Sayfa 5579/7020 İlkİlk ... 457950795479552955695577557855795580558155895629567960796579 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 44,625 - 44,632 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Buyuk besteci Ludwig van Beethoven, 174 yil once bugun sahneyi terk etti. (Olum yildonumu, 26 Mart 1827)

"Muzik, her bilgelik ve felsefeden daha yuksek esin verir. / Musik ist höhere Offenbarung als alle Weisheit und Philosophie."

"Hicbir zaman san sohret icin yazmayi dusunmedim. Kalbimde ne varsa ortaya cikmak zorunda; iste bunun icin yaziyorum ben. / Ich habe nie daran gedacht, wegen Ruhm und Ehre zu schreiben. Was in meinem Herzen ist, muß heraus, und deswegen schreibe ich."

“Muzik erkegin kalbindeki atesi yakmali ve kadinin gozlerinden yas getirmeli. / Musik sollte Feuer im Herzen eines Mannes anzünden und Tränen in die Augen einer Frau bringen.”

https://www.youtube.com/watch?v=LKbkpokQ-hE

2. Fransiz ressam Gustave Achille Guillaumet'nin dogum yildonumu (26 Mart 1840)

Les Joueurs de Flûte au Bivouac, Algérie, 1866

Laghouat, Algerian Sahara, 1879 (Musée d'Orsay)

3. Alman ressam Ernst Anders'in dogum yildonumu (26 Mart 1845)

Ein stiller Moment, 1878

Eine interessante Lektüre, 1911

4. Amerikali sosyalist yazar Edward Bellamy’nin dogum yildonumu (26 Mart 1850)

“ Tartistigimiz sorun hak etme sorunu. Bu ahlaki bir sorun, uretimin miktari sorunu ise maddi bir sorun. Ahlaki bir sorunu maddi bir olcuyle saptamaya calismak ilginc bir mantik yurutme olurdu. Hak etme sorununa temel olan, gosterilen cabanin miktaridir. Elinden gelen cabayi gosteren herkes esit caba gostermis demektir. Bir kisinin yetenekleri ise, kisi ne denli ustun olursa olsun, ancak onun gorevinin olcusunu saptar. Elinden gelenin tumunu ortaya koymayan ustun yetenekli bir kisi, elinden gelen tum cabayi gosteren, az yetenekli birinden daha cok is yapmis olsa bile, daha az sey hak etmis olur ve insan kardeslerine borclu kalarak olur. ” Gecmise Bakis

" But the amount of the resulting product has nothing whatever to do with the question, which is one of desert. Desert is a moral question, and the amount of the product a material quantity. It would be an extraordinary sort of logic which should try to determine a moral question by a material standard. The amount of the effort alone is pertinent to the question of desert. All men who do their best, do the same. A man's endowments, however godlike, merely fix the measure of his duty. The man of great endowments who does not do all he might, though he may do more than a man of small endowments who does his best, is deemed a less deserving worker than the latter, and dies a debtor to his fellows. "

5. Italyan ressam Salvatore Frangiamore'nin dogum yildonumu (26 Mart 1853)

La visita del Cardinale, XX secolo

The recital, 20th century

6. Ingiliz bilgin ve sair Alfred Edward Housman’in dogum yildonumu (26 Mart 1859)

Tam yirmi bir yasimda isittim
    Akilli bir adamin dedigini:
    ‘Tacini, tahtini, malini mulkunu ver de
    Fakat sakla beynini kendine
    Incilerini dagit, elmaslarini
    Fakat duslerinden vazgecme.’
    Ne yazik ki yirmi bir yasinda
    Kavak yelleri eser insanin basinda.
    Tam yirmi bir yasimda
    Bilgenin yine dedigini isittim
    ‘Gogsunun altinda carpan kalp
    Bosuna verilmemeli
    Niceleri ic cekerek bunu odedi
    Pismanlikla satarak yureklerini.'
    Bugun tam yirmi iki yasindayim
    Ah, bu sozlerin dogrulugunun simdi farkindayim

7. Fransiz ressam Raymond Auguste Quinsac Monvoisin'in olum yildonumu (26 Mart 1870)

La batalla de Denain, 1835

Soldado de la guardia de Rosas, 1842

8. Pulitzer ve Bollingen Odullu, Kongre Altin Madalyali Amerikali sair Robert Lee Frost'un dogum yildonumu (26 Mart 1874)

Doganin ilk yesili altindir,
    En zor renk tonu onun elde tutmak icin.
    Onun onceki yapragi bir cicektir;
    Fakat yalniz oyle kalir bir saat icin.
    Sonra coker yaprak yapragin dibine.
    Cennet boyle batti kedere,
    Safak boyle soker gune.
    Altin hicbir sey kalmaz geriye.

Sari bir ormanda ikiye ayrildi yolum,
    ikisinden birden gidemedigim ve yazik ki
    tek yolcu oldugum icin uzgun, uzun uzun
    baktim gorene kadar birinci yolun
    otlar calilar arasinda kivrildigi yeri;

sonra oburune gittim, o kadar iyiydi o da,
    ve belki cimenlik oldugu, asinmak istediginden
    gidilmeye daha cok hakki vardi; oysa
    oradan gelip gecenler iki yolu da
    es olcude asindirmisti hemen hemen...

Sayfa 5579/7020 İlkİlk ... 457950795479552955695577557855795580558155895629567960796579 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •