Döviz kurlarına ilişkin yukarıdaki son 2 yorumla ilgili olarak, kendi başlığım altında yaptığım sondan 2.paylaşımda bazı detaylar verdim.
Öncelikle Türkiye gibi kaynak problemi olan bir ülkede faizlerle kur baskılaması yapılması diye bir şey olamaz. Zaten tüm kontrol hangi gücün elinde biliyorsunuz. Bu sadece geçici bir durum ve değişecektir. Hükümetin de böyle bir gücü yok ama insanların durumu kontrol altında gibi algılaması işlerine gelir elbette. Ülkenin likit sermayesi yatırımcılar tarafından TL ve döviz mevduat olarak bölünmüşse, dışardan döviz kaynağı bulunmadıkça TL ve Döviz mevduatların getirileri birbirine yakınsanacaktır hatta borsanın iyi şirketlerinin hisse performansları da... Aksi halde döviz mevduatıyla temsil edilen sermaye eriyeceğinden kurumsal sermaye yeterliliği bakımından büyük dengesizlikler ortaya çıkar. %50 mevduat faizini belirleyen merkezi yönetim bu paranın nasıl kazanılacağına karışmıyor. Ülke kaynakları mecburen bu faizi ödeyecek seviyede değerlenmeli daha doğrusu TL bu ölçüde aşınmalı. Bunu istemiyorsanız dış kaynak bulmak durumundasınız ki artık o denizde rüzgar tam karşıdan esmeye başladı.
Kafaların karışık olmasının nedeni 2021 sonundaki devaluasyon ve sonrasında yaşananlar. Hatırlarsanız TL'nin değer kaybı KKM ile frenlenirken yaklaşan seçimler nedeniyle hükümet maaşları devaluasyonun etkilerini hissetmeyecek biçimde yükseltmişti ayrıca o dönemde faizler de düşüktü. AKP'ye oy veren ama nedense hiç güvenmeyen insanlar bir anda yüksek bir harcama koridoru buldular, düşük faiz, yüksek maaş zamları ve güvensizlikten oluşan bir karışım... İşlerin kötüye gideceğini düşünüyor olmalılar ki; ev, araba, traktör, arsa, motosiklet ne bulduysa almaya başladılar. Normalde kötü beklentiler tüketimi daraltıcıdır ve likit olma eğilimi artar ama bizim toplum yaklaşan enflasyon dalgasından korunmanın yolunu mal sahibi olmak olarak gördü. Dedim ya oy veriyorlar ama hiç güvenmiyor gibiler, sanırım bunun açıklaması da din. Yüksek talep, kriz ortamının daralan ekonomik koşullarına rağmen fiyatların yükselmesine neden oldu. Tüketim malı ithalatı artarken imalat mallarında tersini görüyoruz ve şimdi bu düzenin devam etmesi adına faizlerin düşmesini umut ediyoruz. Aklımızdaki son düzenin tekrar etmesi bence zor artık eski normallere dönebiliriz bence.
Kısacası döviz kurları WC paritesi bir şekilde eskiye dönecektir.
Yer İmleri