Seneye denetimli serbestlik ile çıkmaz umarım.
.....
SON DAKİKA | Çiftlik Bank sisteminin kurucusu Mehmet Aydın'a 45 bin 376 yıl 6 ay ceza verildi.
Gönderi
Yeni gönderileri gör
Sohbet
Tufan Cömert
@tufancomert
Türkiye'de yeni haftaya bir dizi haber ve gelişme ile başladık, bir süredir ben de genel bir değerlendirme yapmıyordum. Bu vesile ile düşüncelerimi aktarayım:
- TÜFE Ocak ayında aylık bazda %5,03 artarak %4,3 olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Yine de yıllık enflasyon olumlu baz etkisiyle %44,3'ten %42,1'e geriledi. TCMB Ocak ayı toplantısında piyasaları aylık enflasyon rakamı konusunda uyarmış ve bunun yerine yıllık enflasyon trendine odaklanacağını söylemişti. Yıllık enflasyonun üst üste sekizinci aydır yavaşlıyor olması nedeniyle faiz indirim döngüsünde bir duraklama ya da geri adımdan bahsetmek için henüz erken. Şubat ayı enflasyonunun da yüksek çıkacağını ve iki aylık kümülatif enflasyonun %8'e yaklaşacağını bir kez daha hatırlatayım. Dolayısıyla, eğer bu rakamdan belirgin bir negatif sapma olursa, TCMB Mart ayında faiz indirimlerine ara verebilir, ama bunun dışında şimdilik faiz indirimlerine devam edeceğini varsaymak daha doğru. Dikkatinizi çekerim, faiz indirimi doğrudur, yanlıştır konusuna girmiyorum, zira burada esas olan piyasa beklentileri.
- Fitch Ratings Cuma günü Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu 'BB-', görünümünü ise durağan olarak teyit etti. Fitch'e göre, “Türkiye'nin notları, para politikasına siyasi müdahale, yüksek enflasyon, yüksek finansman gereksinimleri bağlamında düşük dış likidite ve benzerlerine göre daha zayıf yönetişimi yansıtıyor. Bu kredi zayıflıkları, düşük kamu borcu, dış finansmana sürekli erişim, dirençli bir bankacılık sektörü ve derecelendirme emsallerine göre yüksek kişi başına düşen GSYİH ile karşı karşıya kalmaktadırâ€. Fitch ayrıca kredi notunun yükseltilmesi için gerekli koşulları; enflasyondaki düşüşün devam ederek kredi notu benzerleriyle arasındaki farkı azaltması, Türkiye'nin dış tamponlarının önemli ölçüde güçlendirilmesi ve kurumsal güç ile yönetişimin yeniden inşasına katkıda bulunacak reformların uygulanması olarak belirlemiş.
Yukarıdaki kriterlerde iyileşme göreceğimiz kesin, ancak buna rağmen Fitch'in 2025 yılında not artırımını artık olası görmüyorum. Beklenen bu iyileşmeler bir görünüm yükseltmesine yol açabilir, ancak enflasyonun kararlı bir şekilde %20'ye ve hatta bunun altına doğru düştüğünü, ülkenin daha az dış finansman ihtiyacı ile daha fazla döviz rezervine sahip olduğunu görmedikçe, Fitch’in kredi notumuzu yükseltmesi 2026'ya kalır.
- Türkiye'nin öncü ticaret açığı Ocak ayında 7,7 milyar dolar olurken, ihracat yıllık bazda %5,8, ithalat ise %10,2 arttı. Trump'ın yeni gümrük vergilerinin ardından ABD dolarının değer kazanması, Türk ihracatçıları için zor günlere işaret ediyor maalesef. Zaten sıkıntılı giden büyüme, bir de alım gücünün düşmesi (ihracatın pahalılaşması nedeniyle) ile Türk ürünlerine olan talebin daha da daralmasına yol açabilir.
- İmalat PMI Ocak ayında 49,1'den 48,0'a gerileyerek ekonomideki yavaşlamanın devamını işaret etti. http://Ekonomim.com Ocak ayında iflas koruma başvurularının aylık bazda rekor seviyeye ulaştığını, mahkemelerin 231 dosyada geçici mühlet kararı verdiğini bildiriyor. Önümüzdeki 3-4 ay şirketler için yine oldukça zor geçecek.
- Türk Lirası mevduatlar için stopaj vergisi 6 ay vadeye kadar olan mevduatlar için %15'e çıkarıldı. Benzer şekilde, para piyasası ve borçlanma senetlerine yatırım yapan yatırım fonları için de vergi %15'e yükseltildi. Bununla ilgili “ortulu faiz indirimi†gibi yorumlar gördüm, bunlara hiç bir şekilde katılmıyorum, sizin mevduat kazancinizin düşmesi ayrı bir şey, bunun genel ekonomideki tüm faiz seviylerini etkilemesi başka bir şeydir. Stopaj artışını bütçe açısından okumamız lazım öncelikle. Ekonomideki yavaşlamanın devamında kurumsal vergi gelirleri (reel olarak) düşeceği için, finansal kazançların vergisinin artırılması planlanıyor. Her ne kadar şimdilik gündemde olmasa da bir süre sonra borsada hisse senedi kârlarına yeniden vergiyi tartışırız gibi geliyor bana.
-Stopaj artışı TL'nin yerli yatırımcılar için cazibesini azaltarak bir miktar döviz talebine neden olabilir. Bu hafta başında, sağolsun Donald Bey’in ek vergileri nedeniyle her yer darma duman olduğu için, tam tabiri ile at izi it izine karıştı, o yuzden USDTRY’de gördüğümüz hareketin ne kadarı içerisi ne kadari dışarısı kaynaklı ayırt etmek zor. Tek gördüğümüz, yerli de yabancı da döviz alıyor. Yabancı kaynaklı talep bir iki güne kesilir diye umuyorum.
kendisini beğenerek takip ederim tv ye çıkan yeni yetmeler gibi değildir eksisi artısıyla yorumlar eline sağlık.
FORMASYON AVCISI 53
BORSADA KESİNLİK YOKTUR OLASILIKLAR VARDIR.
beğendiğiniz sektör ve hisselerden belirleyip şok düşüşlerde almak lazım..allarlar pullarlar yine satarlar yüksekten..
Ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında; yekpare geniş bir anın,parçalanmaz akışında bir garip rüya rengiyle uyuşmuş gibi her şekil,rüzgarda uçan tüy bile benim kadar hafif değil..
Boynuzlu holding 160 tan depikler mi acaba gene yaw?
Volkswagen AG Vz. Aktie
91,96 €
-6,77 %
L&S: Realtime
14:44:55
-6,68
Porsche AG Vz Aktie
58,54 €
-5,03 %
L&S: Realtime
14:46:41
-3,10
Crash tüm hızıyla otobanda.!!!
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!
Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür.!!!
viop 11200 üstünde kalsa bir tepki yapacak ama kalamıyor..aşağıda küçük fiyat boşlukları var bakalım gelecek mi..
Ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında; yekpare geniş bir anın,parçalanmaz akışında bir garip rüya rengiyle uyuşmuş gibi her şekil,rüzgarda uçan tüy bile benim kadar hafif değil..
Yer İmleri