Çok güzel kazanmışsın tebrik ederim. Son derece cüretkar bir yatırım olmuş ve meyvesini de yemek üzeresin. Palantir benim de takibimde (yatırım amaçlı değil), fiyat aksiyonun bakıyorum sadece ve bu hissenin bu kadar roketlemesine hayret ediyorum. Bana sorarsan artık Palantirden çıkma vakti geldi. Neden dersen bunun 2 nedeni var: Şirketin metrikleri artık ayyuğa çıktı bu bir. İkincisi ve çok daha önemlisi şirketteki insiderler hisse satıyorlar. Piyasa değeri 133 milyar dolar olan bir yazılım şirketi bu. Temkinli olma zamanı geldi.
3 Eylül 2025 de 29.30 dan aldığım YKBNK leri 15 Eylül'de 32.50 den verip 12 günde %11 kar elde ettim. Tekrar ful nakitteyim.
Teşekkürler. Ben de haksız yere şirketin kötülendiği kanısına vararak girmiştim hisseye o dönem. Meme diye dalga geçenler vardı. Kafama yatmadı yani hem devletle o kadar iş yapacaksın hem de işe yarar bir yazılımın olmayacak. İngiliz NHS ihalesini aldıktan sonra bütün hikaye değişti ama. Medyanın ama bizim bilgilerimizi çalıyorlar karalama çalışmasına rağmen o kararı geçirmemek için. Ardından çok sağlam partnerlikler takip etti. Aşırı fanatik bir ky ordusu var. CEO da gaza getirdikçe getiriyor. Ama öyle bir şey oldu ki o fanatikler de artık alınır mı diyor. Pişman olabilirim ama yeni vergi yılına girince satış işine bakacağım, vergiyi biraz ertelemek için. Dolar 2025'de yükselirse avantajlı olurum diyorum. Tabi evdeki hesap bu![]()
Hisse alım satımlarında BİST gibi bir borsada temel analiz mi yoksa teknik analiz mi önde gelir? Bana göre her zaman teknik analiz önde gelir çünkü psikolojiyi teknik analizde takip edebilirsiniz. Temel analiz son derece önemli olsa bile mevzu borsa olunca hele hele BİST olunca önemi filan pek kalmıyor. Demek ki BİST ortamında her zaman mantıksız hareket etmeyi ön plana çıkaracağız, temel analiz ile ilgilenmeyeceğiz, psikolojiyi çok yakından takip edeceğiz. Psikoloji derken spesifik olarak "sürü psikolojisinden" bahsediyorum. Çok özel bir konudur bu sürü psikolojisi ve borsacıların kesinlikle aşina olması gereken bir mevzudur. Borsa ile ciddi olarak ilgilenen herkes bu mevzuyu çok iyi araştırmalı ve incelemelidir.
3 Eylül 2025 de 29.30 dan aldığım YKBNK leri 15 Eylül'de 32.50 den verip 12 günde %11 kar elde ettim. Tekrar ful nakitteyim.
Aklımdayken, yazayım, Çinlilerin binlerce yıl uyguladığı yatırım metodu şöyle: Eldeki parayı 3 e bölüp 1 payı gayrimenkule, 1 payı altına yatırıp diğer 1 payı da nakit olarak elde tutarak kısa/orta vade bazlı ticari fırsatları kollarlar.
Bana en çok sorulanların arasında şu soru var: BİST ortamında vade ne anlama geliyor? Tanımlar şöyle:
1 haftaya kadar "günlük vade"
1 hafta ile 1 ay arası "çok kısa vade"
1 ay ile 3 ay arası "kısa vade"
3 ay ile 2 yıl arası "orta vade"
2 yıldan fazlası "uzun vade"
Son 400 yıllık borsa & modern finans tarihine bakarsanız belirli aralıklarla pek çok balon ortaya çıktığını görürsünüz. 1600'lerin başında İngiltere'deki South Sea balonu, 1600'lerin Hollanda'sındaki lale tohumu balonu, 1700'lerin Fransa'sında merkez bankası balonu, onu takip eden Missisippi balonu, 1850 lerdeki demiryolu balonu, 1920'lerdeki kredili hisse alımı balonu, 1980'lerde Japonya gayrimenkul balonu, 2000'lerdeki internet hisseleri balonu, 2006 ABD mortgage balonu, 2015-2023 tahvil balonu vardı, şimdi de yapay zeka balonu var. Say say bitmiyor. Balonlar finans dünyasının ayrılmaz (entegre) parçasıdırlar çünkü insan psikolojisinde açgözlülük her zaman en ön plandadır. Bu balonların şişmelerindeki 1 nolu faktör işte bu açgözlülüktür.
Yer İmleri