyon değerinin azaltılması planlanmaktadır, hidrojen ayrıca çelik üretimi vb yüksek ısı gerektiren proseslerde kullanılacak şekilde çalışmalar devam etmektedir.
    - 2030 yılından itibaren rafinaj kadar elektrik ticaretide bilançoya etki edeceltir, şuan ki 2500 MW lık hedef kapasitenin zamanla arttırılacağını düşünüyorum, doğrudan yatırım veya santral satın alma yöntemi ile.
    Teşekkürler
    Çok güzel bilgiler ve daha önce hiç duymadığım bilgiler de var

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,112
    Tüpraş'da aslında en önemli etkiliyen faktör Akdeniz rafineri marjlarıdır... Sonra sırasıyla stok maliyeti gelir.. Eğer stokları doluya ve brent yükselirse ciddi kar yazar...Brent düştüğü zamanda tersi etki yapar.. Tupraş'ın dönüşümü kar dağıtmasına engel bir durum oluşturmuyor.... Ama unutmamak lazımki makro gelişmelerden direk etkilenen bir sektörde faaliyet göstermekte..

Tüpraş için diğer bir risk de rafnelerinde işlediği petrolün mkenşeidir... Şimdiye kadar bir risk oluşturmasada geçmişte iran petrolü mevzusu bir süre can sıkmıştı. Ama asıl mesele resesyon beklentisi.. Bendünyada bir resesyon beklemiyorum.. Türkiye'de de resesyon olsada ürettiği ve sattığı ürün nihai kullanılan ürün olması nedeniyle çok etkili olmasını beklemem... Anca pandemi gibi bir durumda olumsuz etkilenecektir..

Bu duurmda 2 ana konu iyi takip edilmeli,1-Akdeniz rafineri marjları , 2- Brent petrolün fiyat dalgalanması.... Nasıl ereğlide HRC fiyatları etkiliyse bunda da brent petrol etkilidir..

Bu yüzünden tüpraşda 2 çizik atarak yapılan teknik analiz temel analizin önüne geçemez.... Spek kağıdı değil bu kağıt...
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

5.  Alıntı Originally Posted by human01 Yazıyı Oku
    Tüpraş'da aslında en önemli etkiliyen faktör Akdeniz rafineri marjlarıdır... Sonra sırasıyla stok maliyeti gelir.. Eğer stokları doluya ve brent yükselirse ciddi kar yazar...Brent düştüğü zamanda tersi etki yapar.. Tupraş'ın dönüşümü kar dağıtmasına engel bir durum oluşturmuyor.... Ama unutmamak lazımki makro gelişmelerden direk etkilenen bir sektörde faaliyet göstermekte..

Tüpraş için diğer bir risk de rafnelerinde işlediği petrolün mkenşeidir... Şimdiye kadar bir risk oluşturmasada geçmişte iran petrolü mevzusu bir süre can sıkmıştı. Ama asıl mesele resesyon beklentisi.. Bendünyada bir resesyon beklemiyorum.. Türkiye'de de resesyon olsada ürettiği ve sattığı ürün nihai kullanılan ürün olması nedeniyle çok etkili olmasını beklemem... Anca pandemi gibi bir durumda olumsuz etkilenecektir..

Bu duurmda 2 ana konu iyi takip edilmeli,1-Akdeniz rafineri marjları , 2- Brent petrolün fiyat dalgalanması.... Nasıl ereğlide HRC fiyatları etkiliyse bunda da brent petrol etkilidir..

Bu yüzünden tüpraşda 2 çizik atarak yapılan teknik analiz temel analizin önüne geçemez.... Spek kağıdı değil bu kağıt...
    Elektrik ticareti olgunlaştığında, artık stokta sadece petrol değil önemli ölçüde elektrikte olacak,sadece devir hızı çok yüksek olacak (günlük)
    Entek'in 1400 MW depolamalı santral başvurusu bulunuyor, örneğin bir GES güneşin pik olduğu öğlen saatinde fazla üretimi depolayacak, akşam üzeri güneş batarken tekrar şebekeye satacak, bitti mi? bitmedi, boşalan depoyu tüketimin iyice azaldığı gece saatinde doldurup sabah tekrar şebekeye satacak bir nevi arbitraj yapma imkanı olacak ( gece ucuz enerjiyi depola, sabah biraz daha pahalı fiyattan sat),
    Bunlara ilaveten karbon sertifikası ticareti hususu var ki 2026 yılından itibaren ticaret hayatında sıklıkla duyulmaya başlanacak bir husus, Tüpraş kendi emisyonlarını sıfırladıktan sonra kalan sertifika ticareti ile bilançosunu iyice pekiştirebilecek.

Entek ile girişilen temiz enerji üretim konusu gerçekten başka bir boyut, kuralların kanunların yeni konulduğu, tadil edildiği bir dünya,

Tüpraş gibi tesis yapabilme kabiliyeti son derece yüksek bir firma bu işten çok uzun yıllar karlı çıkacaktır.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Gönderi
    11,112
     Alıntı Originally Posted by reaktif Yazıyı Oku
    Elektrik ticareti olgunlaştığında, artık stokta sadece petrol değil önemli ölçüde elektrikte olacak,sadece devir hızı çok yüksek olacak (günlük)
    Entek'in 1400 MW depolamalı santral başvurusu bulunuyor, örneğin bir GES güneşin pik olduğu öğlen saatinde fazla üretimi depolayacak, akşam üzeri güneş batarken tekrar şebekeye satacak, bitti mi? bitmedi, boşalan depoyu tüketimin iyice azaldığı gece saatinde doldurup sabah tekrar şebekeye satacak bir nevi arbitraj yapma imkanı olacak ( gece ucuz enerjiyi depola, sabah biraz daha pahalı fiyattan sat),
    Bunlara ilaveten karbon sertifikası ticareti hususu var ki 2026 yılından itibaren ticaret hayatında sıklıkla duyulmaya başlanacak bir husus, Tüpraş kendi emisyonlarını sıfırladıktan sonra kalan sertifika ticareti ile bilançosunu iyice pekiştirebilecek.

Entek ile girişilen temiz enerji üretim konusu gerçekten başka bir boyut, kuralların kanunların yeni konulduğu, tadil edildiği bir dünya,

Tüpraş gibi tesis yapabilme kabiliyeti son derece yüksek bir firma bu işten çok uzun yıllar karlı çıkacaktır.
    Evet ama oda bir süreç...Bugünden yarına olacak bir şey değil.. o nedenle Akdeniz rafineri marjlari etkisini sürdürmekte.

SM-A346E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

7. Türkiye nin uzak ara en kötü yönetilen şirketlerinden biri
    Koskoca ülke de tekelsin rakibin yok hicbirsey yok milyonlara araba hergun trafikte
    Sen hala Akdeniz marjimis falanmis
    Ilkokul mezunu Köy bakkalıni tuprasin başına getir daha iyi kar ettirir
    İnanılmaz bir başarısızlık örneği

8. Dertsiz başınıza dert almak..

Bir kere de dünyada ne oluyor ne bitiyor herkesden önce analiz edin yahu.

2 sene önce dünyadaki tüm demir çelik firmaları satış yedi , bizim Türk küçük yatırımcılarina temettü gazı ile 2.5$ dan eregli sattılar. Forumda bu anomaliyi yazdım, kovdular.. sınırda karbon nedir bilmeyenler bugün hala nerde hata yaptık diyorlar.

Geçen sene Froto formunda Byd ve Teslanin önlenemez yükselişininden ve dünyadaki otomobil firmalarınin nasıl satış yediğinden bahsettim, Froto formundan kovdular.

Benzer kafalar gelip burda şimdi Tüpraş güzellemesi yapıyor. Önümüzdeki 5 yılda milyarlarca dolar yatırım yapıp yeni favök yaratmaya çalışan firma , acaba 5 yıl içindeki elektrikli araç dönüşümünden ne kadar darbe alacak hiç hesap yaptılar mi?

2 sene önce, o an için oluşan tek seferlik karlara bakıp Ereğli için yıllık 1$ temettü hesabı yapanlar, hisse fiyatını 1.2$ gördü.

Froto araç başı xxxx $ kar yapacak , temettü zengini olacaz diyenler, 1 yılda TL bazlı zarar etti.

Rusya ukrayna, iran israil gerginliği olmasa rafineri marjları ne olur?

Marjlar 2020 öncesine dönerse , elektrikli araç dönüşümünün hızlanacak temposu ile sizce Tüpraş ne kadar kar edebilir ki rafineri işinden?

Size bir kaç haber başlığı paylaşayım.

*Shell's Singapore refinery sale and its market significance

**Shell sells shares in Deer Park refinery to Pemex for $596 million

***Shell Agrees to Sell German Refinery Stake to Prax Group

****Shell and Bp sell South Africa’s largest refinery

Kısa vadeli fiyat iner çıkar, hisseleri kaç liraya götürürler sadece tahta yapıcı bilir. Ama uzun vadede ne olacağını tahmin etmek zor değil. Zaten şirket bunun farkında. Dönüşüm dönüşüm diye diye milyarlarca dolarlık yatırım planları durduk yere yapılmıyor.

Ama siz neden uykusuz kalmayı tercih edeceksiniz? Bu devirde başkasının derdine ortak olmak.. Dertsiz başınıza dert açmak ..

Son söz
    Ereğli için Maden haberi ile gaz verdiler
    Froto için Romanya fabrika alımı ile gaz verdiler
    Tüpraş da Entek ile gaz veriyorlar.

Kolay gelsin .. sevgiler

Sayfa 52/96 İlkİlk ... 242505152535462 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz