sn oralet osman sizi tanımıyorum diye doğrudan size cevap yazmadım. polemik olmasın.
Son hatırladığım bankaların elindeki fiziki satılabilir döviz(usd,euro vs) tutarı 5 milyar dolardır. Yani müşterilerden yada yatırımcılardan gelecek talebin kısa vadede ancak bu kadarı karşılanabilir.
Daha fazlası en iyi ihtimalle gecikmeli karşılanabilir.. Kötü ihtimalle ise yani uç senaryoda ülkede finansal moratoryum ilan edilmesidir. Geçmişte menderes hükümeti döneminde uygulanmış.
Mesela böyle bir dönemde bankadan dolar hesabınızdaki doları çekmek istediğinizde size o anki kur 1 usd 8,40 TL ise 2 TL den TL karşılığını teklif edebilecek yine tersi olarak usd almak istediğinizde 1 usd 16 TL gibi sabit bir kur teklif edebilecektir.
Doğal olarak hemen hemen hiç kimsenin bu kurlardan alım yada satım yapmak işine gelmeyeceği için sistem içinde al yada sata hiç kimse yanaşmayacaktır. Hem alımda hem hem satımda arz talep sıfıra yaklaşacaktır.
Bu durum Karaborsa dediğimiz sistem için ise mükemmel bir dönemdir. Herhalde Bankacılık sisteminin olmasını isteyeceği son şey bu olabilir.
Sistemden parasını ilk önce çekenler kurtulabilir.. çekmeyenler paranın gecikmeli ödenmesi, (şimdilik 100.000 usd üstü için) para çekme komisyonları, bozma komisyonları ödemeye başlayabilirler(ki ilk aşaması%0,1 Kambiyo muamele vergisi) (ayrıca bu vergi için satır arasında 10 misline kadar çıkarma kararı(yani % 1) da alındı henüz uygulanmıyor)
MM Mali müşavir demek değil Marilyn Monroe hayranlarının kullandığı bir rozet..😁
Şaka bir yana, yasal olarak mali müşavir diye bir unvan yoktur
Yer İmleri