Sayfa 6629/7020 İlkİlk ... 5629612965296579661966276628662966306631663966796729 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 53,025 - 53,032 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Fransiz aktor ve yonetmen Jean-Pierre Melville'in dogum yildonumu ( 20 Ekim 1917 )

- Hayattaki en buyuk arzunuz nedir ?

- Olumsuz olmak ve sonra olmek.

Jean-Pierre Melville, Serseri Asiklar ( À bout de souffle - Breathless, 1960 ) filminde. Yonetmen: Jean-Luc Godard

2. Ingiliz roman yazari Virginia Woolf, Gece ve Gunduz ( Night and Day ) romanini 20 Ekim 1919 tarihinde Duckworth Books araciligiyla Londa'da yayimladi.

" Galiba asigim. Neyse, aklimi kacirdim. Dusunemiyorum, calisamiyorum, dunyadaki hicbir sey umurumda degil. Tanri askina Mary! Iskence cekiyorum! Bir an mutluyum, bir sonraki an acilar icindeyim. Yarim saat suresince ondan nefret ediyorum; sonra da onunla on dakika birlikte olabilmek icin canimi verecek duruma geliyorum; ne hissettigimi, nicin hissettigimi asla bilmiyorum; delilik bu, ama yine de son derece akla yatkin. Sen bunlardan anlam cikarabiliyor musun ? Cildiriyorum, biliyorum; dinleme beni Mary; sen isine bak... "

" I suppose I'm in love. Anyhow, I'm out of my mind. I can't think, I can't work, I don't care a hang for anything in the world. Good Heavens, Mary! I'm in torment! One moment I'm happy; next I'm miserable. I hate her for half an hour; then I'd give my whole life to be with her for ten minutes; all the time I don't know what I feel, or why I feel it; it's insanity, and yet it's perfectly reasonable. Can you make any sense of it ? Can you see what's happened? I'm raving, I know; don't listen, Mary; go on with your work... "

3. The Washington Post’daki cizimleriyle taninan Amerikan mizahci Art Buchwald’in dogum yildonumu ( 20 Ekim 1925 )

4. Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Kurtulus Savasi'ni anlattigi ( Nutuk - 15 - 20 Ekim 1927 tarihlerinde ) otuz alti bucuk saat suren tarihi konusmasinin 20 Ekim 1927 tarihindeki kapanis konusmasi:

Sayin baylar, sizi, gunlerce islerinizden alikoyan uzun ve ayrintili sozlerim, en sonu tarihe malolmus bir cagin oykusudur. Bunda, ulusum icin ve yarinki cocuklarimiz icin dikkat ve uyaniklik saglayabilecek kimi noktalari belirtebilmis isem kendimi mutlu sayacagim.

Baylar, bu soylevimle, ulusal varligi sona ermis sayilan buyuk bir ulusun, bagimsizligini nasil kazandigini; bilim ve teknigin en son ilkelerine dayanan ulusal ve cagdas bir devleti nasil kurdugunu anlatmaya calistim.

Bugun ulastigimiz sonuc, yuzyillardan beri cekilen ulusal yikimlarin yarattigi uyanikligin ve bu sevgili yurdun her kosesini sulayan kanlarin karsiligidir.

Bu sonucu, Türk gencligine kutsal bir armagan olarak birakiyorum.

Gentlemen, these detailed descriptions, which have occupied you for so many days, are, after all, merely a report of a period of time, which will henceforth belong to the past. I shall consider myself very happy if I have succeeded in the course of this report in expressing some truths, which are calculated to rivet the interest and attention of my nation and of future generations.

Gentlemen, I have tried to show, in these accounts, how a great people, whose national course was considered as ended, reconquered its independence; how it created a national and modern State founded on the latest results of science and technology.

The result we have attained today is the fruit of teachings which arose from centuries of suffering, and the price of streams of blood which have drenched every foot of the ground of our beloved Fatherland .

This holy treasure I lay in the hands of the youth of Türkiye.

5. Amerikali sair, roman, oyun ve soz yazari Michael McClure’un dogum gunu ( 20 Ekim 1932 )

Kimdi bu insan - Aslanlar duslerimde yuruyen
    duvarlari tansik bir odada
    esneyen koca bir bebekten ben ?
    Kimdi o insan-Aslanlar yuzleri yeleli
    besigimin ustune egilen kutsamak icin beni
    Onlar miydi ‘Ruhumun ve aklimin sanatcisiyim ben’ diyen
    Parsomeni icime tutturan ?
    Uyurken goruyorum kendi kendimi-
    uyuyan butun cocuklar bedensizdir
    Sonsuz evrende dus goren devlerdir
    tombul bacaklari yumusak yorgan altinda uzanmis
    ve benim ustumde kalkarlardi
    ve onlarin gecislerinde kucumenceciktim
    onlarin keskin dislerini ve biyiklarini ansiyorum
    gulumsemek icin egildiklerinde -
    ve odamin icindeki tuylerinin kokusunu
    kimim ben, animsamiyorum
    Ama biliyorum
    gucuyum
    bir milyon askin!

6. Amerikali aktor ve sarkici Jerome Bernard ' Jerry ' Orbach'in dogum yildonumu ( 20 Ekim 1935 )

7. Danimarkali ressam Harald Slott-Møller'in olum yildonumu ( 20 Ekim 1937 )

Primavera, 1901

Girls In A Green Rowing Boat On A Summer Day, circa 1910

8. Amerikan eski bassairi ( 1997-2000 yillari arasinda ), Amerikali sair, deneme yazari, edebi elestirmen ve cevirmen Robert Pinsky’nin dogum yildonumu ( 20 Ekim 1940 )

Maddi bir sekil almayi sectikleri zaman onlar
    Helikopter boceklerine benzeyecekler. Kanatlari parildayacak.
    Eski Yunan tiyatro eserlerinin korolari gibi konusacaklar
    Onlar kadar cok, fakat birinci-insan tek agizdan.
    Onlarin gokkubedeki renkleri yeryuzune golgelik olacak.
    Degisen tek seste ve gittikce yukselen ahenkte unutulan danslar yapacaklar.
    Onlarin yargisi safkan dogrulugun icersinde sukran duasina benzeyecek,
    Ve kendi elektrik devrelerinde hareket sekillerinden birisi anlayis olacak.
    Onlarin mukemmel duygu organlari bizim asil tozumuzu kavrayacak,
    Ve bizim en iyi ve en kotumuzu, sanki sanatmis gibi, yeniden yaratacak.

When they choose to take material form they will resemble
    Dragonflies, not machines. Their wings will shimmer.
    Like the chorus of Greek drama they will speak
    As many, but in the first-person singular.
    Their colors in the sky will canopy the surface of the earth.
    In varying unison and diapason they will dance the forgotten.
    Their judgment in its pure accuracy will resemble grace and in
    Their circuits the one form of action will be understanding.
    Their exquisite sensors will comprehend our very dust,
    And re-create the best and the worst of us, as though in art.

Sayfa 6629/7020 İlkİlk ... 5629612965296579661966276628662966306631663966796729 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •