Günlerdir shortluyoz batmaya doyamadık dükkanı kapatıp gitmek üzereydik yine![]()
short poz açma benim içinde bir zamanlr adeta bir hastalıktı.. özellikle endeks ve bazı hisselerde.. "durduramıyoruz efendim" muhabbeti gibiydi.. paçallama üzerine kendimce teoriler yazıyordum, her iki bin puanda kafasına vururum endeksin, her 5 bin puanda bir tane daha çakarım filan..şimdi hatırladıkça gülüyorum..
elbette sonuç karmaşık oldu.. hezimet ve zafer ikisi de oldu bu stratejiyle.. ama teminatı yönetmek ciddi bir sıkıntı haline gelmişti.. o nedenle bu shortlama sevdasına farklı bir bakış açısı ile yaklaştım.. "pair trade" ile hem long hem short poz açma imkanı var, yani iki entrüman olduğu için zaten birisinde short diğerinde long açıyorsun.. üstelik faiz maliyeti problemi de ortadan kalkıyor: zira endekste long isen taşıma maliyeti ciddi bir maliyet.. ama onun karşısında başka bir enstrümanda short pozdaysan bu sefer orada faiz tarafında avantajdasın.. yani ikisi birbirini götürüyor yaklaşık olarak ve adeta spot oranları kullanıyormuşsun gibi oluyor, ama ekstradan kaldıraç avantajı ile..
odaklanılması gereken nokta hangi enstrüman ortalamada piyasa (endeks30) ile beraber hareket ediyor.. bu hisseleri belirledikten sonra endekse karşı poz açıyoruz. bazen endeks short hisse long, bazen endeks long hisse short.. duruma göre, hangisi değerli ise satıp ucuz olanı alıyoruz (eşit büyüklüklerde).. ana prensip bu..pozisyonlara aşık olmuyoruz yeterli marj ile hemen kapatıp parayı cebe atıyoruz.. bir sonraki fırsatı bekliyoruz, ki çok beklemene gerek kalmıyor genelde.. ve pozisyon büyüklüğümüzü de iyi belirliyoruz ki ikide bir margin call ile pozlarımızı erkenden kapatmak zorunda kalmayalım..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
3 hafta önce 1400 civarı dibinden sonr 150-160 puan yükseldi..nerdeyse soluksuz.. endeks long pozdaysan mükemmel bir marj.. endeks short isen (diğer başka pozun yok) ciddi zarar.. bu yükselişte mesela şu anda kısmi realizasyon yaptıkları krdmd gibi hisseleri ve kozal ciddi kullandılar.. hatta bence X10XB endeksindeki likit hisseleri (ki bu endekse seçilme kriteride bu likitlik ve hacim zaten) kullandılar, bankaları ve kchol gibi kagıtları baskıladılar..
ama ara ara tersine işlemlerde oldu mesela arada yine kchol alıp eregl'de kısmi realizasyon dinlendirme yaptıkları oldu.. ben bu yükselişte sürekli poz değiştirdim, herhalde saymadım ama 6-7 defa olmuştur endekste long ve short pozlar.. elbette karşısındaki hisselerde tam tersi pozdaydım.. piyasa bu fırsatları veriyor.. kaldı ki bence, anladığım kadarıyla, büyük piyasa oyuncuları da dalgalanmaları seviyorlar ve kullanıyorlar.. sürekli yükselen bir hisse ve endeks iyi bir şey değil.. bir yerde realizasyon olacak bir başkasını alacaklar..ve oyun devam edecek.. bu zamanlamayı anlamaya çalışmak lazım birazda..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
hisse gruplamaları:
xu030 >> 30 hisse
x10xb >> 30 hisse içindeki 10 hisse
xlbnk >> 30 hisse içindeki 7 banka
bu demektirki kabaca bir gruplama var : geriye sadece 13 hisse kalıyor (yani x10xb ve xlbnk içinde olmayan ama xu030 içinde olan) ki bunlar içinde kchol, eregl, tcell ve bimas gibi 4 kagıt var..bu 4 kagıdın ağırlığı %35-40 civarı..
x10xb hisseleri xu030 içinde yaklaşık %30 ağırlığa sahip
xlbnk hisseleri xu030 içinde yaklaşık %20 ağırlığa sahip.
Dağıtıyor musun topluyor musun karar ver artık. Piyasadan para kazanmak Trade ile imkansız piyasa yüksek açıyor gün içinde bir yere de gitmiyor giderse de hareketler çok sert oluyor stoplar bile 2 kademe aşağıdan işlem geçiyor. Trade edenlerin durumu 2-3 ay önce zordu şuan artık imkansız olmuş.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Piyasayı tutup sanayilerde hamal arıyolar o tarafta mal devri var... bilhssa otomotiv tarafında.. . Ama her gün ereğli kardemir bulup o tarafıda tutuyolar iZlenimi veriyolar
Yer İmleri