Bu tip haberlerin, BİST'e kote olan tüm hisse senetlerinde bir tür
içeridekilerin ticaretine ya da
insider trading'e konu olduğu ve bu tarz açıklamalardan birilerinin (yöneticiler, yakınları, bunların eş dost akrabası, hatırlı arkadaşlar vb) muhakkak çok daha önceden haberdar olduğu ve bunların evvel emirde haber gününde satış yaparak bu işten nemalandıkları herkes tarafından bilinen son derece sıradan bir BİST gerçeğidir. Bunu tabii ki ben de çok iyi biliyorum ama
Cuma günü en büyük satış yapan aracı kurum; bir yerli aracı kurum değil, genellikle Deutsche ve Citibank namına alım satım yapan BofA'dır ve net satış miktarı 4.423.364 Lot olmuştur.
Tabii siz BofA üzerinden satış yapanlar, yabancılar değil bıyıklı yabancılar yani yerlilerdir diyerek bu duruma da somut bir veriye dayanmadan bir cevap oluşturabilirsiniz ve belki de haklısınızdır kim bilir?
Ama, eğer ben bu zayıf tahminimde haklıysam (ki pekala yanılıyor da olabilirim) Pazartesi gününden itibaren TCELL , tabii ki eğer BİST'in genelinde yüksek oranlı düşüşe neden olacak sürpriz bir siyasi (erken seçim kararı gibi) ya da makro ekonomik gelişme olmazsa, artık bir daha 16 TL'nin altını görmeyecek şekilde yukarı hareketini başlatır. Ancak bu yükseliş sindire sindire mi olur, yani ılımlı bir şekilde mi olur yoksa daha sert hareketler mi gerçekleşir onu bilemem.
Ama eğer siz haklıyasınız hissenin 15-17 TL bandındaki metcezir hareketini devam ettirmesi gerekir.
Bu arada TCELL'de halka açık kısmının ağırlıklı olarak Deutsche ve Citibank'ın elinde olması ve bu iki aracı kurumun, 3. kişi ya da kurumlarca yapılabilecek her türlü hareketi bozabilecek kadar çok mal taşıyor olmaları nedeniyle, eğer bu hissede bir hareket olacaksa , ancak bu iki aracı kurumun bir diğerinin oyun planını bozmamak konusunda diğeriyle gizli ya da açık mutabakata varması halinde mümkün olabilir kanaatindeyim. Ama şu da bir gerçek ki, bu hissenin fiyatındaki yükseliş, en çok, bu hisseye milyonlarca TL değil milyarlarca TL tutarında para yatırmış olan bu iki aracı kurumun lehinedir ve eğer ortada büyük montanlı bir veya iki iştirakin satışı gibi potansiyel tüm yatırımcıları çekecek haklı bir neden varsa bu iki aracı kurum da aptallık yapmayacak ve hisse fiyatının yükselmesini baltalamayacaklardır.
Son olarak, dikkatinizi çekerim
daha çok yakınlarda bünyesinde BİP, Fizy, TV+ gibi uygulama ve markaları bulunduran "Lifecell Ventures"'ın ödenmiş sermayesinin 15 milyon Euro'ya çıkarıldığına dair haber KAP'a düşmüştür. Bana göre , faiz oranları AB ülkelerinde sıfıra yaklaşmışken eğer TCELL Hollanda'da yerleşik bu iştirakine, çok düşük maliyetle banka kredisi alabilecek iken bunu yapmayıp sermaye artırımına gidiyorsa bu anlamlıdır ve bence bu hamle finansman ihtiyacından daha çok , Lifecell Ventures'in de belli bir süre sonra halka açılması ya da meraklısına komple satışı öncesinde yapılmış bir hazırlık hareketidir. Öyle ya, sermayesi görece küçük olan bir şirketi ne halka açabilir ne de meraklısına çok yüksek bedellerle satabilirsiniz.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/907331
http://www.lifecellventures.com/product.html
Nevi Şahsına Münhasır Uyarı Notu: Bu bir yatırım tavsiyesi olmayıp, sadece makul ekonomik ve finansal gerekçelere dayalı olarak yapılmış bir kişisel kanaat ve tahmin açıklamasından ibarettir.
Bu tip tahmin, yorum ya da öngörülerde yanılmanın adeta esas, isabet ettirmenin ise neredeyse istisnai bir durum olduğu ve borsa da her zaman bir ters köşeye yatma ihtimalinin bulunduğu asla unutulmamalı ve herkes yatırım kararını; sadece kendi akıl ve muhakeme yeteneğine dayalı olarak vermelidir.
Yer İmleri