Ispanyol ressam Luis Castellanos’un olum yildonumu ( 15 Ekim 1946 )
Rebelión anarquista, 1932
Heróica, 1933
![]()
Ispanyol ressam Luis Castellanos’un olum yildonumu ( 15 Ekim 1946 )
Rebelión anarquista, 1932
Heróica, 1933
![]()
Arjantin dogumlu Ingiliz - Irlandali sarkici ve sarki sozu yazari Chris de Burgh’un dogum gunu ( 15 Ekim 1948 )
Fransiz fotograf sanatcisi Henri Cartier-Bresson, Karar Ani ( L'instant décisif - The Decisive Moment ) kitabini 15 Ekim 1952'de New York'ta Simon and Schuster; Paris'te, Verve Editions araciligiyla yayimladi.
" Fotograf cekmek, ayni anda beynin, gozun ve kalbin bir olayi hedeflemesidir. "
![]()
Amerikali yazar E. B. ( Elwyn Brook ) White, Charlotte'un Sevgi Agi ( Charlotte's Web - La tela di Carlotta ) cocuk kitabini 15 Ekim 1952’de Harper & Brothers araciligiyla Amerika’da yayimladi.
“ Bir sakiz parcasi buyuklugundeydi. Sekiz bacagi vardi, bunlardan bir tanesini de, Wilbur'i dostca selamlamak icin salliyordu. ‘ Beni gordun mu simdi ? ’ diye sordu. ”
“ She was about the size of a gumdrop. She had eight legs, and she was waving one of them at Wilbur in friendly greeting. ‘ See me now ? ’ she asked. ”
Amerikali oyun yazari John Patrick’in once Cinlilerin, sonra Japonlarin ve en sonunda Amerikalilarin isgal ettigi Okinawa Adasi'nda isgalci ordunun subayi Vern Sneider’in hikayesini anlatan oyunu Teahouse of the August Moon promiyerini 15 Ekim 1953 tarihinde New York, Martin Beck Theatre’da yapti.
1945 yilinda, II. Dunya Savasi'nin sonlarina dogru, isgal altindaki Okinawa Adasi'nda bir koyde gorevlendirilen Amerikali yuzbasi Fisby, aldigi emir geregi, Amerikan hukumetinin yapilmasini planladigi Pentagon bicimindeki askeri okul icin caba gosterirken, ada sakinleri okul yerine bir ‘ cayhane ’ yapilmasini isterler. Olaylar karisirken yuzbasiya bir geysa kizi ( Ayumi Takano ) hediye edilince Pentagon’un planları epey degisiklige ugrar ve durum beklenmedik bir sekilde gelisir.
Turk sair Asaf Halet Celebi’nin olum yildonumu ( 15 Ekim 1958 )
I sat in rooms
and became one with them
I went out to the streets
and the streets flowed in my veins
I chenged into visible objects
and the objects into an eye that keeps
watching me
yet I am not visible
Pencereden giren mehtap
bu evde hirsiz var
mehtapta
pencerede oturmus
beni goruyorum
kapiyi calsam
icerden ben cikacagim
icerden cikacak beni
ne kadar gormek istiyorum
penceredeki beni uyandirmalıyim
icerde hirsiz var
icerdeki hirsizin
ben olacagimdan korkuyorum.
Dalla finestra è entrata
come un ladro, la luna,
e nella luna mi guardo,
seduto alla finestra.
Se bussassi alla porta,
ecco, certo uscirei,
e mi consolerebbe
se sapessi vedermi
nel furtivo sgusciare
via da questa finestra.
Ma qui dentro c'è un ladro
ed io temo davvero
d'essere proprio io
questo ladro che è dentro.
Steve McQueen, Ann-Margret ve Edward G. Robinson’in basrollerini paylastigi drama filmi Kumarbazlar Krali ( The Cincinnati Kid ) 15 Ekim 1965’te New Orleans, Louisiana’da gosterime girdi.
![]()
Ispanyol ressam Ramón Gaya'nin olum yildonumu ( 15 Ekim 2005 )
El Nacimiento de la pintura, 1958
Ponte Vecchio, 1962
![]()
Yer İmleri