-
Dogum Gunu Cocuklari

Bette Davis (1908) ve Spencer Tracy (1900)

-
Sairlerin sairi Italyan Francesco Petrarca, hayatinin aski olacak Laura'yi ile ilk kez 6 Nisan 1327'de Avignone, Santa Chiara kilisesinde gordu ve asik oldu. (Tum siirlerini onun icin yazmaya basladi.)

Dagilir yele karsi altin saclari
Ucusurdu binbir buklum icinde
Bir hos isik vardi gozlerinde
Piril piril, sonmus o zamandan beri.
Bir iyilik sarardi yuzunu bazen,
Bilmem, belki bana oyle gelirdi;
Ben, o sevdadan can atan deli
Nasil yanip tutusmazdim o zaman.
Yurudu mu yerden kurtulurdu sanki,
Melekler oyle yuruse gerek; sozleri
Bir baska turluydu insan sozlerinden.
Gokte bir ruhtu o, bir canli gunesti.
Oyle gordum ben; oyle degilmis simdi.
Yay gevsemis, ne cikar, yara gitmez gonulden
-
Sairlerin sairi Italyan Francesco Petrarca'nin ilham kaynagi, biricik aski Italyan soylu kadin (Madame de Sade) Laura de Noves, veba salgini yuzunden 6 Nisan 1348'de hayata veda etti.
Olumunden sonra Petrarca'nin yazdiklari:
" ...Bunca ic cekmeler, yaslar arasinda o, iyi gecen omrunun meyvesini simdiden toplayarak sessiz ve mutluydu... / ...Cioè godendo in quel punto di una sicurtà d'animo e di una pace che erano frutti della sua bella vita.. "

" ...Ruhu artik ondan ayrilmis bulundugu icin gozlerinde, aptallarin olum dedikleri tatli bir uyku hali vardi. Guzel yuzunde, olum bile guzel gorunuyordu... / ...Essendosi l'anima già allontanata dal corpo, i suoi begli occhi caddero quasi come in un sonno delicato, quello che gli sciocchi chiamano morte: anche la morte sembrava bella impressa sul suo bel viso... "
Petrarca uzun uzun agladi. Sonra ona ovguler duzmeye basladi:
Ah guzel yuzlum, ah tatli bakislim,
ah agirbasli ve incelikli davranisi olan kadinim!
ah konusurken kaba ve kibirli insani, alcakgonullu,
ve dagli birini, kibar bir insan yapardin
Ah benim tatli yuzlum, oradan sallamistin olum
Mizragini; yok baska umudum onun disinda!
Soylu ruh Imparatorluklara deger
inmemis olsaydin boylesine gec aramiza
Senin icin yanmam gerek, sende soluklanmam
senin oldum her zaman, yoksun kalirsam eger senden,
beter olurum hicbir acidan olmadigim kadar
Umut verdin bana, artirdin arzularimi
en yuce zevkimden son kez ayrilip gittigimde:
ne ki aldi goturdu ruzgar konusulanlari birlikte

Oimè il bel viso, oimè il soave sguardo,
oimè il leggiadro portamento altero;
oimè il parlar ch'ogni aspro ingegno et fero
facevi humile, ed ogni huom vil gagliardo!
et oimè il dolce riso, onde uscío 'l dardo
di che morte, altro bene omai non spero:
alma real, dignissima d'impero,
se non fossi fra noi scesa sí tardo!
Per voi conven ch'io arda, e 'n voi respire,
ch'i' pur fui vostro; et se di voi son privo,
via men d'ogni sventura altra mi dole.
Di speranza m'empieste et di desire,
quand'io partí' dal sommo piacer vivo;
ma 'l vento ne portava le parole.
-
Fatih Sultan Mehmet, 29 Mayis’a kadar surecek olan Istanbul kusatmasina 6 Nisan 1453’te basladi. (Mehmed II (Fatih the Conqueror) begins his siege of Constantinople (Istanbul), which falls May 29./ (L’attacco finale iniziò il 6 aprile 1453. Il sultano turco Maometto II (Fātiḥ, Il Conquistatore) attaccò Costantinopoli dalla terra e dal mare con un esercito di circa 200.000 uomini. La caduta di Costantinopoli – La mattina del 29 maggio 1453 i turchi ottomani entrarono in Costantinopoli.)

-
Italyan ressam ve mimar Raffaello Sanzio'nun hem 538.dogum yildonumu (6 Nisan 1483) hem de 501.olum yildonumu (6 Nisan 1520)
" Renk gozun dokunusu, sagirların muzigi, karanlikta bir kelimedir. / Il colore è il tocco dell'occhio, la musica dei sordi, un grido nel buio. " Orhan Pamuk

Scuola di Atene (School of Athens, 1509-1511)

Mezarindaki yazit:
(Ille hic est Raffael, timuit quo sospite vinci, rerum magna parens et moriente mori. / Burada tabiat ananin yasarken ona yenilmekten korktugu, oldugunde ise kendisinin de onunla olmesinden korktugu meshur Rafael yatmaktadir. /Qui giace Raffaello: da lui, quando visse, la natura temette d'essere vinta, ora che egli è morto, teme di morire.)
-
Alman Ronesans ressami Albrecht Durer der Jüngere'nin olum yildonumu (6 Nisan 1528)
" Ben Nurnbergli Albrecht Durer, kendimi yirmi sekiz yasinda, boyle kalici renklerle yarattim. / Ich, Albrecht Dürer aus Nürnberg, habe mich selbst mit unvergänglichen Farben im Alter von 28 Jahren so dargestellt. / Io Albrecht Durer di Norimberga,all'età di ventotto anni, con colori appropriati ho creato me stesso a mia immagine. "

Peccato originale (Erbsünde, 1504)

Festa del Rosario (Fest der Rosengirlanden,, 1506)
-
Italyan ressam (Domenico Zampieri) Domenichino'nun olum yildonumu (6 Nisan 1641)
Landscape with Tobias, circa 1610 - 1613

Diana and her Nymphs, 1616 – 1617
-
Italyan Barok ressam Michelangelo Cerquozzi'nin olum yildonumu (6 Nisan 1660)
Battle scene, 1620 - 1660

Scene from the Commedia dell'Arte, 1630 - 1640
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri