-
Prix Femina Odullu Fransiz yazar ve yonetmen Alexandre Jardin'nin dogum gunu (14 Nisan 1965)
" SIK SIK, olume meydan okuma amaciyla dolasmaya gittigi Ker Emma mezarliginda bir gun, mutlu, yasli bir kadinla karsilasir. Kadin bir yandan kocasinin mezar tasini temizlerken bir yandan da onunla konusur, yasama sevincinden soz acar, C vitamini tabletleri sunar ona. Adi Maude Sauvage'dir. Bulusma sozu verirler. Kadinin her seyi cosku seline bogusu, onu da sevince bogar. Bir aksam mezarlik cikisinda, onu alelacele oper, sevgilerinin solmasina zaman kalmadan olumun onlari alacagindan hic kuskusu yoktur. "

" Au cimetire de Ker Emma, dans lequel il vagabondait souvent comme pour braver la mort, il rencontra une femme ge et heureuse. Tout en nettoyant la spulture de son mari, elle lui parla de sa joie dtre en vie et lui offrit des tablettes de vitamine C. Elle sappelait Maude Sauvage. Ils se donnrent des rendez-vous. Sa capacit dmerveillement lmerveillait. Il lembrassa frntiquement un soir, au sortir du cimetire, rassur de savoir quils y retourneraient les pieds devant avant que leur passion ne stiolt. "
" Geceyarisi yaklasiyordu, odamda tek basimaydim, gidip Fanfan'i gorme istegimi ortadan kaldiracak bir roman bile yoktu elimin altinda. Ama oteki yarim, eger davranislarimla kendimi ele verirsem, bu guzelim ask baslangiclarinin verdigi esriklige elveda demis olacagimi yineleyip duruyordu bana; peki, ama havada asili gibi kalakalan istek anlari askin en tatli yani degil midir? "

" Comme minuit approchait, seul dans ma chambre je ne dcouvris aucun roman capable de dissiper mon envie de re****dre Fanfan. Mais lautre moiti de moi-mme ne cessait de me rpter que si je me dclarais par emportement, je pourrais dire adieu livresse de ces prludes ; et ces instants o le dsir est comme suspendu ne sont-ils pas le miel de lamour ? "
" Bir kadinin kalbiyle oynanmaz.Cok guzel seydir kadin! Inan bana, birilerine baglanmayanlar yalnizca figuranlardir, gercek oyuncular degildirler.Turumuzun yuzkarasidirlar.Erkek olmak bir ayricaliktir.Ona layik olmak gerekir. "

" Il est interdit de jouer avec le cœur d’une femme. C’est trop beau, une femme ! Crois-moi, ceux qui ne s’engagent pas ne sont que des figurants, pas des acteurs. Ils font honte à notre espèce. Etre homme est un privilège. Il faut en être digne. "
-
Akademi Odullu Amerikali aktor, yapimci Adrien Nicholas Brody'nin dogum gunu (14 Nisan 1973)

-
Italya'nin en iyi ve en sevilen cocuk edebiyatcisi, yazar ve gazeteci Gianni Rodari'nin olum yildonumu (14 Nisan 1980)

Mincio tepelerindeki Mantova'da,
Duklukk Sarayi'nda
Yasar buyuk buyuk beyler,
Tam bes yuz odada.
Altta oturur cuceler,
Oyle bir kattir ki burasi,
Sanki tavan yere deger.
Kafese kapatilmis
hayvanlar gibi
Tikilmislar oraya
Ve fena halde ofkeli hepsi
Cuce olarak dogduguna.
https://images-na.ssl-images-amazon....4,203,200_.jpg
A Mantova sul Mincio,
nel Palazzo Ducale,
vivono i gran signori
in cinquecento sale.
I nani stanno sotto,
in un appartamento
dove il soffitto quasi
toccava il pavimento.
Vivono là sepolti
come animali in gabbia
e d'essere nati nani
provano immensa rabbia.
Yalanlari severim...
Seninkileri degil, benimkileri degil.
Dilsizin sagira soylediklerini
Sagirin olu fareye anlattiklarini.

A me piacciono le bugie...
Non le tue, non le mie:
quelle che il muto può dire al sordo
e il sordo narrare a un topo morto.

“ Ulkede yalan, gercek bir hastalikti. / In the land of the lie, the truth is a disease. / Au pays du mensonge, la vérité apparaît comme une maladie. / En el país de la mentira de la verdad es una enfermedad. ”

Tahmin et, ben de edeyim,
sen ki kaderi okursun:
Yeni yil nasil olacak dersin?
Guzel, cirkin, hem guzel hem cirkin?
Bunlar benim devasa kitaplarimda:
Yeni yilin dort mevsimi olacak,
herbiri yerli yerinde on iki ayi olacak,
bir karnavali ve bir Agustos ortasi olacak
ve Pazartesinden sonra gelen
hep bir Sali olacak.
Yeni yilin kaderine
simdilik bulamam
baska yazili;
bu yil da cunku digerleri gibi,
insanlar nasil olmasini isterse oyle olacak.
-
Amerikali gazeteci, roman ve oyun yazari, film yonetmeni, senarist Norman Kingsley Mailer, 14 Nisan 1980’de Celladin Sarkisi romani ile Pulitzer Odulunu kazandi.
“ Yapraklar, sari, kahverengi, gri ve kirmizi ve olu beyazliginda beyaz yapraklar, kupkuru ruzgara hayalet gibi dizilerek gecip gittiler; ugultulariyla kuslari urkuttuler.Uzun uzadiya tahmin yurutmek niye? Hata, cehalet ve cekismeyle dolu bu hayatta gercek olan bir sey var mi? Yalnizca gercegin golgeleri olan bizlerden baska? ”

“ And the leaves, brown, yellow and gray, and red and white with the whiteness of what is dead, like troops of ghosts on the dry wind passed; Their whistling noise made the birds aghast I dare not guess; but in this life Of error, ignorance, and strife, Where nothing is, but all things seem, And we the shadows of the dream. ”
-
Fransiz Roman, felsefe politik ve sosyal deneme, biyografi ve otobiyografi yazari, gazeteci Simone de Beauvoir'nun olum yildonumu (14 Nisan 1986)

"Eger olumlu olsaydin, dunyanin sonuna kadar sende yasardim, cunku senin olumun benim icin dunyanin sonu olurdu. Oysaki ben bitmeyecek bir dunyada olecegim.''

" If you were mortal, I'd go on living in you until the end of the world, because for me your death would be the end of the world. Instead, I'm going to die in a world that will never end. / Se tu fossi mortale, vivrei in te sino alla fine del mondo, perché la tua morte sarebbe per me la fine del mondo. Mentre così morirò in un mondo che non finirà mai. "
“ Cunku su an buradayim, ama asla geri donmeyecegim; cunku dunya hem cok zengin hem de cok yoksul, gecmis ise hem cok yogun hem de cok hafif; cunku su guzelim ani mutluluga donusturemiyorum. Cunku askim oldu ve ben ona ragmen yasamimi surdurecegim. "

" Parce que je suis la, parce que je ne reviendrai pas, parce que le monde est trop riche, trop pauvre, le passe trop lourd, trop leger; parce que je ne peux pas fabriquer du bonheur avec cette heure trop belle, parce que mon amour est mort et que je lui survivrai. "

" Kadini kurtarmak, ozgur kilmak, onu erkekle arasindaki ilintilerin daracik dunyasina kapatmamak demektir, yoksa bu ilintileri yadsimak degil; kadin, kendisi icin var olmaya devam edecektir: iki cins de, hem birbirlerini ozne olarak kabul edecek, hem de karsilarindaki varlik icin baskasi olarak kalacaktir; iliskilerindeki karsiliklilik , insanogullarinin birbirinden ayri iki kategoryaya bolunusunun dogurdugu arzu, tutku, ask, dus, seruven gibi mucizeleri yok etmeyecektir; ve hepimizi heyecanlandiran vermek, elde etmek, birlesmek gibi sozcukler yine ayni anlama gelecektir; insanligin yarisinin koleligi ve bunun getirdigi butun o iki yuzluluk yok edildigi zaman ortaya cikacaktir insanlik denen 'varlik kesimi'nin gercek anlami ve yine ancak o zaman kadinla erkek arkadasligi gercek yuzune kavusacaktir. " Kadin
-
Ingiliz heavy metal grubu Judas Priest, 10.studyo albumu Turbo’yu 14 Nisan 1986’da CBS Records International etiketiyle piyasaya surdu.
-
Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Terrence Howard'in basrollerini paylastigi Demir Adam (Iron Man), promiyerini 14 Nisan 2008 tarihinde Sidney, (Event Cinemas) Greater Union Theater'da yapti.

" Sadece bir kez ates etmeniz gereken silahi tercih ediyorum. "
-
Académie Francaise uyesi Fransiz roman yazari Maurice Druon'un olum yildonumu (14 Nisan 2009)
" Bir volkan diyelim, sonuna gelmis bir sigara gibi usulca sonuverdiginde bir duzine gozluklu bilgin, yanardagin agzina ususur, asagi sarkar, dinler, koku almaya calisir; iplerle kendilerini asagi sarkitir, sonra dizlerini bereler, yukari cikar, havayi tuplere SIKISTIRIR, cizimler yapar, kitaplar yazar, tartisirlar. Oysa tek yapmalari gereken sunu soylemektir: ' Bu yanardag artik tutmuyor, burnu tikanmis olmali. ' " Yesil Parmakli Tistu

" Qu un volcan s éteigne paisiblement, comme une cigarette à bout de course, et voilà aussitôt une douzaine de savants à lunettes qui se penchent au-dessus du cratère, écoutent, reniflent, se font descendre par des cordes, s écorchent les genoux, remontent, enferment de l air dans des tubes, font des dessins, écrivent des livres, se disputent, au lieu de constater simplement : ' Ce volcan-là s est arrêté de fumer ; il doit avoir le nez bouché. ' "
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri