Ek 30239
Ben 800 milyon civarında bir net kar bekliyorum. Hata payı çok yüksek bir tahmin tabi. Yorumlarım şu şekilde:
1- VUK gelir tablosunda ciro endekslemesi olmadığı için SPK tablolarında daha yüksek bir ciro bekliyorum.
2- Daha yüksek ciro, birikmiş ÜFE-TÜFE farkından dolayı daha düşük amortisman ve hammadde stoku farkından dolayı VUK gelir tablosundan daha yüksek brüt kar marjı. Sonuç olarak daha iyi bir brüt kar.
3- Faaliyet giderlerinde endeksleme dolayısıyla daha yüksek giderler. Ar-ge gideri genelde iki tablo arasında uyumsuz ama tahmin etmek çok güç.
4- İlk çeyrekteki USD'nin TL karşısında %9 değer kazanması sonrası yüksek kur farkı gelirleri: kur korumalı mevduat, döviz mevduatı ve eurobondlarda yüksek değerleme. Aynı zamanda ihracat alacakları kur farkı gelirleri artışı. Eurobond değerleme artışı yatırım faaliyetlerinden diğer gelirler altında.
5- Yüksek karşılık giderleri sonucu esas faaliyetlerden diğer giderlerin yükselmesi.
6- Parasal varlık ve yükümlülükler çok dengeli 2023 sonunda. 7 milyar TL civarı her iki taraf da. Pozitif nakit akımı beklentisi kaynaklı ilk çeyrek içinde bir miktar parasal varlık fazlalığı oluşabilir. Aynı zamanda 2023 tarafında bu taraftan ciddi bir pozitif katkı gelmişti. bu nedenle ufak da olsa pozitif katkı mümkün. Bu çeyreğe ait amortismanlar dolayısıyla çok da yüksek olmasını beklemiyorum.
7- Vergi tarafını şu ana kadar tutturabildiğim olmadı zaten. Teşvikler efektif vergi oranının hep düşük olmasını sağladı. 2023 ilk çeyreğindeki tek seferlik ek vergi haricinde olumsuz sürpriz az yaşandı. Yine de düşük de olsa vergi ödemesi olması mümkün.
Bundan sonraki tablolarda karşılaştırma açısından da, şirket performansını daha iyi yansıtması açısından da nakit akımlarına odaklanmamızın daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Yer İmleri